Планът на Путин: "да счупят Молдова"

Молдовски ексминистри анализират пред "Капитал" разкритията от Зеленски и Санду за готвен преврат от Кремъл в страната

Според президентката на Молдова Мая Санду целта е да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция
Според президентката на Молдова Мая Санду целта е да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция
Според президентката на Молдова Мая Санду целта е да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция    ©  Reuters
Според президентката на Молдова Мая Санду целта е да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция    ©  Reuters
Николай Марченко е зам. главен редактор на "Биволъ", като е работил по статията по поръчка на "Капитал"
Темата накратко
  • Кремъл е подготвял сценарий за сваляне на президента Мая Санду с участието на чеченски диверсанти, които преди година трябваше да елиминират Зеленски.
  • Двама бивши министри на отбраната на Молдова коментираха за "Капитал", че силовият сценарий на Путин се е провалил заради загубите в Украйна.
  • Оставката на премиерката Наталия Гаврилица е заради с проруската пропаганда и конфликта с "Газпром".

Кремъл тайно подготвя държавен преврат в Република Молдова с помощта на чеченски диверсанти и проруската протестна опозиция, обявиха украинският президент Володимир Зеленски и молдовската му колежка Мая Санду.

"Чрез насилствени действия, маскирани под протестите на т.нар. опозиция, трябваше да се наложи смяната на властта в Кишинев. Документите, получени от нашите украински партньори, показват добро документиране на местата и логистичните аспекти за организирането на тези подривни действия", заяви Санду в Кишинев на 13 февруари.

По думите ѝ този е план е предвиждал руските диверсанти да нападнат молдовски държавни сгради и да вземат заложници. "Материалите съдържат инструкции за правилата за влизане в Република Молдова на граждани на Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора", разкри Санду. Според президентката на Молдова "целта на тези действия е да се срине конституционният ред, да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната ни на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция".

Според нея участниците в преврата е трябвало да участва опозиционната партия ȘOR на проруския олигарх Илан Шор, ветерани и бивши служители на службите, известни с връзките си с олигарха беглец Влад Плахотнюк.

Санду настоя парламентът максимално спешно да одобри законопроектите, които разширяват пълномощията на молдовския аналог на ДАНС - Служба за информация и сигурност (Serviciul de Informații și Securitate - SIS), и Генералната прокуратура с цел "по-ефективната борба с рисковете около сигурността". "Всички, които участват в тези акции, който ги защитава, трябва да бъдат подведени под отговорност."

Киев разкри кремълския заговор срещу Санду

Зеленски обяви на 9 февруари в Брюксел, че е информирал Мая Санду - украинското разузнаване е "успяло да прехване детайлен руски план": "Показва кой, кога и в резултат на какви действия иска да счупи Молдова, демократичния ред на страната и да установят контрола си."

Според Зеленски не е ясно обаче дали Путин е успял да задейства плана. Но на 10 февруари премиерът на Молдова Наталия Гаврилица спешно подаде оставка, а Мая Санду веднага предложи за кандидат за министър-председател секретаря на Съвета за националната сигурност Дорин Речан, неин съветник и ексминистър на вътрешните работи, бивш зам.-министър в Министерството на информационните технологии и експерт по киберсигурност.

Секретарят на Съвета за националната сигурност на Украйна Алексей Данилов обаче даде повече подробности, като според него става дума за онези чеченски диверсанти, които през февруари 2022 г. са били изпратени в Киев да елиминират президента Зеленски. Според него в момента лицата се укриват в Турция, работейки там като спасители: "Внимателно проследяваме ситуацията, тези "спасители" да не се озоват случайно в Кишинев, знаем им фамилните, бащините и първите имена."

SIS потвърди изявленията на държавните глави на Украйна и Молдова, пояснявайки, че "провежда мероприятия, за да изобличи опитите за дестаблизиране в страната и тясно сътрудничи със специалните служби на партньорите ни". "На базата на информацията, предоставена ни от украинските партньори, както и в резултат на оперативната ни работа, разкрихме диверсионна дейност и нарушаване на обществения ред", лаконично обявиха от молдовското контраразузнаване.

Молдовската опозиция в лицето на Партията на социалистите на бившия президент Игор Додон поискаха службите да "публикуват наличните материали", които да потвърдят изявленията на Зеленски. Според тях Санду готви "репресии срещу опозицията". А председателката на парламентарната група на партия SOR Марина Таубер, която доскоро беше в ареста и под домашен арест, заяви, че Мая Санду създава "истерия" и че "симулира преговори" с опозицията по съставянето на нов кабинет.

