Европейските производители на вятърни турбини се подготвят за още една трудна година

Високите разходи и нарастващата конкуренция от Китай са основните предизвикателства пред сектора

Според анализатори затрудненията са временни и се очаква ръст на поръчките през следващите години.
Според анализатори затрудненията са временни и се очаква ръст на поръчките през следващите години.
Според анализатори затрудненията са временни и се очаква ръст на поръчките през следващите години.
Според анализатори затрудненията са временни и се очаква ръст на поръчките през следващите години.

Европейските производители на вятърни турбини ги очаква още една трудна година заради нарастващата конкуренция от Китай и продължаващия ръст на разходите. Въпреки стремежа на правителствата в ЕС и САЩ да разширяват мощностите за генериране на възобновяема енергия, големите европейски производители като Siemens Gamesa, Vestas и Nordex работят на загуба, а връщане към рентабилността не се очаква в скоро време, посочва в свой анализ Financial Times.

Краткосрочният натиск остава много висок и се отразява негативно върху печалбите, казаха през ноември от Nordex. Войната в Украйна доведе до ръст на цените на енергията, както и на ключови суровини като стоманата, което повиши разходите за производителите на турбини. А дългият процес, необходим за получаване на разрешителни за нови проекти в Европа, остава пречка и потиска търсенето. Недостатъчните поръчки ще допринесат за още една предизвикателна година за сектора, смята Петра Мануел от изследователската група Rystad Energy. През третото тримесечие поръчките за наземни турбини в Европа са намалели с една трета на годишна база, според индустриалната асоциация WindEurope.

Въпреки слабото търсене, заради високите разходи и забавянията по веригите за доставки някои производители закъсняват с поръчките, което им струва допълнително. През ноември производителят Vestas заяви, че забавяния са довели до по-високи разходи, свързани с изпълнение на ангажименти към клиенти, включително неустойки за закъснели доставки по договори. Siemens Gamesa също е платила неустойки за забавени доставки.

Заплаха от изток

Конкуренцията от Китай също расте. Китайските производители започват да печелят част от поръчките в Европа, казва Джайлс Диксън, главен изпълнителен директор на WindEurope. Тази година например китайската Mingyang Smart Energy беше избрана за доставчик за първия офшорен вятърен проект на Великобритания в Келтско море.

Докато китайските производители се разрастват към развиващите се страни, техните европейски конкуренти се оттеглят към местния си пазар. Vestas например тази година обяви, че спира производството в някои фабрики в Китай и Индия.

Въпреки трудностите пред сектора, анализатори смятат, че насрещните ветрове са моментни и дългосрочната картина е по-положителна, като се има предвид стремежът на политиците в Европа и на други места да насочват инвестиции към възобновяемата енергия. "Не мисля, че има екзистенциална заплаха. Дългосрочните двигатели са толкова ясни, колкото никога не са били", казва Шон Маклафлин от HSBC.

Индустрията очаква поръчките да нараснат до средата на десетилетието. Тогава дори е възможно съществуващите вериги за доставки да нямат достатъчен капацитет да отговорят на голямото търсене.