🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Канада нареди на три китайски компании да продадат дела си в местни минни групи

Отава иска да подсигури бъдещето в добива на критични минерали

Правителството нареди продажбата след "строга проверка" на чуждестранни фирми от националната сигурност и разузнавателната общност на Канада
Правителството нареди продажбата след "строга проверка" на чуждестранни фирми от националната сигурност и разузнавателната общност на Канада
Правителството нареди продажбата след "строга проверка" на чуждестранни фирми от националната сигурност и разузнавателната общност на Канада    ©  Reuters
Правителството нареди продажбата след "строга проверка" на чуждестранни фирми от националната сигурност и разузнавателната общност на Канада    ©  Reuters

Канадското правителство нареди на три китайски групи да продадат дяловете си в местни минни компании, добиващи критични минерали. Това се случва след като министърът на индустрията Франсоа-Филип Шампан е провел преглед на отбраната и разузнаването, който показва, че инвестициите представляват заплаха за националната сигурност.

Критичните минерали и метали, като литий, кадмий, никел и кобалт, са основни компоненти за производството в редица сектори - от вятърни турбини и електрически автомобили до лаптопи, слънчеви панели и акумулаторни батерии. Китай е доминиращият играч в рафинирането и преработката на критични минерали, както и във веригата за доставка на компоненти за батериr.

Трите фирми, на които е наредено да продадат своите инвестиции, са Sinomine Rare Metals Resources, Chengze Lithium International и Zangge Mining Investment. Първите две компании са базирани в Хонконг, а Zangge е с централа в Ченджу.

Решението на канадското правителство задължава Sinomine Rare Metals Resources да продаде инвестицията си в базираната във Ванкувър Power Metals Corp. Компанията в момента има няколко проекта за проучване на литий, цезий и тантал в северната част на Онтарио.

От Chengze Lithium International се изисква да се откаже от интересите си в Lithium Chile - компания с централа в Калгари с повече от дузина литиеви проекти в Чили. На Zangge Mining Investment е наредено да продаде инвестицията си в Ultra Lithium, базирана във Ванкувър фирма за развитие на ресурси с проекти за литий и злато както в Канада, така и в Аржентина.

Правителството нареди продажбата след "строга проверка" на чуждестранни фирми от националната сигурност и разузнавателната общност на Канада, каза министърът на индустрията Франсоа-Филип Шампан в изявление. Канада приветства преките чуждестранни инвестиции от компании, които "споделят нашите интереси и ценности", но ще "действат решително, когато инвестициите застрашават нашата национална сигурност и нашите критични вериги за доставка на минерали", обяснява министърът.

Роланд Парис, експерт по външна политика в Университета на Отава, каза, че решението е последвало съобщението, че Канада ще позволи само на държавни субекти да инвестират в нейните критични минерални компании на "изключителна основа", като това беше ясен знак за по-твърд подход към китайските компании.

"Заедно тези две съобщения представляват значителна промяна в канадската политика и признание, че ние и нашите съюзници ще трябва да осигурим източници на критични минерали сега и в бъдеще", допълва Парис.

Канада и САЩ са идентифицирали десетки минерали и метали, които смятат за съществени за бъдещия си икономически успех. Те посочват нестабилността, създадена от зависимостта на Европа от Русия за петрол и газ след руската инвазия в Украйна, и нарастващото напрежение с Китай като причини да се гарантира, че веригите за доставки остават предимно в ръцете на приятели и съюзници.

През юни министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън го нарече "подкрепа на приятели" по време на пътуване до Отава.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    igy16679852831148915 avatar :-|
    McKinney Floyd

    Оценявам информацията и предложенията, които ми дадохте. Ще се опитам да го разбера по-добре, за да мога да науча повече. https://slope-game.io

    Нередност?
Нов коментар