НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Инвеститорите гледат към Китай

Отварянето на страната след ковид ще движи цените на суровините

Темата накратко
  • Движещите сили на енергийните доставки се изместват все повече към политиката, а не към икономиката, което увеличава волатилността.
  • Справянето на Пекин с ковид ще е от ключово значение за котировките на металите и природния газ.
  • Glencore предвижда огромен недостиг на мед заради изоставането в разработването на мини.

Невероятното пътуване с влакчето на ужасите, което енергийните пазари изживяха след началото на пандемията през 2019/2020 г., имаше продължение през миналата година. Тя ще се запомни с безпрецедентна несигурност на глобалните енергийни доставки след руската инвазия в Украйна на фона на икономически проблеми и висока инфлация.

Тази година най-важният фундаментален фактор за глобалното търсене на енергия и суровини ще бъде политиката на Китай по отношение на ковид. Забавянето на търсенето във втората по големина икономика в света през 2022 г. заради поредицата от локдауни изигра ролята на ключов предпазен клапан за пазарите на нефт, газ и въглища, докато Европа се бореше да замени руската енергия. Китай дава сигнали, че отменя до известна степен пандемичните ограничения и може да се очаква отново да увеличи вноса на изкопаеми горива.

Енергетиката пак ще е под пара

Анализаторски компании предвиждат, че през 2023 г. пазарите на суровини ще навлязат в продължителен период на пренастройване, тъй като ще се приспособяват към повишените цени и несигурността на доставките. Ако не се стигне до значително по-дълбока рецесия от очакваното, ще са необходими няколко години на по-силен ръст на предлагането, отколкото на търсенето, за да се върнат запасите на приемливи нива, особено ако намаляването на руския енергиен износ е по-сериозно от очакваното.

Енергетиката се отличава с това, че "глобалните инвестиции за поддържане на резервите изостават значително от търсенето", а войната на Русия срещу Украйна задълбочи тази тенденция, казва пред Marketwatch.com Скот Колиър, главен изпълнителен директор на Advisors Asset Management.

S&P Global Commodity Insights предвижда, че общото търсене на енергия в Китай ще се увеличи с 3.3 млн. барела нефтен еквивалент на ден в сравнение с почти нулевия ръст през 2022 г. Това ще е 47% от нарастването на световното търсене на енергия през годината. Въпреки че вносът на Китай вероятно ще нарасне, Индия беше силен фактор в търсенето през изминалата година, като вносът на нефт и въглища е значително по-висок, тъй като тя пое големи обеми руски доставки, които биха отишли в Европа.

Макар че глобалното предлагане на петрол ще се увеличи, през 2023 г. очакванията са то да нараства много по-бавно - с около 1.7 млн. барела дневно при 4.5 млн. през 2022 г., поради по-големите проблеми на Русия заради ембаргото и ограниченото увеличение на предлагането от ОПЕК. Въпреки че все по-често се говори, че шистовата революция в САЩ е приключила, предвижданията са за ръст на предлагането на петрол отвъд океана от този източник, като допълнително увеличение ще дойде от Норвегия, Бразилия, Канада и Гвиана.

Що се отнася до природния газ, ръстът на доставките в световен мащаб, особено на втечнения природен газ (LNG), се предвижда да бъде ограничен през 2023 г. въпреки изключително високите цени. Причината е липсата на нови съоръжения за втечняване, които да влязат в експлоатация. Това ще наложи пазарите на втечнен природен газ отново да се балансират по-скоро на базата на намаляване на търсенето, отколкото на увеличаване на предлагането. Тази динамика ще бъде особено видима в Европа, където през 2023 г. доставките на руски газ ще бъдат дори по-малко, отколкото през миналата година.

Като цяло S&P Global Commodity Insights очаква цените на енергийните суровини да се понижат през 2023 г., тъй като търсенето и предлагането ще се приспособяват към достигнатите по-високи нива. Средните цени на природния газ, въглищата и суровия петрол се предвижда да бъдат по-ниски през 2023 г., отколкото през миналата. Тази година обаче се очаква да е отлична за рафинериите, като цените на рафинираните продукти ще запазят високи нива. Цените на електроенергията също са на път да се понижат, тъй като в експлоатация ще влязат нови проекти от възобновяеми енергийни източници, а европейските политици се стремят да отслабят връзката между природния газ и цените на електроенергията.

Петролът може да продължи да бъде волатилен през 2023 г., защото инвеститорите ще се борят с по-малко търсене по време на рецесия, но по-дългосрочната картина на недостатъчни инвестиции и недостатъчно предлагане на пазара вероятно също ще се запази.

Важно е да се има предвид, че движещите сили на енергийните доставки се изместват все повече към политиката, а не към икономиката, което увеличава волатилността. Това си пролича в пълна степен през 2022 г. и особено в Европа, където имаше ясна политическите реакции на руската инвазия. Пример колко важна ще бъде политиката на предлагане през 2023 г. е доколко ефективен ще бъде ценовият таван за руския петрол. Прогнозите за пазарите въз основа на търсенето и предлагането са трудни, но прогнозите за действията на политиците са почти невъзможни.

Оптимизъм за металите

Инвеститори очакват силна година за цветните метали, тъй като предлагането продължава да разочарова, а търсенето би трябвало да се възстанови с навлизането на Китай отново на пазара. Дългосрочната тема за декарбонизацията и енергийния преход също ще започне да влияе положително на търсенето.

През 2022 г. цените на повечето суровини се понижиха, но това до голяма степен се дължеше на конкретни краткосрочни фактори, включително локдауните в Китай заради ковид, паричната политика в САЩ и последиците от енергийната криза, причинена от военния конфликт между Русия и Украйна, обяснява Бенедикт Соботка, главен изпълнителен директор на ERG. Очакванията му са влиянието на всички тези фактори да отшуми или да намалее през 2023 г.