Не закъсня контраатаката от другия "лагер" в Европа. Президентът на Чеченската република на Руската федерация Рамзан Кадиров заплаши, че "ще мине през Молдова и ще продължи към Съединените щати", ако има "нареждане от върховния главнокомандващ", очевидно визирайки Владимир Путин.

Кандидатът за премиер Дорин Речан е човек на Мая Санду и е по-добрият вариант, след като са налице рисковете за сигурността, смятат молдовските експерти.

А първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич обяви, че е инструктирал посланика в Кишинев "спешно да поиска разяснения за това изявление от президента на Молдова", тъй като според сръбското законодателство "всяко участие на наши граждани във въоръжени конфликти в чужбина е криминално престъпление".

Бивши министри на отбраната на Молдова не очакват военен сценарий

Бившият министър на отбраната на Молдова Анатол Шалару припомня, че за опитите за преврат се говори отдавна. "Поначало са разглеждали военния път - след окупиране на Одеса руската армия трябваше да продължи до Приднестровието и да обедини силите си с приднестровия контингент."

"Но този вариант отпадна, защото украинската армия оказа съпротива, руснаците не можаха да дебаркират край Одеското крайбрежие и затова минаха към втория план."

Той припомня, че масовите протести са с помощта на проруските политически формации като Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) и Партия SOR на олигарха беглец Илан Шор.

"Тогава стана ясно, че са вложили много големи пари, как привличат граждани на Приднестровието и Гагаузката автономия и им плащат пари и как създават организации, за да свалят властта." Според него през есента не са им стигнали силите за такива действия: "Направиха си почивка, получиха пари, инструкции, Русия изпраща специалисти по протести - искат масово да излизат не само в Кишинев, но и в други градове, да организират безредици и да окупират главните центрове на властта - президентството, правителството и парламента." "Идеята им е да назначат прокремълско правителство, организирайки предсрочни избори - няма да е трудно, главният е който брои бюлетините", разказва Шалару. Като припомня, че още преди няколко месеца директорът на Службата за информация и сигурност SIS заяви, че много агенти на ФСБ са в държавните органи и служат на Русия.

Според Шалару не са били предприети никакви реални мерки, а президентката досега не е коментирала тези данни. "Тя за пръв път коментира това и изглеждаше много озадачена, да не кажем уплашена, защото е ясно, че искат просто да я елиминират, не само нея, но и другите", казва ексминистърът.

Неслучайно според Шалару на протестите, организирани от Шор и Додон, се говори за "народен трибунал" и "Център за защитата на неутралитета" (Молдова е неутрална държава, но заради войната в Украйна Мая Санду обмисля да инициира промени в конституцията с цел последващото кандидатстване в НАТО - б.р.). "Ясно е, че протестиращите провеждат политиката на Москва", констатира политикът.

Шалару припомня, че наскоро и руският външен министър Сергей Лавров заяви, че "следващата цел на Украйна е Молдова": "На всички ни е ясно, че този сценарий (за инвазия) е реален", казва Шалару. Според него е нормално украинските служби да имат информация, която да предоставят на Кишинев: "Защото секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Данилов каза вчера, или онзи ден, че знае поименно онези чеченски бойци, които са идвали в Украйна с цел ликвидиране на президента, сега те се намират в Турция и ги готвят за изпращане в Молдова и свалянето на властта в Молдова."

Бившият молдовски министър казва, че армията е в усилен режим на подготовка: "Те сътрудничат с армиите на НАТО и се подготвят за различни сценарии, тъй като от първия ден на войната се готвиха за инвазията от Приднестровието в Молдова."

Още един бивш министър на отбраната - Виталие Маринуца, също припомня, че ръководителят на SIS е предупреждавал, че Москва може да направи опит за нападение срещу Молдова през февруари.

"Тогава повечето си мислеха, че той говори за въоръжено нападение, но ние виждаме, че става дума за друго - службите са по-ефективни, когато са незабележими, затова все още нямаме въоръжени въстанически групи, които да опитат да превземат властта, да щурмуват сградите, да вземат заложници - те си вършат работата", коментира той за "Капитал". Използва се целият "инструментариум": "От СРС-тата през следенето, арестите и елиминирането на подозрителни групи."

Според Маринуца правителството все още заделя едва 0.4% от БВП (той е едва 12.8 млрд. долара) за въоръжените сили, които наброяват само 6500 войници и 2200 цивилни: "По-голямата част от техниката е от времето на Съветския съюз." Ексминистърът дава примера на съседната Румъния, която вече харчи 2.04% от БВП за въоръжените сили - около 5 млрд. евро годишно.

Маринуца констатира, че "за 30-те години на независимостта не е имало политическа воля да се развива отбранителният сектор": "Всичко се базираше на грешното прилагане на принципа за неутралитет, който за съжаление е част от Конституцията на Република Молдова от 1994 г."

