🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пеле – кралят, който направи футбола красив

Бразилецът, който почина на 82 години, е смятан за най-великия футболист в света

Много хора смятат Пеле за най-великия футболист
Много хора смятат Пеле за най-великия футболист
Много хора смятат Пеле за най-великия футболист    ©  Reuters
Много хора смятат Пеле за най-великия футболист    ©  Reuters
Темата накратко
  • Пеле играе за родния си "Сантос", както и за "Ню Йорк Космос" в края на кариерата си.
  • Бразилецът е единственият футболист с три световни титли.
  • Той е най-младият голмайстор на световно първенство.

Със сигурност повечето спортни анализатори смятат Едсон Арантес до Нашименто - Пеле, за най-добрия футболист. Умението и наелектризиращата скорост на Пеле бяха съчетани със смъртоносна точност пред вратата. Национален герой в родната си Бразилия, той се превърна в световна спортна икона. А извън терена той неуморно се бореше за подобряване на условията за най-нуждаещите се хора в обществото. Така ще бъде запомнен футболната легенда Пеле, който почина на 29 декември на 82-годишна възраст след дълга битка с рак.

За мнозина той е най-великият играч, който някога е играл футбол. Статистиката от кариерата му подкрепя това твърдение - той е единственият играч, спечелил три световни първенства, а освен това е и един от най-успешните голмайстори в историята на футбола, като името му е записано в Книгата за рекорди на "Гинес".

Той започва да играе за редица местни аматьорски отбори, когато е тийнейджър. Футболът на закрито тъкмо започва да става популярен в района и младият Пеле се наслаждава на промяната на игралната повърхност. "Приех го като риба към вода", казва той по-късно. "Много по-бързо е от футбола на трева - трябва да мислиш наистина бързо", споделя той, цитиран от BBC.

През 1956 г. неговият треньор Валдемар де Брито го завежда в пристанищния град Сантос, за да премине проби в местния "Сантос" ФК. Де Брито вече е убеден в способностите на своето момче, като се хвали пред директорите на "Сантос", че Пеле ще бъде най-добрият футболист в света.

Пеле надминава очакванията и впечатлява "Сантос", който му предлага договор през юни 1956 г. - тогава младият бразилец е едва на 15 години. Той бързо печели титулярно място в отбора и през първата си година става голмайстор на лигата.

Само 10 месеца след като подписва като професионалист, Пеле бива повикан в бразилския национален отбор. Той прави международния си дебют срещу Аржентина на "Маракана", където Бразилия губи с 2:1. Въпреки това голът за бразилците е отбелязан от 16-годишния Пеле, което го прави най-младия играч, вкарвал гол в международен турнир.

Неизбежно той става най-младия играч, отбелязал гол на световно първенство, като това се случва в четвъртфинала с Уругвай през 1958 г. в Швеция. На полуфинала Бразилия повежда с 2:1 срещу Франция, когато Пеле отбелязва хеттрик през второто полувреме, за да осигури място на отбора на финала. Изглежда, че Пеле не може да сгреши - отбелязва два гола срещу Швеция на финала, спечелен от Бразилия с 5:2.

Безмилостният график на Пеле за турнета му пречи да спечели Копа Америка с Бразилия - той се появява само в един турнир (1959), на който успява да си осигури Златната обувка.

През 1962 г. с равен резултат след два мача във финала на Копа Либертадорес срещу "Пенярол" Пеле извежда "Сантос" до победа в плейоф, който се играе на неутрален терен на "Естадио Монументал". Той вкарва два гола и "Сантос" печели първата си титла в Южна Америка.

Година по-късно "Алвинегро" запазва короната си, като Пеле отбелязва на финала срещу "Бока хуниорс". Победата в тези два мача осигурява на "Сантос" място в Междуконтиненталната купа срещу европейската конкуренция. Бразилците свършват с лекота работата си и двете години, като първо побеждават "Бенфика" - Пеле отбеляза пет гола в двата мача, и след това надделяват над "Милан".

Когато звездата на Пеле изгрява, "Сантос" започва да дава приоритет на доходоносните международни турнета пред титлите - странна концепция, която е немислима в днешно време.

При едно от тези презокеански пътувания Сантастикос се озовават в Нигерия, докато страната е в разгара на брутална гражданска война със сепаратистката държава Биафра. Когато Пеле и неговите съотборници пристигат в Лагос, легендата разказва, че сраженията са спрели за 48 часа, така че и двете страни в конфликта да могат да станат свидетели на това как "Супер орлите" играят като равни и завършват 2:2 с гостите от Бразилия. Излишно е да казваме, че Пеле вкарва и двата гола.

Поради забързаното естество на графика му за турнета и спорове за това какво представлява "състезателна игра", точният брой голове, отбелязани от Пеле, е спорен. Въпреки това на 19 ноември 1969 г. феновете на "Сантос" и "Васко да Гама" заедно аплодират Пеле, след като отбелязва това, което е признато за неговия професионален гол номер 1000. Пеле дори не е на 30, когато достига този крайъгълен камък. Оценките за това колко гола е вкарал до момента, в който е окачил обувките си, варират значително, като самият той твърди през 2015 г., че е вкарал 1283 гола.

Пеле завършва кариерата си, като предизвика взрив в американския футбол. Първоначално той не е склонен да подпише с "Ню Йорк Космос", като причината за това е голямата му любов към "Сантос". В крайна сметка обаче Пеле е убеден и подписва договор за големи пари с цел да съживи болната Северноамериканска футболна лига. В това отношение той постига успех в краткосрочен план, като Карлос Алберто, Боби Мур и Йохан Кройф правят подобни пътувания през Атлантика в залеза на кариерите си.

Вълшебните моменти на Пеле

- Едва на 17 години той се превръща в звездата на турнира в Швеция през 1958 г. Тогава вкарва шест гола, като три са в полуфинала с Франция, а други два - във финала с домакините.

- Четири години по-късно Бразилия успява да защити световната си титла в Чили - нещо, което става за втори път в историята. Пеле вкарва още в първия мач. След това той получава контузия и в останалата част от световното подкрепя отбора от трибуните.

- През 1966 г. в Англия Пеле вкарва за победата с 2:0 срещу България, но е сменен принудително срещу Португалия, а "селесао" отпада още в групите.

- Бразилия се връща на върха през 1970 г. Тогава Пеле открива резултата във финала с Италия, като вкарва гол №100 за отбора си на световни първенства. Бразилия печели с 4:1, а Пеле остава в историята на футбола.

- Смятан за един от най-големите футболисти в историята, той е избран за най-добър играч за XX век от FIFA.