Най-несполучливите прогнози за 2022 г.

Русия нападна Украйна, а червената вълна в САЩ не се състоя. Politico обобщава най-неуспешните предсказания за миналата година

Много малки бяха очакванията за руската инвазия в Украйна, макар че имаше сериозни предупреждения за нея от САЩ.
Много малки бяха очакванията за руската инвазия в Украйна, макар че имаше сериозни предупреждения за нея от САЩ.
Много малки бяха очакванията за руската инвазия в Украйна, макар че имаше сериозни предупреждения за нея от САЩ.    ©  Reuters
Много малки бяха очакванията за руската инвазия в Украйна, макар че имаше сериозни предупреждения за нея от САЩ.    ©  Reuters

Прогнозите на експертите обикновено ни помагат да се ориентираме по-добре в света около нас и ни подготвят за това какво предстои да се случи в политиката, икономиката и пазарите. Но понякога действителността поема в неочаквана посока, а друг път прогнозите поначало стъпват на невъобразимо погрешни допускания. Затова от дистанцията на времето някои от тях звучат меко казано абсурдно. По традиция Politico съставя списък с най-несполучливите прогнози за изминалата година. Ето част от най-забележителните сред тях, които останаха доста далеч от целта:

FT: "Русия няма наистина да нападне Украйна"

В края на 2021 г. Бен Хол, редактор на британското издание Financial Times за Европа, отговори с категорично "не" на въпроса "Ще нападне ли Русия Украйна?". Според него пълномащабна инвазия би била твърде рискова за Москва и Путин по-добре би могъл да постигне целите си да дестабилизира Украйна и да държи настрана НАТО, без да се въвлича в открит конфликт. Два месеца по-късно Кремъл нахлу в Украйна. Русия обаче даде значителни жертви, за което Хол се оказа прав.

Джо Байдън: Пикът на инфлацията е през декември 2021 г.

По време на интервю за CNN през декември 2021 г. американският президент Джо Байдън уверено заяви, че инфлацията ще отшуми "по-бързо, отколкото повечето хора си мислят". "Мисля, че това е пикът на кризата", каза тогава държавният глава.

В действителност инфлацията в САЩ продължи да се покачва до юни 2022 г. и едва след това започна плавно да се спуска. Към ноември миналата година показателят все още беше над 7%, колкото и през заветния според Байдън декември 2021 г.

Републиканци: "Не червена вълна, а цунами"

Бившият вицепрезидент Майк Пенс, сенаторът от Тексас Тед Круз и редица други видни републиканци предвиждаха масивна червена вълна на междинните избори в САЩ. "Няма да видим просто червена вълна, ще видим червено цунами", твърдеше Круз. Тези очаквания се споделяха и от много анализатори и дори от милиардера Илън Мъск.

Републиканците действително си върнаха контрола над Камарата на представителите, но по всички показатели резултатът им се оказа разочароващ. Демократите запазиха мнозинството в Сената и спечелиха едно допълнително място, като получиха подкрепа от "колебаещите се щати" Пенсилвания, Аризона, Мичиган и други. А очакваната червена вълна така и не се състоя.

Напълно противоположна, но също толкова несполучлива, беше "прогнозата" на Нанси Пелоси, че демократите "ще задържат Конгреса" и дори ще спечелят "повече места".

"Bitcoin ще достигне 100 000 долара през 2022 г."

Това предсказание беше направено в самото начало на годината от президента на Ел Салвадор Найиб Букеле, яростен привърженик на криптовалутата. По негова инициатива централноамериканската страна прие биткойн за официално разплащателно средство, което може да обясни желанието му пазарите да са по-благосклонни към криптоактива.

Биткойн започна 2022 г. от близо 48 хил. долара, но вместо да върви нагоре, за година стойността му се срина с 65%, като към края на 2022 г. се движеше около 16.5 хил. долара за токен.

Върховният съд няма да отмени правото на аборт в САЩ

В края на 2021 г. съдбата на съдебното решение "Роу срещу Уейд", което гарантира правото на аборт в САЩ, беше до голяма степен предизвестена, след като консервативните съдии във Върховния съд вече имаха мнозинство. И все пак отмяната на прецедент би била нещо необичайно за американската съдебна система. Затова и погрешното предсказание на Карл Роув, политически съветник и бивш заместник-началник на кабинета на Джордж Буш, изглежда донякъде разбираемо. "Върховният съд значително ще отслаби решението "Роу срещу Уейд", но няма да го отмени напълно", пише той в статия за The Wall Street Journal.

Тезата му, че "правото на аборт" е слоган на левите и носи "незначително електорално предимство" се оказа също толкова далеч от истината. Недоволството срещу решението на съда се превърна в една от основните теми на междинните избори и помогна на демократите да постигнат неочаквано добър резултат.

Сам Банкман-Фрийд: "Не мисля, че ще ме арестуват"

Това сподели на 12 декември в Twitter съоснователят на фалиралата криптоборса FTX. По-късно същия ден той беше задържан на Бахамските острови, след като американската прокуратура повдигна обвинения срещу него.

Джак Дорси: Илън Мъск и Параг Агравал "ще бъдат невероятен екип"

На 5 април Илън Мъск стана част от борда на директорите на Twitter, след като придоби 9% от компанията. Това накара съоснователя и бивш изпълнителен директор на социалната мрежа Джак Дорси да напише, че Параг Агравал, тогавашният CEO, и Мъск ще са "невероятен екип".

След дълга сага, включваща обвинения за фалшиви профили и съдебни битки, на 28 октомври Мъск придоби Twitter и още в същия ден уволни Агравал.

"CNN+ ще продължи да расте и да се развива през идните месеци и години"

Думите принадлежат на Ребека Кътлър, по това време старши вицепрезидент на CNN, малко след пускането на стрийминг услугата CNN+ през март. След неуспешен старт заради нисък интерес от страна на потребителите платформата беше закрита в края на април.

The Telegraph: "Шансовете все още са на страната на Лиз Тръс"

След като британският вътрешен министър Суела Брейвърман подаде оставка, часовете на правителството на Лиз Тръс бяха преброени. На 20 октомври британското издание The Telegraph опита да обясни защо шансовете все още са на страната на Тръс и как "фаталният удар не е нанесен". Няколко часа след публикуването на материала Тръс напусна "Даунинг стрийт" 10.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvy471149733 avatar :-|
    qvy471149733

    Хубаво е да има такива статии и за БГ предсказанията. Ако се открие медия/анализатор/министър/банкер, който дава винаги грешна прогноза, ще бъде по-ценно от злато (просто ще правим обратното на това, което казва).

    Нередност?
Нов коментар