Великобритания увеличава данъците и намалява разходите

Според финансовия министър Джереми Хънт подобни мерки са нужни за възстановяването на икономиката

Британският финансов министър Джереми Хънт представи първия си бюджет в парламента след грандиозния провал на предшественика му Куази Куартенг.
Британският финансов министър Джереми Хънт представи първия си бюджет в парламента след грандиозния провал на предшественика му Куази Куартенг.
Британският финансов министър Джереми Хънт представи първия си бюджет в парламента след грандиозния провал на предшественика му Куази Куартенг.    ©  Reuters
Британският финансов министър Джереми Хънт представи първия си бюджет в парламента след грандиозния провал на предшественика му Куази Куартенг.    ©  Reuters

Британският министър на финансите Джеръми Хънт предлага поредица от увеличения на данъците и по-строги публични разходи в първия си бюджет, след като зае поста. Той описа бюджета за следващата година като "необходим" след удара, нанесен върху фискалната репутация на страната от бившия премиер Лиз Тръс и финансовия министър Куази Куартенг.

Основните предложения

Новият фискален план включва увеличение на приходите от данъци с 25 млрд. паунда и свиване на публичните разходи с 30 млрд. долара. Хънт предупреди, че предстоят трудни времена за страната, като предвиди, че икономиката ще се свие с 1.4% догодина, а инфлацията ще остане над 7%. Дори и на фона на държавната подкрепа за енергийните сметки на домакинствата общият стандарт на живот се очаква да се понижи със 7% през следващите две години, което изтрива последните осем години на растеж.Правителството предлага намаляване на прага на данъка върху доходите, облагани с най-висока ставка, от 150 хил. паунда на малко над 125 хил. паунда и замразяване на данъка върху наследството за още две години, до април 2028 г.

Разширява се и обхватът на данъка върху свръхпечалбите за енергийните компании, включително временната такса върху производителите на електроенергия. Така данъкът за тях ще бъде увеличен на 35% от 25% от 1 януари. По този начин правителството трябва да си осигури поне 14 млрд. паунда през следващата година, сочат изчисленията на Хънт. За да се постигне баланс, Лондон ще осигури подобна сума, с която ще подкрепи около 700 хил. компании чрез понижени данъци.

Една от целите на новия бюджет е Великобритания да може да запази доверието на финансовите пазари. "Доверието не може да се приема за даденост и данните за инфлацията показват, че трябва да продължим безмилостната борба, за да я свалим, включително важен ангажимент за възстановяване на публичните финанси", каза той, цитиран от Reuters.

Хънт обяви увеличение на данъците от 25 млрд. паунда и съкращаване на разходите с 30 млрд.

Финансовият министър обяви, че публичните разходи ще се повишат само с 1% в реално изражение, а капиталовите разходи ще бъдат замразени в парично изражение. Тъй като британската икономика се плъзга към рецесия, официалните прогнози подчертават предизвикателството за домакинствата и публичните финанси, които ще бъдат допълнително затруднени от прогнозираната инфлация от 7.4% през 2023 г. Предвижданията са възстановяването на британската икономика до нивата отпреди пандемията да стане най-рано в края на 2024 г. Обединеното кралство е единствената страна от страните от Г-7, чиято икономика все още не се е възстановила до нивото си отпреди пандемията.

Първият голям тест за Сунак

Премиерът Риши Сунак ще има нелеката задача да ръководи страната по време на нова ера на фискални ограничения и намаляваща подкрепа за управляващата Консервативна партия. Това е тест и за финансовия министър Хънт, който беше назначен миналия месец, за да възвърне доверието в Обединеното кралство, след като проблемният минибюджет на предшественика му Куази Куартенг доведе до пазарен хаос и спешна намеса на Bank of England. Въпреки че премиерът Лиз Тръс подаде оставка малко след това, което я превърна и в най-кратко управлявалия министър-председател, Хънт запази поста си и при Сунак в опит да осигури стабилност след месеци на политически сътресения.