🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Азербайджан иска инвестиции, за да увеличи доставките на газ за ЕС

Баку настоява и за дългосрочни договори

Европа се опитва да си осигури нови доставчици на природен газ
Европа се опитва да си осигури нови доставчици на природен газ
Европа се опитва да си осигури нови доставчици на природен газ    ©  Reuters
Европа се опитва да си осигури нови доставчици на природен газ    ©  Reuters

Азербайджан предупреди ЕС, че страната ще може да изпълни ангажимента си да удвои износа на газ за блока само ако бъдат направени нови инвестиции в тръбопроводите и бъдат подписани дългосрочни договори за изкупуване. През юли месец ЕС и Баку подписаха договор за удвояване на доставките на природен газ до 20 млрд. куб.м годишно до 2027 г. Разширяването на Южния газов коридор (SGC) от Каспийско до Адриатическо море обаче изисква инвестиции за милиарди долари и договори за купуване на газ дълго след 2027 г., заяви заместник- външният министър на страната Елнур Мамедов, цитиран от Financial Times.

"Всеки, който се интересува от инвестиране, независимо дали е публично или частно лице, трябва да сложи парите си на масата, за да можем да увеличим капацитета им", казва той в интервю. "Не бих казал, че има разногласия с ЕС, но това е... важна част от този пъзел."

Той добави, че Азербайджан има желание да допринесе със своя дял от необходимите инвестиции, но очаква и ЕС да се ангажира, въпреки че не му е известно да се обсъждат конкретни числа. Общите инвестиции за изграждането на SGC, който започна да доставя газ за Италия през 2020 г., са били около 40 млрд. долара.

"В момента Европа има отчаяна нужда да намери алтернативни доставчици. Трябва да сме сигурни, че това... не е някакво спонтанно търсене предвид войната в Украйна, която един ден ще приключи и тогава изведнъж ще започнете да купувате обратно от Русия и ще кажете: "Хей, ами ние сега нямаме нужда от газ", казва още министърът.

Лоран Русекас от S&P Global Commodity Insights заяви, че макар Азербайджан да може да повиши износа на газ за Италия и България с малки количества в краткосрочен план, сериозно увеличение ще изисква значителни инвестиции както в производството, така и в транспортирането на газа. "Никоя страна няма да поеме риск от милиарди долари за развитие, без да знае, че има дългосрочен купувач", обяснява министърът.

Европейската комисия е отказала да коментира въпроса дали се водят преговори с потенциални частни или публични инвеститори. Длъжностно лице на ЕС е заявило, че "като се има предвид настоящата ситуация и перспективите за газа в ЕС", блокът е уверен, че разширяването на газопровода ще "създаде възможности за всички участващи партньори, тъй като енергията от Азербайджан ще има по-голям достъп до пазара на ЕС", пише Financial Times. "Въз основа на положителните резултати от сътрудничеството в областта на енергетиката и успешния старт на доставките на газ по Южния газов коридор в ключов момент ЕС разглежда Азербайджан като надежден и стратегически партньор в търговията с енергия", добави служителят.

Усложняващи фактори

Допълнителни усложняващи фактори за инвестициите в SCG са структурата му и неговата собственост. Той се състои от три отделни тръбопровода: Южнокавказкия газопровод (SCP), преминаващ през Азербайджан и Грузия; Трансанадолския газопровод (TANAP) - през Турция; и Трансадриатическия газопровод (TAP) през Гърция, Албания и Италия.

Британската BP и държавната енергийна група на Азербайджан притежават дялове в трите газопровода, докато турски държавни компании имат акции в SCP и TANAP. SCP е 19.99% собственост на руската петролна компания "Лукойл" и 10% на иранската държавна петролна компания, което може да създаде пречки за евентуални инвестиционни решения на ЕС. Единствено TAP е мажоритарна собственост на компании от ЕС, като 55% от него се държат от три енергийни групи - италианската Snam, белгийската Fluxys и испанската Enagas.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    txr16684307881149763 avatar :-|
    Slavka Peneva
    • - 1

    Важно е да се правят инвестиций в тръбопроводите и наличната инфраструктура,за да може да се осигури необходимите количества газ.Аз като потребител съм доволна,че ще има алтернативе за доставки на газ.При достатъчна конкуренция на пазара ще се забележи намаляване на цените за крайния потребител.

    Нередност?
Нов коментар