Недостатъчното предлагане и недостатъчните инвестиции ще доведат до бум на цените на суровините през 2023 г., смятат от Goldman Sachs, като очакват индексът на суровините S&P GSCI да нарасне с 43% през тази година. Стратезите на банката предвиждат, че стоките ще бъдат най-добре представящият се клас активи през 2023 г.

"От фундаментална гледна точка настройката за повечето суровини през тази година е по-бича (това означава, че цените ще нарастват - бел. ред.), отколкото е била в който и да било момент, откакто за пръв път подчертахме суперцикъла през октомври 2020 г.", пише в бележка Джефри Къри, глобален ръководител на отдела за изследване на суровините в Goldman Sachs.

Първото тримесечие на 2023 г. може да бъде по-неубедително от останалата част на годината поради очакваното забавяне на икономиките, но ниските нива на инвестиции в петрол, газ и основни метали ще продължат да подкрепят това, което банката определя като нов суперцикъл при суровините.

От UBS и ActivTrades отбелязват, че геополитическите и енергийните рискове, особено в Европа, ще

продължават да натежават, докато Китай показва смесено възстановяване на търсенето.

Ключовите метали, необходими за енергийния преход, също са настроени за бичи цикъл на фона на очаквания недостиг през следващите години. През декември миннодобивният и суровинен гигант Glencore посочи, че се очертава огромен недостиг на мед, докато разработването на значителни по големина мини изостава. Според изчисленията на Glencore, в съответствие с плана за нулеви нетни емисии на Международната агенция по енергетика (МАЕ), в периода 2022 - 2030 г. светът ще изпитва недостиг на повече от 50 млн. тона мед. Goldman Sachs предвижда, че цените на медта ще достигнат нов рекорд през тази година в условията на "изключително" свит пазар. Американската банка очаква цените на медта да надхвърлят рекорда от 10 845 долара за тон, който достигнаха през март 2022 г.

"Смятаме, че секторът на металите и минното дело като цяло е на път отново да се представи значително по-добре от по-широките капиталови пазари", предвиждат анализаторите на инвестиционната банка Jefferies. Търсенето на цветни метали в Китай би трябвало да се стабилизира през първото полугодие и да се подобри с напредването на годината, компенсирайки вероятно по-слабото търсене в САЩ и Европа. В същото време ограниченията в предлагането се задълбочават, а запасите са много ниски. Очакванията са цените на повечето суровини да завършат 2023 г. по-високо, отколкото приключиха предходната. По-слабият долар след поредните повишения на лихвите от Фед също ще спомогне за покачване на цените на деноминираните в долари метали.

Факторът Русия

Русия, на която бяха наложени множество санкции заради войната й в Украйна, е значителен производител и износител на мед и алуминий, както и доставчик на около 15% от никела за акумулатори в света. Въпреки това руските метали все още могат да се търгуват официално на LME и да се съхраняват в складовете на борсата, съгласно решение, взето от борсата и нейните членове, които се стремят да поддържат стабилност на пазара.

Макар че руските метали продължават да се продават, на пазарите на първичен алуминий, мед, никел и калай през миналата година все още имаше дефицит, отчасти поради съкращенията в металургичните заводи поради рязкото повишаване на цените на енергията, съобщи през декември Световното бюро за статистика на металите.

След по-слабото начало на годината, когато търсенето в Китай ще започне да се възстановява, Jefferies предвижда известно възстановяване на цените до края на годината - не само на медта, но и на алуминия, цинка и желязната руда.

В сегашната икономическа ситуация продължава да е несигурно колко бързо може да се развие енергийният преход, изискващ метали. Екипът по метали и минно дело на S&P Global Commodity Insights очаква цените на лития и кобалта да бъдат подложени на натиск през следващите месеци поради отслабващите продажби на електромобили. През декември Goldman Sachs и други анализатори прогнозираха значителна корекция в посока надолу при лития, тъй като през следващите месеци или години ще бъдат пуснати в експлоатация нови проекти в световен мащаб.

Нещо повече, на пазара на кобалт има по-изразена тревога, тъй като краят на субсидиите за PEV (плъгин и електрически коли) в Китай може потенциално да ускори оттеглянето от кобалтоемките батерии.

Годината може да се окаже предизвикателна, тъй като опасенията за търсенето остават. Повторното отваряне на Китай няма да изстреля цените. Стабилизиране на котировките на суровините е възможно да има до края на 2023 г., когато водещите централни банки решат да облекчат паричната си политика и икономиката на Китай се възстанови.

Печеливши и губещи

Изглежда, че въглищата са се възползвали най-много от енергийната криза в Европа. Цените на фючърсите върху въглищата от Нюкасъл, търгувани на Intercontinental Exchange (ICE), се повишиха със 136% през миналата година към средата на декември, тъй като пазарът търсеше алтернативни енергийни източници след загубата на по-голямата част от руския природен газ. Търгуваните на ICE холандски фючърси на природен газ TTF, които са европейският бенчмарк, се покачиха с около 94%, а американският бенчмарк Henry Hub - с 85%.

Сред най-много поевтиняващите метали през миналата година беше стоманата, отчасти поради икономическото забавяне в Китай. Индустриалните метали също отстъпиха - котировките на алуминия и медта се понижиха след огромното нарастване на търсенето и цените през 2021 г., тъй като възстановяването на производството след пандемията се успокои и веригите на доставки се нормализираха.

Все още няма коментари
Нов коментар