🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сам Банкман-Фрийд е с наложен домашен арест и гаранция за 250 млн. долара

Съдателят на FTX е изправен пред осем федерални обвинения малко повече от месец след фалита на криптоборсата

Банкман-Фрийд излиза от съда в Манхатан след налагането на обезпечителните мерки в четвъртък
Банкман-Фрийд излиза от съда в Манхатан след налагането на обезпечителните мерки в четвъртък
Банкман-Фрийд излиза от съда в Манхатан след налагането на обезпечителните мерки в четвъртък    ©  Reuters
Банкман-Фрийд излиза от съда в Манхатан след налагането на обезпечителните мерки в четвъртък    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд (SBF) ще бъде освободен под предварителна гаранция 250 млн. долара, докато чака съдебния си процес по осем федерални наказателни обвинения, свързани с измамите в рухналата му криптоимперия. Гаранцията е рекордна за историята на САЩ, но парите и активите на такава стойност ще трябва да се платят само ако SBF наруши предварителните споразумения със съда.

Банкман-Фрийд беше екстрадиран по собствено желание от Бахамските острови в окръг Уестчестър в Ню Йорк в сряда вечер. Условията на подписката за неотклонение бяха договорени от прокурорите и адвокатите на Фрийд, а той ще се изправи пред съда в Ню Йорк на 3 януари.

Ареста на Банкман-Фрийд на Бахамите дойда само месец след фалита на FTX по искане на американските власти. Гаранцията за неотклонение е писмен ангажимент от страна на обвиняемия да се яви в съда, когато бъде разпоредено това. В замяна Фрийд няма да бъде задължен да отговаря на пълните изисквания за обезпечение на гаранцията. Той е обвинен в извършване на многомилиардна измама на своите инвеститори и клиенти, използвайки клиентски средства за купуване на имоти, политически дарения и нелегитимни сделки в своя хедж фонд Alameda Research.

Гаранцията е обезпечена със собствен капитал, дома на неговото семейство, подписите на неговите родители и две други лица със "значителни" активи. В допълнение към пакета от 250 млн. долара, който прокурорите нарекоха "най-голямата някога предварителна гаранция", бившият криптомилиардер също ще трябва да носи електронна гривна за наблюдение, да се подложи на консултация за психично здраве и да ограничи пътуванията си. На бившия главен изпълнителен директор на FTX също е забранено да открива нови кредитни сметки на стойност над 1000 долара, както и да прави покупки над тази сума без разрешение. Фрийд по-рано твърдеше, че вече притежава едва 100 000 долара в банкова сметка.

Каролайн Елисън, изпълнителния директор на Alameda, и Гари Уанг, дясната му ръка във FTX , вече се признаха за виновни в сряда по седем наказателни обвинения, свързани с измами във FTX, и ще сътрудничат на федералното правителство, за да избегнат затвор.

Последния път когато Фрийд говори публично, беше когато съдията го попита дали разбира последствията от нарушаването на споразумението му за гаранция. "Да, разбирам", отговори той на съдията.

Всички в Twitter са изключително недоволни, че Фрийд ще прекара Коледа в дома на родителите си в Пало Алто, без да плати нито стотинка предварително. Съгласно споразумението за освобождаване, подадено на 22 декември, не се изискват пари в брой, които да бъдат депозирани в съда. Гаранцията се изплаща само ако Сам Банкман-Фрийд не се яви за бъдещи явявания в съда или наруши други условия на гаранцията си.

Стивън Маклърг, основател на Theseus Capital, базирана на блокчейн платформа за управление на активи, туитна изявление, в което се посочва, че на родителите на Фрийд не трябва да бъде позволено да предоставят дома си като обезпечение на гаранцията от 250 млн. долара, тъй като домът е купен с "откраднати от потребители средства от FTX".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар