🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пеле - кралят на красивата игра

Статистиката не дава достатъчна представа за мащаба на постиженията и таланта на човека, избран за най-добър спортист на XX век от МОК

Темата накратко
  • Статистиката не дава достатъчна представа за мащаба на постиженията на Пеле и за таланта на човека, избран за най-добър спортист на XX век от МОК.
  • Най-големите му предимства са изключителният му усет за позициониране, разчитането на играта и магнетичният контрол върху топката.
  • Трите световни титли на Бразилия, които Пеле помага да спечели, изиграват важна роля в създаването на национална идентичност на голямата страна.

Само на 17 години демонстрира хладнокръвие и майсторство, които ще станат отличителни черти на блестящата му кариера. На финала на световното първенство през 1958 г. Бразилия води срещу домакините от Швеция с 2:1, когато Едсон Арантес до Нашименто, станал известен с прякора Пеле, получава висок пас в наказателното поле. Със защитник на рамото си той овладява топката с гърди, прехвърля я над друг и вкарва зрелищен гол (трудно се описва с думи, трябва да се гледа). На турнира той отбеляза шест гола в четири мача. Печели първата от трите си световни титли и е единственият футболист с такова постижение.

Трима аржентинци - Алфредо ди Стефано, Диего Марадона и Лионел Меси, имат претенции да бъдат най-добрите футболисти в света. Но много от най-големите анализатори на играта и много бивши играчи смятат, че най-великият от всички е Пеле, който почина дни преди Нова година на 82 години след дълга борба с рака. Освен това неговите 1279 гола в 1363 мача са световен рекорд, който едва ли ще бъде надминат.

И все пак статистика не дава достатъчна представа за мащаба на постиженията на Пеле и за таланта на човека, избран за най-добър спортист на XX век от националните олимпийски комитети в света, въпреки че никога не е участвал в олимпийски игри.

Както казва Армандо Ногейра, бразилски спортен журналист: "Ако Пеле не беше роден като човек, щеше да се роди като топка."

А Боби Мур, капитанът на Англия, която губи от Бразилия на световното през 1970 г., казва: "Той беше най-великият, защото можеше да прави всичко на футболния терен."

Началото

Едсон е роден в градче в югозападната част на щата Минас Жерайс. Кръстен е на американския изобретател Томас Едисън, като родителите му решили да махнат буквата "и" и името му останало Едсон. По-късно в училище се появява прякорът Пеле, но самият той заявява в автобиографията си, че не знае какво точно означава.

Пеле е на девет години, когато Бразилия губи шокиращо от Уругвай на финала на "Маракана" през 1950 г. - със сигурност най-тежкото поражение, което някоя страна е претърпявала на световно първенство. В дните преди появата на телевизията семейството на Пеле слуша мача по радиото, а Пеле тича из къщата и играе футбол, като периодично проверява резултата. Тогава за пръв път вижда баща си - също професионален футболист, но прекратил кариерата си рано заради контузия, да плаче. Той казва, че му е обещал, че един ден ще върне трофея "Жул Риме" в Бразилия. Но дори самият Пеле не е могъл да си представи, че ще минат само осем години, преди да изпълни обещанието си - и той остава най-младият световен шампион - само на 17 години и 249 дни. Едва две години по-рано - на 15-годишна възраст, Едсон е привлечен от професионалния клуб "Сантос". До голяма степен благодарение на него те се превръщат в най-добрия отбор в света в началото на 60-те години, като два пъти печелят Междуконтиненталната купа срещу европейските клубни шампиони "Бенфика" и "Милан".

Нелсон Родригес, бразилски драматург и журналист, вижда Пеле да играе за "Сантос" като 17-годишен и пише: "Пеле има значително предимство пред другите играчи. Той се чувства като крал, от главата до петите." По-късно Пеле ще бъде неофициално коронясан за крал на това, което до голяма степен заради него е наречено "красивата игра".

С ръст от 1.73 м Пеле не е много висок, но е силен и бърз. Най-големите му предимства са изключителният му усет за позициониране, разчитането на играта и магнетичният контрол върху топката. Обикновено той е на правилното място в точния момент. Предвижда движенията на противниците, има умел дрибъл и мощни удари с двата крака. Тарчизио Бургнич, италиански защитник, на когото е възложена задачата да пази Пеле на финала на световното първенство през 1970 г., казва: "Преди мача си казах, че е от кожа и кости като всички останали - но грешах." Пеле го преодолява, за да отбележи първия гол.

А трите световни титли на Бразилия, които Пеле помага да спечели, изиграват важна роля в създаването на национална идентичност в голямата страна на имигранти, коренно население и потомци на роби. Пеле беше символ на успеха. Макар и от Сао Пауло, "Сантос" често организира големи мачове в Рио де Жанейро, където също получава мощна подкрепа. Пеле отбелязва своя гол №1000 през 1969 г. именно на стадиона "Маракана" в този град.

Интерес от Европа

Европейските клубове се интересуват от Пеле, но "Сантос" и бразилското правителство отказват трансфер. Той играе преди ерата на превръщането на футбола в глобален бизнес. В днешно време вероятно щеше да е милиардер, макар че популярността му носи добри договори с известни компании. На 34 години спира да играе в Бразилия и отива да помогне за старта на "футбола" в САЩ, присъединявайки се към "Ню Йорк Космос".

Но Пеле никога не губи връзката си с Бразилия. Той отказва да сътрудничи на военната диктатура в периода 1964 - 1985 г. Но когато през 1994 г. демократичният президент Фернандо Енрике Кардосо го покани да стане министър на спорта, той приема. Изготвя закон за изчистване на бразилския клубен футбол от корупцията, но той е отхвърлен в Конгреса. Все пак през 1998 г. е приет т.нар. закон "Пеле", за който се казва, че осъвременява управлението на спорта в Бразилия. През 1992 г. става посланик на Обединените нации по екология и околна среда, а по-късно става посланик на ЮНЕСКО. Оттегля се от ЮНЕСКО след обвинения в корупция, макар те да остават недоказани. Пеле е важна част за спечеленото домакинство на Рио де Жанейро 2016, които се превърнаха в първите олимпийски игри, проведени в Южна Америка.

През последните си години звездата не се появяваше в публичното пространство. Публикуваше често мнения в социалните мрежи и беше въодушевен от началото на световното първенство по футбол в Катар.

Нелсън Мандела казва за него: "Да го гледаш как играе е да гледаш ентусиазма на дете, съчетан с елегантността на мъж". Именно така трябва да бъде запомнен.

Мачове срещу България

Пеле се е изправял няколко пъти и срещу България. Само на 18 години - в средата на 1959 г., гостува със "Сантос" в София. Изиграват се два демонстративни мача срещу "А" и "Б" националните отбори на България. "Сантос" печели с 3:1 срещу "А" националния отбор, а срещу "Б" тима завърша 3:3, като Пеле вкарва гол още в 15-ата секунда на мача. На Световното първенство в Англия през 1966 г. Бразилия и България са в една група, а бразилците побеждават с 2:0 - голове на Пеле и Гаринча.