🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕБВР: Инфлацията в Източна Европа ще остане висока

Банката ревизира надолу прогнозата си за ръст на повечето страни от региона, включително и за България

Не е ясно колко дълго държавите в региона ще могат да подкрепят компаниите, изпитващи затруднения
Не е ясно колко дълго държавите в региона ще могат да подкрепят компаниите, изпитващи затруднения
Не е ясно колко дълго държавите в региона ще могат да подкрепят компаниите, изпитващи затруднения    ©  Reuters
Не е ясно колко дълго държавите в региона ще могат да подкрепят компаниите, изпитващи затруднения    ©  Reuters

Прогнозите за бърз спад на инфлацията в страните от Източна Европа са твърде оптимистични, а бързо растящите цени се очаква допълнително да потиснат икономическия растеж в региона. Това става ясно от обновената прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и от изказвания на главния ѝ икономист Беата Яворчик. Страните, най-близки до войната в Украйна, са икономически най-силно засегнати от нея, като разходите за живот там се покачват с много по-бързи темпове от средните за ЕС. Това, в комбинация с високите лихви, чрез които местните централни банки се опитват да овладеят инфлацията, кара ЕБВР да ревизира надолу очакванията си за икономическия растеж в повечето източноевропейски страни.

Много икономисти прогнозират инфлацията тази година да спадне рязко благодарение на вече сравнително по-ниските цени на енергийните ресурси. Според последната прогноза на МВФ от октомври инфлацията в регионите, в които оперира ЕБВР, ще се забави до 7% до края на 2023 г., което средно би било спад с около 10 процентни пункта. "Ако погледнете предишни епизоди на висока инфлация, е отнемало повече време от това, което МВФ очаква", казва Яворчик пред Financial Times. Макар че ЕБВР не публикува конкретни числа за инфлацията, институцията изглежда по-резервирана в прогнозите си по тази тема. Болезнените спомени за хиперинфлацията в Източна Европа от 90-те години може да допринесат за това ръстът на цените да остане висок по-дълго време, предупреждава Яворчик, която е родом от Полша. "Ако изпитате хиперинфлация през живота си, споменът остава с вас завинаги", което засилва рисковете очакванията да се окажат "самосбъдващи се", допълва тя.

Яворчик постави под съмнение комуникационните стратегии на централните банкери в региона, които не изглежда да успяват да убедят обществата, че държат инфлацията под контрол. "Лихвените проценти са основният инструмент за борба с инфлацията, но вторият най-важен инструмент е комуникацията с обществеността и влиянието върху очакванията", казва главният икономист на ЕБВР.

Орязани прогнози

Анализът на банката обхваща 36 икономики от Централна и Източна Европа, Северна Африка и Централна Азия. Въпреки номиналното нарастване на доходите високите цени подкопават тяхната покупателна способност и към октомври-ноември 2022 г. в реално изражение заплатите в повечето държави, включително и България, всъщност са на минус. Освен ерозиращата покупателна способност още един натиск върху растежа в Източна Европа се очаква да дойде от по-слабото представяне на Германия, което ще намали износа от страните. Прогнозата за региона, обхващащ Чехия, Полша, Унгария, балтийските страни и др., са за забавяне на ръста до средно 0.6%, като предвижданията на икономистите за повечето от тези страни са орязани с между 0.3 и 1.7 процентни пункта в сравнение с очакванията на ЕБВР от есента на миналата година.

Банката ревизира надолу и прогнозата си за ръст на българската икономика тази година от 1.5% на 1%.

След като беше започнала да се забавя наред с глобалната тенденция, инфлацията в Полша регистрира ново повишение до 17.2% през януари по предварителни данни на полската статистика. В Чехия и Унгария ръстът на цените напоследък също изненадва в неприятна посока, посочват икономисти.

Не е ясно колко дълго държавите в региона ще могат да подкрепят компаниите, изпитващи затруднения. Част от бизнеса продължава да разчита на мерките, започнали още с пандемията, и оттогава делът на фалитите остава сравнително по-малък от този в Западна Европа. Ако държавната подкрепа обаче бъде оттеглена, това може да бъде краят за "фирмите, които оцеляваха благодарение на тези спешни мерки", прогнозира Яворчик.

Все още няма коментари
Нов коментар