🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лукойл" се готви да се оттегли от Румъния и Молдова

Решението идва неочаквано, но показва промените на пазара на горива в Източна Европа

Новината е важна заради бизнеса на "Лукойл" в България.
Новината е важна заради бизнеса на "Лукойл" в България.
Новината е важна заради бизнеса на "Лукойл" в България.    ©  Reuters
Новината е важна заради бизнеса на "Лукойл" в България.    ©  Reuters

След като в последните няколко месеца бизнес дейността на руския петролен концерн "Лукойл" в Европа среща проблеми заради санкциите на Запада след инвазията на Москва в Украйна, изглежда, че компанията ще започне да се изтегля от някои държави. Това съобщават източници в Румъния и Молдова, според които "Лукойл" може да продаде бизнеса си в двете страни, състоящ се от вериги бензиностанции, рафинерии, вятърен парк и петролни депа. Новината е значима и заради бизнеса на руската компания в България, който през последните месеци преживява все повече трусове и е обект на сериозни критики заради финансовата политика на "Лукойл" през годините.

Решението идва на фона на санкциите, наложени от ЕС на руски петролни компании, влезли в сила на 5 декември 2022 г., които засягат пряко вноса на петрол по море в съюза.

Преди няколко седмици българската държава задължи бургаската рафинерия на "Лукойл Нефтохим" с облагане на свръхпечалбите. А заради дерогацията, която получи България за внос на руски петрол от Брюксел, позволяваща той да продължи до края на 2024 г., българските политици влязоха в словесен спор помежду си (и с Брюксел) за износа на горива от България и алтернативните доставчици.

В крайна сметка "Лукойл Нефтохим Бургас" беше принуден да преведе авансов данък от 90 млн. лева върху свръхпечалбата за 2022 г., след като беше прието законодателство за облагане на свръхпечалбите на компаниите, които спечелиха много от високите цени в енергийния сектор и горивата.

Намирането на купувач за рафинериите, дали в България или Молдова и Румъния, обаче по-скоро би било доста трудна задача поради неатрактивността на рафиниращия бизнес в Европа, който спада през последните години поради завоя към зелените технологии.

"Лукойл" беше първата и единствена руска компания, която се обяви срещу войната в Украйна само няколко седмици след нейното начало. Това може би е и причината за поредицата от промени в акционерната структура и по високите етажи на компанията, които доведоха и до мистериозната смърт на някои от ръководителите, сред които и Равил Маганов.

Какво се случва на Север

"Лукойл" се радва на добре утвърдени позиции на молдовския и румънския пазар, като потенциалната промяна в собствеността идва в интересен момент в геополитическата обстановка в региона, като и двете държави граничат с Украйна.

Според местни източници на Balkan Insight "Лукойл Молдова" притежава около 20% от пазара на горива на дребно в страната. Компанията държи около 40% от вноса на дизел и около 33.5% от този на бензин в Молдова. Компанията притежава най-голямата мрежа от бензиностанции в Молдова - 105, като през 2021 г. те са реализирали печалба около 60 млн. молдовски леи, или около 3 млн. евро. "Лукойл" има около 315 бензиностанции в Румъния, както и рафинерия в Плоещ (подобно на бургаската у нас).

"Лукойл" е третият по големина играч на пазара на горива в Румъния, който се оценява на около 2.6 млрд. евро. Нетната й печалба се е увеличила със 7% през 2021 г. - подобно на бизнеса на компанията в България дружеството в Румъния печели от кризата с енергийните цени.

Вероятните купувачи на бизнеса в двете страни ще са световният лидер Royal Dutch Shell или казахстанският монополист KazMunaiGaz, която в двете страни притежава мрежа от бензиностанции Rompetrol. Въпреки оскъдните мнения по този въпрос повечето клонят към сделка с Shell.

Напускането може да се отложи

Въпреки медийното отразяване не може да се потвърди доколко е сигурно, че "Лукойл" ще напусне пазарите в Румъния и Молдова. От медията за разследваща журналистика "Биволъ" обръщат внимание, че бърза справка в търговските регистри показва, че активите на "Лукойл България" се управляват от дъщерната компания на "Лукойл" в Нидерландия, Lukoil Benelux, докато Lukoil Romania е регистрирана във Виена. И двете дружества, отговарящи за България и Румъния, са регистрирани на адреси в Ротердам и Виена заедно с десетки други дъщерни компании на "Лукойл", които оперират през швейцарската Litasco.

Възможното отлагане на напускането на "Лукойл" може да се обвърже с още една информация на румънските медии - Litasco запазва позицията на водещ клиент на държавния оператор на нефтения терминал на пристанище Констанца през 2023 г. Според местни медии Litasco и пристанищите са подписали договор за текущата година на стойност около 11.3 млн. евро.

Руската компания продаде бизнеса си в Италия

"Лукойл" се е съгласила да продаде рафинерията си в Италия на подкрепян от израелски инвеститори фонд за частни капиталови инвестиции, който си партнира с търговеца на суровини Trafigura. Според данни на FT успешната оферта е направена в последния момент, въпреки че за сигурен купувач са се считали базираната в САЩ Crossbridge Energy Partners и търговецът на петрол Vitol.

Сделката ще позволи на рафинерията да избегне национализация или закриване, след като санкциите на ЕС отрязаха от доставките на руски петрол през декември и Италия не получи дерогация, както България.

Счита се, че консорциумът GOI Energy ще плати на "Лукойл" около 1.5 млрд. евро, за да придобие съоръжението на остров Сицилия, което може да преработва приблизително 355 хил. барела петрол на ден.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 2

    Айде, белким и ние кортулисаме от руския монополист някой ден. Въпреки че Кремъл много добре знае, че България е напълно различна от Румъния - тук цялата държава помага и работи за руските интереси. Но все пак диктаторът Путин тепърва ще разбира, как без да иска, той направи Европа независима от руските горива.

    Нередност?
Нов коментар