Румъния догонва по-богатите си съседи с помощта на парите от ЕС

Тя вече е втората най-голяма икономика в региона след тази на Полша

Подобни индустриални паркове като този в Тимишоара привличат все повече чуждестранни компании
Подобни индустриални паркове като този в Тимишоара привличат все повече чуждестранни компании
Подобни индустриални паркове като този в Тимишоара привличат все повече чуждестранни компании    ©  Reuters
Подобни индустриални паркове като този в Тимишоара привличат все повече чуждестранни компании    ©  Reuters
Темата накратко
  • Страната се възползва максимално от еврофондовете.
  • Войната в Украйна допълнително увеличава възможностите пред местната икономика.
  • Стабилността на леята поставя Букурещ в значително по-добра позиция от тази на съседите.

Икономиката на Румъния ще изпревари стагниращите си съседи през тази година, подпомогната от финансирането от Европейския съюз, стабилността на валутата и чуждестранните инвестиции, които отчасти се дължат на пренасочването на производството от Русия и Украйна.

Международният валутен фонд очаква ръст с 3.1%, докато дори прогнозата на Европейската комисия за растеж от 1.8% я поставя далеч пред Полша, която се очаква да отчете ръст 0.7%, и Унгария, която се бори със забавяне на икономическия растеж и висока инфлация, пише в анализ Reuters.

Румъния се присъедини към Европейския съюз през 2007 г. - заедно с България. По онова време румънската икономика изоставаше значително от другите в блока, включително и България. Ситуацията обаче сега е различна. Букурещ предприе различни реформи, най-голямата от които в съдебната система. Комбинация от посочените няколко фактора само ще засили тази тенденция, като вече Румъния е втората най-голяма икономика в Източна Европа след тази на Полша.

Според най-новите данни на Евростат БВП на човек от населението, изразен като покупателна способност, е бил 74% от средното за ЕС през 2021 г. Това е увеличение от 21 процентни пункта от 2010 г. насам, което е и най-големият ръст в този период.

Ролята на Европа

Перспективите на Румъния са подкрепени от нейното членство в ЕС и добрите отношения с Брюксел. Докато Будапеща и Варшава продължават да имат проблеми с блока относно върховенството на закона, Румъния вече е получила над 6 млрд. евро безвъзмездни средства и евтини заеми по плана за възстановяване.

Това е в рязък контраст с Полша и Унгария, които имат сериозни проблеми с изпълняването на исканията на Брюксел, което води и до забавяне на тези средства. ЕК официално спря първия транш от фонда за възстановяване към Унгария, а Полша представи съдебната реформа, за която ЕС настоява, едва в края на 2022 г.

Премиерът Николае Чука каза, че правителството има за цел да се възползва от повече от 10 млрд. евро годишно. Това се равнява на около 4% от БВП, а общият размер на финансиране от ЕС, което страната може да използва до 2027 г. е около 90 млрд. евро.

Напредък в реформите в правосъдието накара Европейската комисия да препоръча през ноември премахването на специалния механизъм за наблюдение на правосъдието, който беше прилаган в Румъния от присъединяването към блока през 2007 г. "При условие че всички мерки за борба с корупцията в плана (фондовете за възстановяване) бъдат приложени правилно, Румъния може да стане пример за добро управление в региона", каза неназован служител на ЕС пред Reuters.

Стабилността на леята

Друга причина за доброто състояние на румънската икономика е стабилността на местната валута, особено в сравнение с тези на други страни от региона. Най-сериозен е валутният проблем в Унгария, като форинтът се обезцени значително през изминалата година.

Как се справя Букурещ

3.1% ръст на БВП очаква МВФ за Румъния през тази година.

10 млрд. евро от плана за възстановяване си е поставила за цел да използва Букурещ през 2023 г.

9.3 млрд. евро са били чуждите инвестиции за януари - октомври 2022 г.

Това развитие кара все повече унгарци, които живеят в близост до западните части на Румъния, да работят там вместо в собствената си държава. Един такъв пример е Золтан Дио, театрален сценограф, който живее в Дебрецен. Той от години концентрира работата си в Румъния, като от известно време използва и румънска банкова сметка. По този начин той успява да се предпази от волатилността на унгарския форинт.

Привличане на бизнеси от Украйна и Русия

Войната в Украйна, която е вече в единадесетия си месец, също има положително отражение върху румънските икономически перспективи. Компаниите, които се преместват от Русия и Украйна, частично помогнаха за увеличаване на преките чуждестранни инвестиции до 9.39 млрд. евро през януари - октомври. Това е най-голямата стойност за подобен период от време, откакто Румъния се присъедини към ЕС.

Проучване на EY от 2022 г. показа, че повече от половината от 101 чуждестранни компании планират да създадат или разширят дейността си в Румъния. Тези компании са предимно във веригите за доставки и логистичния бранш, което нарежда страната на четвърто място в Европа по намерение за инвестиране.

"Ние сме оптимисти, че инвестициите ще се увеличат през следващите години, насърчавани и от фондовете на ЕС", каза Алекс Милчев, ръководител на отдел "Данъци и право" в EY Румъния.

Въпреки че Букурещ няма обединена инвестиционна агенция, министерството на малките фирми и предприемачеството казва пред Reuters, че наблюдава пет възможни проекта за преместване от Русия, Беларус и Украйна на стойност около 705 млн. евро.