Страни от Южна Америка искат да създадат литиев ОПЕК

Боливия, Чили, Аржентина и Бразилия проучват възможността, като и Мексико има интерес към присъединяване

Един от най-ключовите елементи за електрическия автомобил е литият, от който се изграждат батериите, задвижващи колите
Един от най-ключовите елементи за електрическия автомобил е литият, от който се изграждат батериите, задвижващи колите
Един от най-ключовите елементи за електрическия автомобил е литият, от който се изграждат батериите, задвижващи колите    ©  Reuters
Един от най-ключовите елементи за електрическия автомобил е литият, от който се изграждат батериите, задвижващи колите    ©  Reuters
Темата накратко
  • Боливия, Аржентина и Чили са страните с най-големи залежи на литий.
  • Бразилия и Мексико също искат да вземат участие в организацията.
  • Буенос Айрес е отворила индустрията си за чуждестранни инвестиции още от края на миналия век, докато останалите държави все още имат колебания по темата.

Все по-малко хора имат съмнение, че автомобилният сектор ще бъде доминиран от електрическите автомобили (EV) в идващите години. Макар и все още да има скептици, най-скъпата марка автомобили - Tesla, произвежда единствено EV, а традиционните лидери в бранша отделят все по-голямо внимание на този пазар.

Трансформацията на автомобилния сектор изисква изграждането на нова верига на доставки, в която трябва да бъдат включени различни държави, където има залежи на нужните за EV суровини. Един от най-ключовите елементи на подобен автомобил е литият, от който се изграждат батериите, задвижващи колите. Поради това той често е наричан "бяло злато" и е решаващ компонент в катодите на литиево-йонните батерии в електромобилите, както и в акумулаторните батерии, използвани в мобилните телефони. Цената на метала се повиши рязко през миналата година в резултат на засиленото търсене на части за електрически превозни средства, проблемите с глобалната верига за доставки и високата инфлация.

Австралия е глобалният лидер по отношение на износ на метала, но за сметка на това по отношение на общите залежи Канбера е на пето място. Лидери са три южноамерикански страни - Боливия, Аржентина и Чили.

Именно огромното количество наличен метал е причината трите страни от почти година да проучват възможността за създаване на организация, която да помогне за разширяването на капацитета им и регулиране на цената на метала. Идеята е органът да работи по модела на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), и по-конкретно в сферата на координирането на производствените потоци и ценообразуването, заявиха представители от аржентинската делегация по време на минната конференция на The Prospectors & Developers Association of Canada (PDAC) в Торонто.

"Трябва да се подготвим за това, което идва, и да можем да се адаптираме - като започнем може би с клетките, работим към индустриализацията и стигнем до батериите", каза аржентинският заместник-министър на индустрията Фернанда Авила в интервю по време на конференцията PDAC.

Инициативата може да срещне отпор от големите потребители на суровината, но показва желанието на латиноамериканските страни да координират добива й.

Литиевият триъгълник

Трите държави от Латинска Америка образуват т.нар. литиев триъгълник, който има около 65% от известните в света ресурси на литий и достигна 29.5% от световното производство през 2020 г. Потенциален техен съюз би превъзхождал възможностите на която и да е друга страна, а към тях ще бъде добавена и Бразилия, макар и актуалните възможности за извличане на метала в страната да не са особено големи.

Като най-обещаваща изглежда позицията на Аржентина, като страната разполага с 19 млн. метрични тона от метала. Изчисления на JPMorgan от миналата година показват, че банката очаква делът на Буенос Айрес от световните доставки на литий да нарасне от 6% през 2021 г. до 16% до 2030 г. Ако прогнозата се окаже вярна, Аржентина ще изпревари Чили като производител номер 2 на литий в света до 2027 г. На първо място все още би останала Австралия.

Аржентина е отворена за чуждестранните инвестиции от 90-те години на миналия век, докато Чили и Боливия все още се колебаят да позволят на чуждестранни компании да експлоатират техните резерви. Страната привлече големи минни компании през последните две години, включително Rio Tinto и южнокорейския производител на стомана Posco.

Инвестициите в литиевия сектор са достигнали 1.5 млрд. долара миналата година, показват данни на Cámara Argentina de Empresarios Mineros, група от минни предприемачи. Органът прогнозира, че вложенията ще надхвърлят 5 млрд. долара през следващите години, тъй като в страната в момента се развиват повече от 20 проекта.

Мексико също иска да вземе участие

Мексико прояви интерес към влизане в потенциалния орган, макар страната традиционно да си партнира с Канада и САЩ. Проучвания показват, че Мексико има около 1.7 млн. тона запаси от литий.

През април миналата година мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор предложи страната да национализира литиевата индустрия, като Сенатът одобри закона с 87 гласа "за", 20 "против" и 16 "въздържал се". Законът издига лития до категорията на "стратегически минерал", като обявява проучването, експлоатацията и използването на литий за изключително право на държавата. Той също така включва клауза, позволяваща на държавата да поеме отговорността за "други минерали, обявени за стратегически" от Мексико.

Откакто пое властта през 2018 г., Лопес Обрадор се бори да спре реформите в сферата на природните ресурси, които бяха започнати от предишни правителства. Те отвориха петролния и електроенергийния сектор за частни инвестиции, което доведе и до увеличена бизнес активност.

Президентът тогава заяви, че неговата администрация ще преразгледа всички договори за литий, което поставя под съмнение проектите, които вече се разработват в страната, включително този на Bacanora Lithium в северозападната част на страната. Компанията, собственост на китайската Genfeng Lithium, притежава проекта Sonora, който би трябвало да произвежда 35 хил. т метал от тази година.

Иран обяви, че е открил голямо находище на метала

Иран обяви, че е открил голямо находище на литий в една от западните провинции. Според Министерството на промишлеността, мините и търговията на Иран залежите се намират в планинския регион Хамедан и са първите, открити в страната. По данни на министерството, цитирани от CNBC, находището съдържа 8.5 млн. тона литий. Ако заявеният от Техеран предполагаем потенциал на находището е точен, това ще е вторият по големина резерв в света след този на Чили - 9.2 млн. метрични тона от метала, според Геоложката служба на САЩ.