🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румъния и Азербайджан с общ проект за втечнен газ в Черно море

Двете държавни газови компании подписаха меморандум за разбирателство, скоро започват проучвания на района

Двете страни започват проучвателни дейности, за да установят дали проектът би бил изгоден
Двете страни започват проучвателни дейности, за да установят дали проектът би бил изгоден
Двете страни започват проучвателни дейности, за да установят дали проектът би бил изгоден    ©  Reuters
Двете страни започват проучвателни дейности, за да установят дали проектът би бил изгоден    ©  Reuters

Румънският държавен производител на газ Romgaz заяви, че планира да разработи проект за втечнен природен газ в Черно море съвместно с азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR.

Двете компании подписаха меморандум за разбирателство и ще направят проучване дали такъв проект може да се реализира. За целта ще анализират финансовата, техническата и търговската цена на проекта за LNG. По план газовият център ще включва терминал за втечнен природен газ, завод за регазификация и други съоръжения, необходими за транспортиране на газ от Каспийско море.

В изявление Romgaz казва: "В настоящия енергиен контекст инициативата на двете компании представлява нова възможност за осигуряване на достъп до газови ресурси от региона на Каспийско море за румънския и регионалните пазари със значително положително въздействие върху енергията сигурността на страните от Централна и Югоизточна Европа."

Румънският премиер Николае Чука обяви, че страната също така обмисля начини за получаване на газ от Каспийската зона чрез трансанадолския тръбопровод (TAP), който минава през Турция, България, Румъния и от Румъния до другите страни бенефициенти, включително Молдова. "Ангажимент на нас и на Азербайджан е да можем да подкрепим Република Молдова с необходимото количество газ", добави Чука.

Това е поредна стъпка към пълната газова независимост на страната. За разлика от други страни в региона Румъния разчита по-малко на руския газ. Северната ни съседка произвежда малко под 90% от необходимия газ на местно ниво чрез държавния производител Romgaz, петролната и газова група OMV Petrom и Black Sea Oil & Gas. Съоръженията за съхранение на природен газ в страната също са запълнени над целевия капацитет от 80%.

След началото на войната на Русия в Украйна Европейският съюз трябваше да намери алтернативни източници на енергия. Това е и причината съюзът да подпише меморандума за разбирателство с Азербайджан през юли 2022 г. Съгласно неговите условия страната ще удвои износа си на газ за Европа до 20 млрд. куб. метра за няколко години. Заместването на зависимостта на Европа от руски газ с азерски газ обаче не получи единодушна подкрепа в цяла Европа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар