Турция защитава икономическите си връзки с Русия

Анкара иска по-изгодни условия от "Газпром" и се надява да ги получи

Ердоган и Путин се срещнаха няколко пъти от началото на войната на Москва в Украйна
Ердоган и Путин се срещнаха няколко пъти от началото на войната на Москва в Украйна
Ердоган и Путин се срещнаха няколко пъти от началото на войната на Москва в Украйна    ©  Reuters
Ердоган и Путин се срещнаха няколко пъти от началото на войната на Москва в Украйна    ©  Reuters

Турският финансов министър Нуредин Небати защити икономическите връзки на Анкара с Русия, както и нестандартната финансова политика на президента Реджеп Ердоган на фона на рекордната инфлация в страната. В интервю за Financial Times Небати заяви, че Турция поддържа "добри съседски взаимоотношения" с Русия, въпреки опасенията на западните правителства, че страната служи като вратичка на Москва за избягване на санкциите, наложени след инвазията на Кремъл в Украйна. Той също така заяви, че "опозиционни елементи" в Турция и извън нея "умишлено повдигат въпросителни" относно финансовите връзки на страната с Русия, като същевременно признава, че е имало прилив на парични средства във финансовата й система.

"Турция е страна, която действа много внимателно в рамките на международната финансова система. Тя не е страна, която се държи по начин, който ще доведе до нарушения на международната финансова система. Ние сме много ясни по този въпрос", заяви Небати. "Всичко идва при нас по законни пътища".

По-рано тази година ЕС предупреди, че затоплянето на отношенията между Анкара и Москва може да има последствия за Турция, ако страната реши да помага на Кремъл да заобикаля санкциите, наложени заради войната в Украйна. Турският президент Реджеп Ердоган се срещна няколко пъти с руския Владимир Путин и двете страни поеха ангажименти за разширяване на сътрудничеството в областта на търговията и енергетиката.

Средства с неясен произход

Нетните парични потоци към страната, определени от Турската централна банка като "нетни грешки и пропуски", чиито произход е неясен, достигнаха рекордните 28 млрд. долара през първите осем месеца на годината, като финансират около 70% от дефицита в размер на 40 млрд. долара през същия период, предизвиквайки недоумение сред западните икономисти.

Според Небати ключов компонент за тези средства са неотчетени постъпления от туризъм. Част от тях са дошли от руснаци, втората по големина група чуждестранни туристи в страната за тази година, плащащи в брой, тъй като нямат достъп до международните финансови системи. Той посочи като друг източник факта, че страната е "заобиколена от война" в Русия, Украйна, Сирия и Ирак. Освен това турските компании и физически лица са репатрирали в страната пари, които са били държани в офшорни зони, което според него понякога се извършва с пари в брой. Той заяви, че всички тези средства са законни, въпреки опасенията на Запада, че използването на пари в брой прави невъзможно проследяването на реалния произход на парите.

Финансовият министър прогнозира, че тези потоци ще продължат и изрази увереност, че Турция "много удобно" ще избегне кризата на платежния баланс през следващата година, въпреки 100 млрд. долара разходи за внос на енергия. Той добави, че страната настоява за отстъпка в цената на голямото количество природен газ, което купува от Русия. Анкара също така е поискала от "Газпром" да отложи плащането на доставките и Небати заявява, че очаква "добри новини" и по двата въпроса. Той също така потвърди, че Руската ядрена агенция е прехвърлила средства към Турция, които според анализатори са увеличили чуждестранния резерв на страната с между 5-10 млрд. долара, за изграждането на ядрена електроцентрала, но отказа да разкрие точната сума.

Икономическа трансформация

Небати, който е третият финансов министър на страната за последните три години, също така защити нетрадиционната финансова политика на Ердоган, настоявайки, че страната преминава през "трансформация". Турският президент, който отхвърля традиционната икономическа теория, че повишаването на лихвените проценти намалява инфлацията, настоява за намаляване на разходите по заемите, за да насърчи растежа в страната. Миналата седмица централната банка намали лихвените проценти за трети пореден месец, въпреки че през септември по официални данни инфлацията в Турция е надхвърлила 83%.

Икономическата обстановка в страната обаче е довела до спад на благосъстоянието на населението, като през последното десетилетие БВП на човек е спаднало от пика си от около 12 500 долара през 2013 г. до около 9 500 долара през миналата година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Има едно понятие - "национален интерес". За неолибералите то е непознато, затова горе има недоумение защо Турция не ходи в обувките на БГ и не следи с трепет с какво настроение ще се събуди Урсула.
    Онзи ден унгарският комисар си тръгна от Анкара с празни ръце след като му бе поднесен урок по национален интерес и национално достойнство.

    Вкъщност Турция бе страната-гарант и на руските интереси за вдигане на санкциите за износ на торове и зърно в отговор на съгласието им за черноморски коридор за износ на украинско зърно.
    Затова при продължаващите обструкции към руския износ, Турция единствена се противопостави на американската политика.

    Нередност?
Нов коментар