Затова след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Молдова е започнала да "отделя повече внимание на отбраната", като разходите са увеличени с една пета - до 0.5% от БВП. "Получаваме и значителна подкрепа от стратегическите си партньори - ЕС, САЩ и Румъния", пояснява Маринуца.

С бившите военни министри на Молдова са съгласни и двама от най-известните молдовски политически анализатори, с които "Капитал" също успя да говори. Руската пропаганда многократно е демонстрирала плановете да се създаде коридор през Южна Украйна до Приднестровието, за да завземе Кремъл властта в Молдова, припомня бившият съветник на Мая Санду и ексдиректор на НПО-то WatchDog Moldova Серджиу Тофилат. "Но Путин няма достатъчно сили, за да го осъществи.."Както казаха наскоро лидерите на НАТО, това повече прилича на активно мероприятие, за да поуплашат молдовските граждани и да подкопаят усилията на властите в Кишинев по сближаване с ЕС", коментира експертът.

Тофилат е на мнение, че "силовият захват на властта от страна на крадеца беглец Илан Шор, който има цялата подкрепа на Кремъл", са малко вероятни. "Той няма и няма да има масова народна подкрепа, а Путин няма възможността да предостави военен контингент за тази цел", сигурен е анализаторът. Серджиу Тофилат припомня, че през лятото на 2022 г. е имало опити за дестабилизиране на обстановката в Гагаузката автономия на Република Молдова (там има населени места и на бесарабски българи - б.р.), но след визитата на председателя на Парламента на Република Турция, тези опити бяха преустановени. "Анкара даде ясно да се разбере на ръководството на Гагаузия, че пътят им трябва да следва посоката на евроатлантическата интеграция", обобщи молдовският анализатор пред "Капитал".

"Молдова е много уязвима, подложена е на влиянието на политическите сили, които се контролират и се финансират отвън, изключително от Русия."

Михаил Сиркели, основател на неправителствената организация Piligrim-Demo

Основателят на неправителствената организация Piligrim-Demo Михаил Сиркели смята, че изявленията на Зеленски и Данилов са вид "информационна подготовка": "Вътрешната сигурност, различните сепаратистски елементи, заплахата от дестабилизация отвътре все още са сериозен проблем." "Молдова е много уязвима, подложена е на влиянието на политическите сили, които се контролират и се финансират отвън, изключително от Русия", констатира Сиркели. Той изреди в тази връзка олигарсите бегълци, които искат "реванш" срещу Мая Санду - Илан Шор и Влад Плахотнюк. "Шор е назначен за основния партньор на Кремъл в Молдова - предадени са му всички свързани с Москва медийни ресурси (филиалите на руските телевизии в Молдова, преди това контролирани от спонсорите на ПСРМ и експрезидента Игор Додон - б.р.), самият той е близък до Плахотнюк, Вячеслав Платон (олигархът от руския "Ландромат" - б.р.) също има определени интереси по свалянето на режима", припомня анализаторът. "С помощта на ФСБ и други руски специални служби Шор се опитва да дестабилизира ситуацията."

Според него първи съобщи за преврата Зеленски и неговите служби, защото "те имат повече възможности да получат подобна информация". Докато молдовските служби работят по въпроса, имаше интерес "да не сплашат" проруските сили и "да не нагнетяват обстановката". "Този въпрос безпокои и Брюксел, и Киев - никой не иска Република Молдова нестабилна, където ще се извърши държавен преврат в полза на проруските сили, това е очевидно."

А опозицията вече обвинява Санду в подготовката на "репресивен механизъм". "Дори при нас, в Гагаузия, лидерката на региона Ирина Влах твърди, че Кишинев активира полицейската държава - представете си, ако Дорин Речан или Гаврилица бяха обявили, че ще се заемат с въпросите за сигурността", констатира Сиркели.

Премиерката - в оставка след изявлението на Зеленски

Той пояснява, че рейтингът на управляващата партия PAS силно се е сринал: "Повече от двойно в сравнение с парламентарните избори, едва - едва прекрачва 20-процентното ниво": "Докато социалистите и Шор могат заедно да съберат около 50%."

Виталие Маринуца не смята, че оставката на правителството в Кишинев е свързана с информацията за опитите за сваляне на властта в Молдова. "За рокади в кабинета се говореше от лятото, а за тоталната смяна на правителството по-решително - от края на 2022 г.", припомня ексминистърът.

Според него кабинетът "Гаврилица" се е сблъскал с проблеми, които "относително успешно е решил, въпреки че засили общественото недоверие": "Ръстът на цените, енергийната криза и последиците от войната в съседната държава не можеха да не предизвикат народно недоволство."

