Демократите си осигуриха по-голям контрол над Сената в САЩ

Кандидатът на Тръмп загуби повторното гласуване в Джорджия

Победата на Рафаел Уорнък означава, че демократите ще имат пълен контрол върху комисиите в Сената и вече няма да трябва да се придържат към споразумение за споделяне на властта с Републиканската партия
Победата на Рафаел Уорнък означава, че демократите ще имат пълен контрол върху комисиите в Сената и вече няма да трябва да се придържат към споразумение за споделяне на властта с Републиканската партия
Победата на Рафаел Уорнък означава, че демократите ще имат пълен контрол върху комисиите в Сената и вече няма да трябва да се придържат към споразумение за споделяне на властта с Републиканската партия    ©  Reuters
Победата на Рафаел Уорнък означава, че демократите ще имат пълен контрол върху комисиите в Сената и вече няма да трябва да се придържат към споразумение за споделяне на властта с Републиканската партия    ©  Reuters

Демократът Рафаел Уорнък спечели преизбирането за Сената на САЩ след тежък балотаж в Джорджия във вторник, като по този начин укрепва мнозинството на своята партия. Той надделя над бившата звезда по американски футбол Хершел Уокър, който беше подкрепен от предишния президент Доналд Тръмп. Сред 99% от преброените гласове Уорнък печели 50.8% от тях срещу 49.2% за Уокър, според Edison Research. Резултатът затвърждава важната ролята на щата Дорджия, която ще има президентските избори през 2024 г. Демократите вече спечелиха три надпревари за Сената през последните две години в бившата крепост на републиканците, а президентът демократ Джо Байдън победи в щата през 2020 г.

Повторните избори в Джорджия се наложиха, защото нито един от кандидатите не спечели 50% от гласовете на 8 ноември.

Поражението на Уокър е неуспех за Доналд Тръмп, тъй като той се опитва да получи номинацията на републиканците, за да се кандидатира отново за Белия дом през 2024 г. Бившият президент подкрепи Уокър и десетки други високопоставени републиканци на тазгодишните междинни избори, но голяма част от тях загубиха.

Ефектите от победата

Демократите сега са напът да получат мнозинство от 51 места в 100-местния Сенат, което ще направи малко по-лесно издигането на номинациите на Байдън за съдебни и административни постове. Голяма част от приемането на законодателството все още ще изисква републиканска подкрепа. Победата в Джорджия означава, че демократите ще имат пълен контрол върху комисиите в Сената и вече няма да трябва да се придържат към споразумение за споделяне на властта с Републиканската партия.

Освен това с допълнителния глас демократите сега може би невинаги се нуждаят от сътрудничеството на сенаторите центристи Джо Манчин и Кирстен Синема, които често бяха в противоречие с партията си, докато демократите се опитваха да прокарат амбициозната законодателна програма на Байдън през последните две години.

Демократите обаче ще се сблъскат с по-голям проблем в Камарата на представителите, след като републиканците спечелиха малко мнозинство на 8 ноември, въпреки че не успяха да постигнат "червената вълна", която някои в партията прогнозираха.

Компания на Тръмп беше осъдена за данъчни измами

Компания на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп беше осъдена за данъчни измами и други финансови престъпления. Съдът реши, че Trump Organization е "призната за виновна по всички обвинения", заяви окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг в Twitter. Съдебните заседатели са приели, че дружеството не е декларирало и платило данъци върху допълнителните възнаграждения на мениджърите, като това е ставало в продължение на 15 години, съобщава Reuters.

Компанията управлява хотели, голф игрища и други имоти по целия свят. Глобата срещу нея може да надхвърли 1.5 млн. долара, а точното наказание ще бъде обявено на 13 януари. Доналд Тръмп не е обвинен лично. "Става дума за алчност и измама. Никоя компания не е над закона в Манхатън", обяснява Браг.

Въпреки че не се очаква глобата да бъде съществена за компания с размерите на Trump Organization, присъдата може да усложни възможността й да извършва дейност, като изплаши кредитори и партньори.

Делото беше съсредоточено върху обвинения, че компанията е плащала лични разходи на топ мениджъри като безплатни наеми и лизинги за автомобили, без да отчита приходите, и им е изплащала бонуси сякаш са били независими изпълнители.