🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депутатите намалиха ДДС за вестници, ниската ставка за ресторантите ще важи и догодина

Технологичният бранш се обяви против искането на БСП за увеличение на максималния осигурителен праг

Според председателят на бюджетна комисия Петър Чобанов (ДПС) вероятно няма да има проблем предложенията да бъдат приети и в зала
Според председателят на бюджетна комисия Петър Чобанов (ДПС) вероятно няма да има проблем предложенията да бъдат приети и в зала
Според председателят на бюджетна комисия Петър Чобанов (ДПС) вероятно няма да има проблем предложенията да бъдат приети и в зала    ©  Георги Кожухаров
Според председателят на бюджетна комисия Петър Чобанов (ДПС) вероятно няма да има проблем предложенията да бъдат приети и в зала    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Доставката на вестници и други периодични издания ще се облага с преференциална ДДС ставка от 9%. Намаленият по време на ковид кризата косвен данък за бебешки храни и памперси, както и за книги става постоянен. В същото време ниската ставка за ресторантите и спортните съоръжения, която беше намалена с идея да е временна и да подпомогне бизнеса заради ковид кризата, беше удължена до края на 2023 г. Тя трябваше да отпадне в края на тази година. Това решиха депутатите в бюджетна комисия при второ четене на промените в Закона за ДДС догодина.

За да влязат окончателно в сила, текстовете трябва да бъдат одобрени и при гласуване в пленарна зала. Според председателя на бюджетната комисия Петър Чобанов (ДПС) предвид голямото мнозинство, с което текстовете са минали в ресорна комисия, вероятно няма да има проблем да бъдат приети и в зала.

По изчисления на Министерството на финансите това означава общо около 200 млн. лв. по-малко приходи на година. От тях 150 млн. лв. ще са загуба заради по-ниската ставка, с която ще се облагат доставките в заведенията и която депутатите одобриха с аргумент, че това може да е вид антиинфлационна мярка. Истината обаче е, че тя е единствено в полза на бизнеса, докато цените в ресторанти и заведения в последната година растат постоянно с двуцифрен темп. От намаления ДДС за памперси и бебешки храни ще влязат 16 млн. лв. по-малко, от доставката на вестници и списания 13 млн. лв., а от книги и учебници 8 млн. лв., показват разчетите. Предложенията бяха на ГЕРБ и на ДПС, но бяха подкрепени от депутати от почти всички политически сили.

Малките търговци на горива ще дължат по-малки обезпечения

Малките търговци на горива ще дължат по-малки обезпечения по ДДС. Това предложение, което беше направено от ПП и беше одобрено от финансовото министерство също мина в бюджетна комисия. То предвижда фирмите без данъчни задължения да предоставят обезпечение в размер на 10% от данъчната основа по ДДС, а не 20%, какъвто е текстът в момента. Аргументът е да се намали тежестта върху малките търговци на горива.

Технологичният бранш се обяви против увеличение на максималния осигурителен праг

Недопустимо е да се повдига отново темата за увеличаване на максималния осигурителен доход. Това заявяват в своя обединена позиция представители на шест организации в областта на високите технологии. Те са във връзка с предложението на БСП от догодина максималният осигурителен праг да се вдигне от 3600 на 4200 лв. Текстът предстои да бъде разгледан през следващата седмица в ресорната бюджетна комисия, тъй като е внесен като преходни и заключителни разпоредби на т.нар. удължителен бюджет.

"Ние сме последователни в отстояването на тезата си, че увеличаване на МОД е удар върху средната класа в България, която е гръбнакът на българската икономика. Тежестта на тази мярка ще бъде понесена от креативните хора, заети във високотехнологичната индустрия, които и без друго с много усилия и без никаква подкрепа от държавата, успяваме да задържим да работят в български компании и да плащат данъците и осигуровките си у нас", се посочва в позицията. В нея се казва още, че "в момента всеки зает във високотехнологичните индустрии създава висока добавена стойност и допринася за държавния бюджет три пъти повече от средното за страната под формата на данъци и осигуровки".

Документът е подписан от Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), Българска стартъп асоциация (БЕСКО) и Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии" (ИКТ Клъстер).
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 3

    Лобито на ресторантьорите надделя..не плащат данъци и осигуровки, надуват цените и ДДС подаръкът им остава за сметка на всички граждани.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 1

    Искам да видя кой е гласувал за оставане ДДС-то на ресторантите на 9%. Тези партии ще бъдат зачеркнати от мен за следващите избори.

    Това е подигравка с всеки български гражданин, който си плаща реалните данъци и осигуровки.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • + 1

    Защо държавната власт запазва водещата причина за сегашната инфлация?

    Накратко:
    Държавната власт употребява неправилен метод за публични финанси. Грешката е водещата причина за сегашната инфлация.
    Държавната власт запазва водещия причинител за сегашната инфлация, ала приема подпомагане за щети от своето поведение.
    Поради създадените лоши условия, колкото повече e икономическия растеж, толкова повече са щетите. Всеки е обречен за поразяване.
    Министерството на финансите ползва заеми за да плаща щети от държавната слабост. Заради допусканата финансова неправилност – правителството има днешните дългове.
    При запазване на грешката, с всякакви данъци и минимална заплата – устойчивият просперитет е невъзможен. Премиерът е с подсигуряван политически провал.

    Постижимо е, след прекратяване на неправилния метод за публични финанси спира развитието на сегашната инфлация.

    Нередност?
Нов коментар