Бившият министър е на мнение, че смяната на кабинета е предизвикана от няколко причини, включително чисто електорални: "Тази година в Молдова имаме местни, а догодина - президентски избори." "Може със сигурност да се каже, че Дорин Речан има повече опит във властовите структури и в информационните технологии, което го позиционира като по-добрия кандидат за премиерския пост в текущите условия", констатира Виталие Маринуца.

Серджиу Тофилат смята, че кабинетът на Наталия Гаврилица е "допуснал много грешки", като някои министри са загубили всякаква подкрепа от гражданите и "дърпаха рейтинга на управляващата партия надолу". "Смяната на кабинета трябва да доведе нови хора, да възвърне доверието на гражданите и да преразгледа подхода си към решаването на ключовите проблеми около енергийната криза и правосъдната реформа".

Михаил Сиркели е на мнение, че външните партньори на Молдова искат промени, затова премиерката е подала оставката веднага след заседанието на Съвета по асоцииране Молдова - ЕС в Брюксел. "Ако PAS не са самоубийци и искат да си запазят властта, то рано или късно кабинетът "Гаврилица" трябваше да го сменят, защото недоволството расте, т.нар. опозиция успя да го повиши, макар и кабинетът да се е справил превъзходно със задачите", казва Сиркели. Според него назначаването за Дорин Речан ясно описва фокуса на проевропейския курс на Мая Санду: "Трите приоритета, които маркира кандидат-премиерът, са дисциплинирането на институциите, икономическото развитие и мирът и сигурността."

Корупция в Молдова и по време на Санду?

Избухналата с войната в Украйна бежанска криза в Молдова и статутът на кандидат-членка на ЕС, получен от Кишинев през лятото на 2022 г., обаче не е елиминирал усещането сред гражданите, че държавата е тотално корумпирана.

Ексминистърът Шалару, който е и съосновател на парламентарно непредставената т.нар. унионистска партия за обединение с Румъния PUN, твърди, че някои членове на правителството като вицепремиера и министър на инфраструктурата Андрей Спъну и министъра на правосъдието Серджиу Литвиненко са създали негативния имидж на кабинета "Гаврилица". Именно те според политика са били и против назначаването на Речан за кандидат-премиер, като са заплашвали да напуснат и да привлекат към себе си още поне 20 депутати от PAS. Шалару обвинява Спъну, че е искал да стане премиер, след като при провалилите се преговори с "Газпром" пак е доставял руските газ, ток и резервни части за ТЕЦ.

"С одиозните лица като Спъну народът свързва повишаването на цените на енергоносители и различни схеми за закупуването на газа и електроенергията", коментира Шалару. Според него 41% от населението обвинява този министър, който лично е преговарял с "Газпром".

Но депутатът от партията на Санду Раду Мариан разочарова мнозина - обяви, че повечето министри "ще останат и в новия кабинет". Не и Спъну, когото Мая Санду назначи за секретар на администрацията на президента на Молдова.

Не всички са съгласни, че кабинетът е бил корумпиран. "Има много мнения по повод Спъну, но е сложно да се направи извод, без да имаме доказателства", коментира Серджиу Тофилат. Според Тофилат и кандидат-премиерът Речан "не е еднозначна фигура": "Какви са истинските му цели, ще научим съвсем скоро."

Наскоро пак се появи запис на телефонния разговор от 2012 г., когато оглавява МВР в кабинета на Влад Филат. В него Речан заплашва "да счупи физиономията в асфалта" на някого, докато се кара на тогавашния шеф на данъчните за проверка в голяма компания. "Засега може да се каже, че е избран не от партията, а от президента, затова тя и ще носи отговорността за резултатите от дейността му", обобщи Тофилат.

Версията за разклатената лодка, а не за корупцията около най-влиятелния министър Спъну, подкрепя и Михаил Сиркели: "Газовата криза и безкрайната пропаганда на т.нар. опозиция и проруските медии си свърши работата."

А как действа пропагандата? Това демонстрира скандалът с бившия правосъден министър Литвиненко в кабинета "Гаврилица", чието чат приложение Telegram беше хакнато, като се предполага, че това е дело на руските служби. Кореспонденцията на министъра с членове на Висшия съвет на магистратурата (аналог на ВСС - б.р.) беше представена от прокремълската опозиция и медиите им като натиск върху съдии американската юристка с молдовски произход Вероника Драгалин да оглави ключовата Антикорупционна прокуратура. Оттогава всякакви опити на топ прокурорката да разследва олигарсите около експрезидента Игор Додон се представят като "поръчка" от посолството на САЩ и президентството.

На молбата на "Капитал" да коментират ситуацията с преврата и мотивите за оставката на кабинета, в който участваха, най-непопулярните в Молдова ексминистри Спъну и Литвиненко предпочетоха да не отговарят.