🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започва надпреварата за наследник на британския премиер Борис Джонсън

До този момент има девет официални кандидати, като бившият финансов министър Риши Сунак е фаворит

Восъчна фигура на Борис Джонсън пред "Даунинг стрийт" 10 с надпис "Незаета длъжност" в музея на мадам Тюсо в Лондон
Восъчна фигура на Борис Джонсън пред "Даунинг стрийт" 10 с надпис "Незаета длъжност" в музея на мадам Тюсо в Лондон
Восъчна фигура на Борис Джонсън пред "Даунинг стрийт" 10 с надпис "Незаета длъжност" в музея на мадам Тюсо в Лондон    ©  Reuters
Восъчна фигура на Борис Джонсън пред "Даунинг стрийт" 10 с надпис "Незаета длъжност" в музея на мадам Тюсо в Лондон    ©  Reuters

Девет кандидати до този момент са обявили намерението си да участват в надпреварата за наследник на британския премиер Борис Джонсън. Сегашният фаворит е бившият финансов министър Риши Сунак, а като водеща тема в предстоящия вот се очертават данъците, пише британската ВВС.

В четвъртък Джонсън подаде оставка като лидер на Консервативната партия, но заяви ще остане премиер на Обединеното кралство до избирането на негов наследник. Това се случи, след като той загуби подкрепата на свои министри и депутати след серия скандали, включително нарушаване на карантинните мерки с партита, състояли се на "Даунинг стрийт".

Сега трябва да има надпревара за избор на нов лидер на консерваторите. Той трябва да бъде определен от около 100 000 членове на Консервативната партия. Когато това стане, Джонсън ще представи оставката си на кралицата и тя ще привика лидера на партията, която може да събере мнозинство в парламента, за да го натовари със сформирането на правителство. В случая това ще бъде новият консервативен лидер, който ще стане министър-председател.

Кои участват

Днес петима кандидати обявиха амбициите да наследят Джонсън, като голяма част обещават да намалят данъците и да се дистанцират от управлението на досегашния премиер. Най-новата кандидатура е на младшия министър на търговията Пени Мордънт, която се присъедини към транспортния министър Грант Шапс, финансовия министър Надим Захауи, бившия външен министър Джеръми Хънт и бившия здравен министър Саджид Джавид, пише Reuters. С тях кандидатите стават общо девет. "Това е повратен момент за страната ни. Смятам, че лейбъристко правителство на следващите избори би било трагедия за Великобритания", коментира Мордънт.

През идващите дни влиятелният консерваторски "Комитет 1922" трябва да реши кога да се проведе кампанията за нов консервативен лидер и при какви правила, от което ще зависи кога новият министър-председател ще заеме поста. Целта е да се ускори процесът по свеждането на кандидатите до финални двама, след което членовете на Консервативната партия ще могат да гласуват за двамата, стигнали до балотажа, като резултатите се очакват до конференцията на консерваторите през октомври или по-рано.

Останалите кандидати досега са бившият министър на равенството Кеми Баденок, главният прокурор Суела Браверман и високопоставеният консерватор Том Тугендхат. Съюзници на външния министър Лиз Тръс твърдят, че тя ще се присъедини към напреварата, същото се смята и за вътрешния министър Прити Пател.

Данъците надолу

С обявяването на кандидатурите си Шапс, Захауи, Хънт и Джавид обещаха намаляване на данъците, което ги поставя срещу настоящия фаворит Сунак, който твърди, че с този ход трябва да се изчака. Пред Sky News Шапс заяви: "Вярвам в по-ниските данъци, по-малкото регулации и икономиката без бюрокрация." Хънт и Джавид посочват, че планират да понижат корпоративния данък до 15%.

Пред Sunday Telegraph Хънт заяви, че е "единственият основен кандидат", който не е работил в правителството на отиващия си премиер и е предупреждавал, че "ситуацията не върви на добре много преди останалите основни кандидати". Според Mail on Sunday в понеделник Лиз Тръс ще даде начало на кампанията си с обещанието да намали данъците и да намери решение на кризата с покачените ежедневни разходи за домакинствата.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Явно е висок стандарт в Капитал-журналистиката да се превежда (кой както може) Reuters и др. правилни англоезични медии.

    И какво разбрахме читателите от превода:
    а) че деветима ще се състезават да оглавят торите;
    б) че някои от тях щели да намаляват данъци;
    в) че това ще стане чак наесен;
    г) че след като го изберат, шефът на торите ще стане премиер.

    Това е конституционна технология на острова и няма отношение към БоДж. Така беше и когато Тереза Мей хвърли пешкира, пък Капитал не не се скъса да превежда.

    По-съществените въпроси, на които няма кой да отговори в преводния текст са:
    а) поданиците на кралицата как гледат на тая лъжерокада, която им гарантира, че още поне 100 дни цените гарантирано и безпрепятствено ще вървят нагоре, а рафтовете на магазините ще продължат да се изпразват?
    б) външната и вътрешната политика на кралството остава ли безконтролна и зависима от волята на нелегитимен премиер за още цели три месеца в достатъчно комплицирана международна обстановка?
    в) приемникън на Бо Дж ще се ангажира ли с довършването на крайностите на външнополитическите му хрумки, една от които е "малкото нато" от шпротите, шляхтата и бандеровците?

    Питам, защото разбирането ми за журналистиката е, че е нещо много различно от бюро преводи.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    P.S. Ето пример какъв тип АВТОРСКИ анализ бих желал да мога да прочета по темата в Капитал:
    https://www.project-syndicate.org/commentary/boris-johnsons-prozac-leadership-ends-by-raj-persaud-2022-07?barrier=accesspaylog

    И седя и се чудя защо ли в PS не им хрумва да преведат нещо от някъде, да му турнат едно-две авторизирани изречения и да го подпишат като авторски текст?

    Вероятно защото става въпрос за стандарти и за професионализъм.

    Теза стандарти са валидни и в БГ. И не се връзва хем да не си зачиташ професионалните стандарти, хем да се бараш съвестта на обществото.

    Нередност?
Нов коментар