Китай се отваря, а светът готви мерки за китайските граждани при пътувания

Все повече страни ще изискват негативен тест за вируса от китайски туристи и бизнесмени

Светът се подготвя за пристигането на хиляди китайски граждани, след като Пекин разреши пътуването зад граница
Светът се подготвя за пристигането на хиляди китайски граждани, след като Пекин разреши пътуването зад граница
Светът се подготвя за пристигането на хиляди китайски граждани, след като Пекин разреши пътуването зад граница    ©  Reuters
Светът се подготвя за пристигането на хиляди китайски граждани, след като Пекин разреши пътуването зад граница    ©  Reuters
Темата накратко
  • Китай отпусна мерките за пътуване от неделя
  • Редица страни ще изискват негативни тестове при заминаване от идващите от Китай
  • Пекин заплашва с реципрочни мерки

Втората най-голяма икономика в света Китай премахна изискването за негативен ковид тест преди влизане в страната, както и цялостния ковид контрол на границите. Това е поредната стъпка, която Пекин предприема по пътя към цялостно отваряне на страната, но разрешението за пътуване в чужбина е най-голямата до момента.

Китай продължава да е последната развита икономика, която се бори с вируса. Наскоро властите в Пекин разхлабиха част от мерките, което се случи, след като граждани протестираха в различни големи градове в страната. Противно на желанията на протестиращите и властите, разхлабването на мерките доведе до нов скок в положителните случаи.

Това е и причината все повече страни да се подготвят за пристигането на китайски граждани, като изискват негативен тест, преди да бъдат допуснати. Гърция, Германия и Швеция в четвъртък се присъединиха към повече от дузина страни, които изискват тестове от китайските пътници. Причината за това е, че Световната здравна организация (СЗО) заяви, че официалните данни за вируса в Китай не отчитат истинската степен на разпространение.

Тези обвинения очаквано бяха отхвърлени от Пекин. Китайски служители и държавните медии възприеха предизвикателен тон, като твърдят, че разпространението е под контрол и изискванията от западните страни са ненужни.

Говорителят на външното министерство Мао Нин предупреди в петък за възможни реципрочни мерки, след като Европейският съюз препоръча тестване преди заминаване за китайските пътници. "ЕС трябва да се вслушва повече в... рационалните гласове и да третира превенцията и контрола на епидемията в Китай обективно и справедливо", каза той на редовен брифинг за медиите в Пекин, цитиран от Reuters.

Мнението, че отварянето се случва твърде бързо, е споделено и от местни граждани. "Те трябваше да предприемат поредица от действия, преди да отворят... и най-малкото да гарантират, че аптеките са добре заредени", казва 70-годишен мъж пред Reuters в Шанхай.

Китай съобщи за пет нови смъртни случая от COVID в континенталната част за четвъртък, с което официалният брой на смъртните случаи от вируса достигна 5264. Това е един от най-ниските подобни показатели в света, което е странно на фона на факта, че пандемията продължава необичайно дълго в страната.

Друг фактор, който сочи, че тези данни са недостоверни, е този, че погребалните агенции са препълнени, а болниците са пълни с възрастни пациенти на респиратори. В Шанхай повече от 200 таксиметрови шофьори карат линейки, за да отговорят на търсенето на спешни услуги, съобщи Shanghai Morning Post.

Международни здравни експерти смятат, че тясната дефиниция на Пекин за смъртните случаи от COVID не отразява истинския брой, който може да нарасне до повече от милион смъртни случая тази година. Местните власти наскоро обявиха, че променят начина, по който се класифицира смърт от коронавируса - в случай че човек умре от съпътстващо заболяване или е имал респираторни проблеми в миналото, той няма да бъде прибавян към общата бройка.

Отваряне на границата с Хонконг

В неделя за първи път от три години насам беше отворена и границата с Хонконг. Това събитие съвпада в наближаващи празници за Лунната нова година, която е и едно от най-големите празненства в региона.

СЗО предупреди, че празникът, който започва на 21 януари и обикновено води до най-голямата човешка миграция на планетата, тъй като хората се прибират от градовете, за да посетят семейства в малки градове и села, може да предизвика нова вълна от инфекции. Евентуална липса на по-висока ваксинация и други предпазни мерки допълнително биха усложнили положението.

Властите очакват 2.1 милиарда пътнически пътувания по шосе, железопътен транспорт, вода и въздух през празника, което е двойно повече от миналогодишните 1.05 млрд. пътувания през същия период. Министерството на транспорта призова хората да бъдат внимателни, за да се сведе до минимум рискът от инфекция за възрастни роднини, бременни жени и бебета. Инвеститорите се надяват, че повторното отваряне ще съживи икономиката на Китай, оценявана на 17 трлн. долара. Смята се, че ръстът на БВП през миналата година е бил най-нисък от близо половин век.