🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийната криза повиши глобалните дивиденти до рекордни нива

Без петролния сектор сумата обаче е същата като преди година

Очакванията за 2023 г. са пряко зависими от опасенията за икономическа криза
Очакванията за 2023 г. са пряко зависими от опасенията за икономическа криза
Очакванията за 2023 г. са пряко зависими от опасенията за икономическа криза    ©  Reuters
Очакванията за 2023 г. са пряко зависими от опасенията за икономическа криза    ©  Reuters

Глобалните дивиденти са достигнали 415.9 млрд. долара през третото тримесечие на годината, което е нов рекорд за периода, според индекса на глобалните дивиденти на Janus Henderson. Анализът показва, че базовият растеж е бил 10.3% и групата сега очаква глобалните дивиденти да достигнат 1.56 трлн. долара тази година, което е увеличение от 8.9%.

Това е увеличение с 0.4 пр. пункта в сравнение с предишните очаквания на фирмата преди три месеца и все още е твърдо над тенденцията за растеж на дивидентите от 5-6% в дългосрочен план. Подобрената прогноза се дължи главно на по-високи еднократни специални дивиденти, силно представяне на петролния сектор и в Азия, се посочва в доклада.

Главният двигател зад увеличението са високите цени на енергията, като петролният сектор е изплатил почти 20 млрд. долара. Ако тази сума не се включи към общата, нивото е същото като преди година.

Петролните и газови компании с излишен капитал могат да изберат да насочат парите си към инвестиции или изплащания на акционерите. Те често избират второто, тъй като инвеститорите търсят висока възвращаемост от петролните акции.

Въпреки че очакванията за рецесия вероятно ще намалят приходите, компаниите често не са склонни да понижат изплащанията, се казва в доклада. Компании, включително BP и Shell, намалиха плащанията до по-ниски нива по време на пандемията, което може да им даде възможност да поддържат дивидентите, ако печалбите бъдат под натиск през 2023 г.

"Следващата година перспективите зависят от световната икономика... ако се насочим към рецесия, печалбите ще бъдат засегнати", каза Джейн Шумейк, портфолио мениджър за глобални приходи от акции в Janus Henderson. "Но добрата новина е, че дивидентите обикновено са по-устойчиви. Като цяло компаниите не искат да ги намаляват", добавя той пред Financial Times.

Тайван, Хонконг и САЩ са с най-голям принос за растежа на дивидентите, докато Китай изостава от останалия свят. Една трета от китайските компании намаляват дивидентите, като това важи в особена степен за тези от имотния сектор. Въпреки това плановете на Пекин да подкрепи пазара на имоти и перспективата за повторно отваряне заради строгите мерки срещу ковид-19 могат да стимулират растежа, предполагат от анализаторската компания.

"Окуражаващо е да се видят тези стъпки и ще бъде интересно да се разбере как ще се придвижат от политиката за нулев ковид", добавя Шумейк.

Компаниите от Обединеното кралство също имаха силно тримесечие, като 84% от фирмите или увеличиха дивидентите, или ги задържаха стабилни. Като цяло дивидентите в Обединеното кралство са се повишили с 2.5%. Поевтиняването на паунда спрямо долара през септември и октомври причини ограничен спад, защото две пети от дивидентите в Обединеното кралство се декларират в долари.