Tokyo Gas е напът да купи американска компания за природен газ за 4.6 млрд. долара

Зависимата от внос на газ Япония опитва да диверсифицира доставките след пазарните сътресения, причинени от войната в Украйна

Подразделение на Tokyo Gas е в напреднал етап на преговори за придобиване на американския производител на природен газ Rockcliff Energy от сегашния ѝ собственик, фирмата за частен капитал Quantum Energy Partners. Японската компания е склонна да плати 4.6 млрд. долара, включително дълга на Rockcliff, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Формалният купувач е базираната в Хюстън, Тексас, TG Natural Resources, 70% от която е собственост на Tokyo Gas, основният доставчик на газ на големите японски градове. Остатъкът принадлежи на Castleton Commodities International (CCI), глобален търговец на природни ресурси. Според източниците сделката трябва да бъде обявена този месец, но все още не е сигурно дали преговорите ще доведат до споразумение. Това е поредното усилие на компания от зависимата от внос азиатска страна да си подсигури доставки на горивото, след като войната в Украйна предизвика сътресение на световните пазари. За транзакцията TG Natural Resources набавя финансиране от няколко източника, включително банки и фирми за частен кредит.

Rockcliff добива над 1 млрд. кубически фута природен газ на ден от шистовото находище Хейнсвил в Луизиана и Тексас. С нейното придобиване TG Natural Resources, която произвежда нетно около 330 млн. кубични фута на ден към юни 2022 г. също от находището Хейнсвил, значително ще разшири дейността си.

Tokyo Gas е в процес на трансформация на своето портфолио, като се насочва към райони на растеж. През октомври компанията продаде дяловете си в четири австралийски проекта за втечнен природен газ за 2.15 млрд. долара. Tokyo Gas купува LNG от САЩ и придобиването на производител като Rockcliff би ѝ осигурило по-изгодно гориво според Bloomberg.

Бедната на собствени енергийни ресурси Япония също така се стреми да се диверсифицира от руския проект "Сахалин", който осигурява 9% от общия внос на LNG в страната, или 74.3 млн. тона годишно. Японски компании сключиха няколко сделки за доставки на LNG в края на декември, включително предварително споразумение с продължителност до 10 години с Oman LNG и 20-годишно с американската Venture Global. Американският газ е привлекателен за японските търговци заради гъвкавите доставки, които могат да бъдат насочвани към Азия или Европа в зависимост от цените и търсенето.