Европа стана най-големият купувач на втечнен природен газ за 2022 г.

Според предварителните данни 39% от доставките са били LNG

Отварянето на Китай се очаква да доведе до високи цени на природния газ в света
Отварянето на Китай се очаква да доведе до високи цени на природния газ в света
Отварянето на Китай се очаква да доведе до високи цени на природния газ в света    ©  Reuters
Отварянето на Китай се очаква да доведе до високи цени на природния газ в света    ©  Reuters

Европа се превърна в най-големия потребител на втечнен природен газ (LNG) през миналата година, като регионът е внасял значително по-големи обеми от конкурентите си в опит да замени доставките на руски газ по тръбопроводите. Тъй като през тази година Европа ще трябва да внася по-големи количества LNG, за да запълни своите хранилища, се очаква пазарът да остане натоварен, което може да доведе до повишаване на газовите цени по света, съобщава Financial Times.

През 2022 г. страните от ЕС са внесли 101 млн. тона LNG, което е с 58% по-голямо количество от предходната година, показват данни на Refinitiv. Така Старият континент е станал пазар за 24% от световния внос на втечнен природен газ. Европейския внос на LNG през изминалата година е еквивалент на 137 млрд. куб.м природен газ, почти колкото 140 млрд. куб.м, които е внесла от Русия през 2021 г. Предварителните данни на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ (ENTSOG) показват, че вносът на газ в ЕС остава стабилен спрямо предходната година - около 337.4 млрд. куб. метра. Съюзът традиционно внася по-голямата част от своя газ и поне 70% от него е бил по тръбопроводи преди 2022 г., повечето от които от Русия. Но миналата година Русия намали повече от половината износа си за ЕС след инвазията й в Украйна, което принуди ЕС да се насочи към LNG. Така газът от тръбопроводи е намалял до 61% от вноса на газ в ЕС миналата година, което е спад със 77% спрямо предходната година. Вносът на втечнен природен газ в блока се повиши до исторически връх от 94.73 млн. тона, или 130 млрд. куб. метра, което представлява 39% от вноса на газ в блока в сравнение с 23% през 2021 г., отбелязва Reuters.

Анализатори предупреждават, че през тази година Европа ще трябва да внася повече LNG поради липсата на руски доставки.

Възможен недостиг през 2023 г.

Рекордният внос в Европа през 2022 г. е бил подпомогнат от намаленото търсене на втечнен природен газ в Китай, смята Намит Шарма от консултантската агенция McKinsey. Китайската политиката на нулев ковид доведе до забавяне на икономиката и намаляване на енергийното търсене през 2022 г. Китай е бил най-големият световен вносител на LNG през 2021 г., когато е внесла 79 млн. тона втечнен природен газ. През изминалата година доставките за най-голямата азиатска икономика са спаднали до 64.5 млн. тона.

Анализаторите очакват, че премахването на ограниченията в Китай ще доведе до възстановяването на търсенето на LNG, макар и не на същите нива като през 2021 г., тъй като Пекин е увеличил потреблението на възобновяема енергия и вътрешните доставки на газ.

През декември Международната агенция по енергетиката е предупредила, че ЕС може да се сблъска с потенциален недостиг от 27 млрд. куб.м през 2023 г., в случай че доставките на руски газ по тръбопроводите бъдат прекратени, а вносът на втечнен природен газ от Китай се възстанови до нивата от 2021 г. Подобренията в енергийната ефективност и по-бързото развитие на възобновяемите енергийни източници биха помогнали за запълване на недостига, заявява МАЕ. Тези промени ще са необходими, "за да се изпълнят условията за попълване на газовите хранилища до 95% и за поддържане на сигурността на доставките на газ до пролетта на 2024 г., без да се натоварват прекомерно пазарите и европейските потребители".