🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Треньорът на "Реймс" Уил Стил - любителят на Football Manager, който сбъдва мечтата си

Връзката му с играта е леко преувеличена, но тя запалва страстта му към футбола

Стил е глътка свеж въздух в треньорството - той е един от малкото модерни мениджъри, които водят всяка една тренировка на състава си, независимо дали групова или индивидуална
Стил е глътка свеж въздух в треньорството - той е един от малкото модерни мениджъри, които водят всяка една тренировка на състава си, независимо дали групова или индивидуална
Стил е глътка свеж въздух в треньорството - той е един от малкото модерни мениджъри, които водят всяка една тренировка на състава си, независимо дали групова или индивидуална    ©  Shutterstock
Стил е глътка свеж въздух в треньорството - той е един от малкото модерни мениджъри, които водят всяка една тренировка на състава си, независимо дали групова или индивидуална    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Уил Стил е най-младият мениджър в петте най-добри първенства в Европа
  • Познат е с любовта си към компютърната игра Football Manager, макар и тя да е преувеличена
  • "Реймс" е първият отбор, който води, до момента е бил видео анализатор и помощник-треньор

Футболът е най-гледания спорт в световен мащаб, като това неизбежно го прави чудесен начин за придобиване на популярност. Начините за постигане на тази цел са много - варират от печеленето на трофеи, минават през индивидуалния талант и стигат до индивидуалния характер на даден футболист или треньор. В последните години футболът се превръща в един все по-политкоректен спорт и играчите и треньорите са принудени да не разкриват себе си напълно, а да се придържат към одобрените от маркетинговия и PR отдели напътствия.

На този фон се появява и едно от най-нашумелите имена в европейския футбол в последните няколко месеца - треньорът на френския елитен "Реймс". Уил Стил, който е и най-младият мениджър в топ първенствата в Европа на възраст от едва 30 години, пое клуба на 13 октомври, като оттогава отборът има записани девет победи, осем равенства и една загуба в 18 мача, в който период беше постигнато и равенство с гранда ПСЖ. Поражението дойде в последния двубой срещу един от двата най-големи френски футболни клуба - "Олимпик Марсилия". Макар и резултатите на "Реймс" да правят Стил треньорът в най-добра форма в петте най-големи първенства в Европа - тези в Англия, Испания, Германия, Италия и Франция, белгиецът с английски родители приковава вниманието върху себе си не само с постигнатото на терена.

За първи път той попадна в светлините на прожекторите преди около два месеца, когато видео от негова тренировка започна да обикаля социалните мрежи. Причината за това беше начинът, по който Стил общува с играчите си - в рамките на минута той неколкократно минава от френски на английски. По този начин Стил е един от малкото мениджъри, които могат да общуват с всички свои футболисти, независимо от техния произход. Младият белгиец е израснал в регион на страната, в който се говорят и френски, и холандски, което му дава възможност да общува на три езика (в дома му се говори на английски заради произхода на родителите му). Освен това воденият от него клуб плаща глоба от 20 хил. евро за всеки мач, в който Стил извежда отбора, защото той все още не е изкарал нужните треньорски лицензи от УЕФА.

След това английската спортна радиостанция TalkSport разпространи интервю със Стил, в което се отделя сериозно внимание на любовта на треньора към компютърната игра Football Manager (FM). По време на интервюто за TalkSport, водещият и бивш английски национал Дарън Бент на няколко пъти намеква, че Стил е поел "Реймс" единствено благодарение на натрупаните часове пред компютъра. Макар и казаното от Бент да е с шеговит тон, то за широката публика това твърдение се превърна в общоприета истина. Всъщност, FM е един от начините, по които Стил развива интереса си към тактическата страна на играта. Макар и преувеличено, първоначалното изграждане на тактическите идеи на белгиеца се случва именно пред компютъра, но развоят на кариерата му далеч не се дължи на играта.

Може ли компютърна игра да те направи елитен треньор?

Стил и брат му се влюбват във FM заради факта, че родителите им не им позволяват да имат конзола като Xbox или PlayStation. В друго свое интервю младият белгиец заявява, че има най-ясни спомени от Football Manager 2012, като е започвал почти всяка своя кариера с любимия за него "Уест Хям", който по онова време тъкмо е изпаднал от Висшата лига и се намира във второто ниво на английския футбол Чемпиъншип.

Стил и брат му се влюбват във FM заради факта, че родителите им не им позволяват да имат конзола като Xbox или PlayStation.

Няколко години по-късно Стил започва да играе за нискодивизионни отбори в Белгия, като най-високото ниво, което е достигал като играч, е втората белгийска дивизия. Липсата на истинско бъдеще като играч не разколебава белгиеца, като той се записва в университета в Ланкашър със специалност "Футбол". Треньорът бързо разбира, че всъщност може да бъде част от футболния свят дори и да не е играч, като това го кара да изкара стаж в местния футболен отбор "Престън Норт Енд" като асистент на треньора на отбора под 14 години.

