🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на Китай бавно се отваря и прогнозите се подобряват

Пътуванията и продажбите на билети за кино започват да се увеличават

Китай се готви да празнува Лунната нова година
Китай се готви да празнува Лунната нова година
Китай се готви да празнува Лунната нова година    ©  Reuters
Китай се готви да празнува Лунната нова година    ©  Reuters

Китайските граждани започват бавно да възстановяват икономическата си активност след отмяната на строгите мерки против пандемията от ковид-19 въпреки рязкото увеличение на инфекциите. Това показва анализ на високочестотни данни на агенция Reuters. Данните за мобилността и разходите - от пътническия трафик в метрото в три от най-големите гладове до броя на полетите и приходите в боксофисите, сочат ръст от края на декември, след като Пекин внезапно прекрати тригодишната политика на "нулев ковид" по-рано през миналия месец.

Макар и далеч от броя на хората, използващи метрото преди избухването на пандемията, отпускането на мерките в Китай е довело до увеличаването на пътниците. Очаквано активността не се е възстановила напълно до нивата отпреди няколко месеца, а много икономисти остават предпазливи по отношение на темпа на съживяване, идващ след по-бързото от очакваното отваряне на страната.

"Спадът в разходите за търговия на дребно придобива все по-широк обхват, което показва, че ще е необходимо време, за да се обърне негативното психологическо въздействие върху китайците, предизвикано от тригодишните локдауни", казва Луис Луу, старши икономист в Oxford Economics.

Свързаните с пандемията от коронавирус забрани и ограничения са се отразили на пътуванията, посещенията в кината и купуването на автомобили през последната пролет и отново в началото на зимата, показват данните на доставчиците на информация и браншовите организации.

Според Maoyan Entertainment продажбата на билети за филми през последния месец се е увеличила повече от два пъти след премахването на противоепидемичните мерки. Освен това, анализирайки данните, публикувани от China Passenger Car Association, продажбите на автомобили в Китай са се покачили след тежките периоди на "локдаун" през пролетта на 2022 г., които доведоха до огромен спад на сделките.

В допълнение, Луис Луу заяви, че бързо възстановяване на икономиката е възпрепятствано и от намаляването на средствата в домакинствата по време на пандемията.

"За разлика от схемите за директно плащане на пари в брой, които се прилагат в Хонконг и Сингапур и които донякъде подпомагат разходите на домакинствата, китайските програми за облекчаване на разходите по време на пандемията са насочени предимно към подпомагане на предприятията, засегнати от мерките за затваряне", казва експертът.

Политиците са обещали да стимулират търсенето през тази година, особено потреблението. За разлика от Китай, разходите в другите големи икономики започват да намаляват поради нарастващите лихвени проценти, целящи да овладеят инфлацията. Тази тенденция вреди на китайския износ, който въпреки пандемията продължи да се представя добре (виж карето).

Официално проучване на активността на предприятията показа, че подиндексът на новите поръчки за износ показва икономически спад в продължение на 20 последователни месеца. Данните на Националното бюро по статистика на Китай показват, че показателят се е понижил до 44.2 пункта през декември от 46.7 през ноември. Нивото от 50 пункта разделя спада от растежа на месечна база.

Проучването сочи, че заетостта в масовия производствен сектор също е под натиск, което вероятно се дължи на понижените нива на производство и трудностите при намирането на работници в условията на вирусни епидемии, смятат анализатори.

Икономистите очакват втората по големина икономика в света да подобри развитието си през второто тримесечие, подкрепена от по-високото потребление и увеличените държавни разходи за инфраструктурни проекти. Възстановяването на затруднената ситуация на пазара на имоти в страната обаче може да отнеме много повече време.

Външната търговия е достигнала нов рекорд през 2022 г.

Външнотърговският оборот на Китай е надминал 40 трлн. юана (около 5.94 трлн. долара) за първи път през 2022 г., показват официалните данни. Общата търговия със стоки достигна рекордните 42.07 трлн. юана, което е ръст със 7.7% на годишна база. Износът е нараснал с 10.5% до 23.97 трлн. юана, а вносът е нараснал с 4.3% - до 18.1 трлн. Вносът и износът на Китай със страните от АСЕАН, Европейския съюз и Съединените щати са нараснали съответно с 15%, 5.6% и 3.7%.