МАЕ: Търсенето на петрол може да е рекордно заради отварянето на Китай

Санкциите срещу Русия и решението на ЕС за ембарго също ще окажат влияние

Половината от прогнозирания ръст на потреблението на петрол през тази година ще дойде от Китай, въпреки че "формата и скоростта" на повторното отваряне на страната остават несигурни.
Половината от прогнозирания ръст на потреблението на петрол през тази година ще дойде от Китай, въпреки че "формата и скоростта" на повторното отваряне на страната остават несигурни.
Половината от прогнозирания ръст на потреблението на петрол през тази година ще дойде от Китай, въпреки че "формата и скоростта" на повторното отваряне на страната остават несигурни.    ©  Reuters
Половината от прогнозирания ръст на потреблението на петрол през тази година ще дойде от Китай, въпреки че "формата и скоростта" на повторното отваряне на страната остават несигурни.    ©  Reuters

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предвижда, че световното търсене на петрол ще се повиши до исторически максимум през 2023 г., тъй като Китай ще облекчи ограниченията си за Covid-19, което може да доведе до покачване на цените на суровия петрол през втората половина на годината. В допълнение санкциите, наложени върху един от най-големите износители на петрол, Русия, заради инвазията й в Украйна, имат сериозен шанс да нарушат снабдяването със суровината.

Търсенето на суров петрол може да нарасне с 1.9 млн. барела дневно и да достигне исторически максимум от 101.7 млн. барела дневно, посочва МАЕ в първия си месечен доклад за 2023 г. Според базираната в Париж организация, през 2023 г. на пазара ще има две страни, които ще доминират петролния пазар - Русия и Китай.

"Снабдяването от Русия се забавя поради наложените санкции, докато Китай ще е причина за повече от половината глобален растеж на търсенето на петрол. Дори бъдещето и скоростта около пълното възстановяване на страната е неясно," пише в месечния доклад на организацията.

Слабата индустриална активност и мекото време бяха едни от главните фактори, които успяха да допринесат за понижаването на търсенето на петрол, с близо 1 млн. барела на ден през последното тримесечие на 2022 г.

470 хил.

барела на ден е скочило търсенето само за един месец от премахването на ковид мерките в Китай.

Възстановяването от рестрикциите срещу пандемията в Китай се очаква да подпомогне някои съседни азиатски икономики и също така да позволи на Китай да измести Индия като световен лидер в търсене на петрол.

Ембаргото срещу рафинираните продукти от Русия

През декември руското предлагане на петрол се е "задържало стабилно" на ниво от 11.2 млн. барела дневно въпреки въвеждането на санкции на ЕС върху вноса на руски суров петрол. Въпреки това базираната МАЕ прогнозира, че "добре снабденият" глобален петролен пазар в началото на годината може "бързо да се затегне", тъй като западните санкции - по-специално забраната на ЕС за внос на рафинирани руски продукти от 5 февруари, влизат в сила.

МАЕ заяви, че почти половината от прогнозирания ръст на потреблението на петрол през тази година ще дойде от Китай, въпреки че "формата и скоростта" на повторното отваряне на страната остават несигурни.

Ограниченията, свързани с коронавируса в Китай, които потиснаха икономическата активност през миналата година, означаваха, че търсенето на петрол в Китай през 2022 г. е намаляло за първи път от 1990 г. насам, като е спаднало средно с 390 хил. барела дневно - най-големият годишен спад.

Но разхлабването на мерките за карантина и тестване през ноември, последвано от внезапното решение на Пекин да се откаже от политиката на нулева толерантност към ковида в началото на декември, вече е повишило китайското потребление, заявяват от организацията. По данни на МАЕ търсенето на петрол в Китай през ноември е нараснало с 470 хил. барела дневно в сравнение с октомври.