Стил завършва висшето си образование през 2014 г., след което се прибира в Белгия и започва да търси работа. Той изпраща кандидатурата си на над 20 местни отбора, но не получава положителен отговор в продължение на няколко месеца. Тогава с него се свързва треньорът на втородивизионния по онова време "Сейнт Кройдън" Яник Ферера. Ферера иска Стил да заснеме и обработи мач на един от следващите съперници на отбора, като в допълнение иска и тактически анализ. В свое интервю белгиецът си спомня, че е отделил около седмица на задачата, като в края не е имало подаване или тъч, който да не е описал. Ферера е сериозно изненадан от задълбочеността на анализа на Стил, което е и причината да предложи временна, неплатена работа като видео анализатор.

Пътят до мениджърския пост

От момента, в който Стил се присъединява към "Кройдън" отборът записва едва три загуби и печели промоция в елита на белгийския футбол. Работата на Ферера не остава незабелязана и един от трите най-големи белгийски клуба - "Стандарт Лиеж", наема младия португалец. Очевидно за по-малко от сезон Стил е доказал значението си за екипа и получава предложение да придружи Ферера в Лиеж.

Първият сезон в гранда е сравнително успешен - спечелване на местната купа и завършване на седмо място в шампионата. По-важното в случая обаче е нарастващото значение на Стил за отбора - макар и официално все още да е видео анализатор, Ферера започва да отдава все повече задължения на протежето си. Стил води по няколко тренировки на седмица, изпълнението на статични положения също е негова отговорност, а трябва и да измисля индивидуални упражнения за футболистите.

Логично, следващият сезон е първият, в който Стил заема ролята на помощник треньор, макар и това да не се случва в "Стандарт", а във втородивизионния "Лиерс". Три месеца след назначението мениджърът на отбора е уволнен и ръководството моли Стил да поеме управлението временно. Първоначално белгиецът не е съгласен, защото смята, че има много по-опитни членове на екипа, които да свършат работата, но собственикът на "Лиерс" настоява. До края на сезона Стил успява да спечели 21 от възможни 27 мача, но въпреки това отборът фалира през лятото. Новите собственици на клуба искат да го задържат, но отново му предлагат поста на помощник-треньор и Стил отказва.

Следващият клуб на белгиеца е току-що спечелилият промоция за елита "Беерсхоф", където отново заема позицията на асистент-мениджър. Стил прекарва две години и половина на поста, когато мениджърът на отбора напуска, за да поеме американския елитен "Ди Си Юнайтед". Това отново прави Стил временен мениджър, като успява да запази елитния статут на "Беерсхоф", но и това не е достатъчно за получаване на постоянната позиция.

Планината е изкачена

След поредното разочарование в Белгия, Стил получава предложение да стане помощник на треньора на "Реймс" Оскар Гарсия. Белгиецът е искрено изненадан от развоя на събитията, тъй като не е вярвал, че кариерата му е следена от клубове извън Белгия, но веднага приема офертата.

Смяната на страната, в която работи, не е единствената промяна, която 28-годишният по онова време Стил преживява. Френският клуб не иска той отново да се занимава с видео анализ, а вместо това трябва да води тренировъчния процес. В този период той записва и първия си мач като мениджър, като това се случва срещу ПСЖ заради наказание на Гарсия. Интересен факт е, че това е двубоят, в който дебют за парижаните прави Лионел Меси, а френската звезда Килиан Мбаппе вкарва два гола.

Престоят в "Реймс" обаче се оказва кратък. Стил е в процес на изкарване на един от лицензите на УЕФА, като кара курсовете в Белгия. Пътуването от Реймс до родината обаче се оказва твърде натоварващо. Това е и причината той да се завърне в "Стандарт Лиеж", отново на поста помощник-треньор. Кампанията е трудна за отбора, като крайната позиция в класирането е едва 14.

Приключването на сезона обаче е своеобразно начало за Стил. Това лято той успява да вземе треньорски лиценз "А" от УЕФА, а веднага след това се връща в "Реймс". Същото лято клубът продава трите си най-добри играчи на испанския "Алмерия", английския "Лестър" и ПСЖ. Липсата на звездите се усеща мигновено и "Реймс" записва едва една победа в първите си десет мача, което води и до уволнението на Гарсия.

Стил получава предложение да поеме отбора до началото на Световното първенство, което е по-малко от месец. В този период обаче отборът не допуска нито една загуба, което води и до предлагането на постоянната позиция.

Стил е глътка свеж въздух в треньорството. Той е един от малкото модерни мениджъри, които водят всяка една тренировка на състава си, независимо дали групова или индивидуална. Липсата на затруднения при общуването с играчи, изключително зрелият тактически подход към играта и футболът, който "Реймс" играе, поставят 30-годишния белгиец в завидна в ситуация, в която редица клубове вече го следят изкъсо. Според последните слухове това лято може да е едно от най-щастливите за Стил - твърди се, че любимият му "Уест Хям" иска да смени сегашния треньор Дейвид Мойс именно със Стил. Времето ще покаже докъде ще стигне кариерата на младия мениджър, но едно е сигурно - Стил не дължи успеха си на FM, а на собствения си труд и желание.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bet100bonus avatar :-|
    bet100bonus

    Football Manager от близо 30 години е най-добрия симулатор в жанра си. Със сигурност е запалил треньорската искра в много хора по света :)

    Нередност?
Нов коментар