🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията пада четвърти месец. През януари е 16.4%

Поскъпването при храните леко се забавя до 25%, но горивата отново тръгват нагоре

Млечните продукти и яйцата водят при храните с годишен ръст 39%
Млечните продукти и яйцата водят при храните с годишен ръст 39%
Млечните продукти и яйцата водят при храните с годишен ръст 39%    ©  Лили Тоушек
Млечните продукти и яйцата водят при храните с годишен ръст 39%    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Годишната инфлация при храните е най-голяма, а те са с най-голяма тежест в потребителската кошница.
  • Числата затвърждават очакванията, че инфлацията е достигнала пика си още през миналата година и постепенно ще се забавя.
  • В еврозоната инфлацията също се забавя и през януари достига 8.5%, измерена по ХИПЦ. За България сравнимото число е 14.1%.

След два месеца застой инфлацията минимално се понижава до 16.4% през януари. Причината е забавяне на ръста при храните и битовите услуги, показват данни на НСИ. След известен период на стабилизиране при горивата обаче техните цени отново се покачват, а нагоре дърпат още сектори като здравеопазване и образование. Като цяло числата затвърждават очакванията, че инфлацията е достигнала пика си още през миналата година и постепенно ще се забавя, но ще остане двуцифрена и през следващите месеци.

След достигнатия през септември връх от почти 19% потребителските цени започнаха постепенно да се спускат, основно заради газа и горивата. Това не означава, че цените се понижават, а единствено, че растат малко по-бавно.

Спадът сега е основно от храните

Забавяне на годишните темпове започна от декември и при храните, но те остават един от водещите фактори за общото покачване, като при тях годишното поскъпване доближава 25% към януари. Млечните продукти и яйцата водят с ръст близо 39%.

След известно стабилизиране на инфлацията в транспорта тя отново се ускорява през януари, като само за месец пропан-бутанът и метанът поскъпват с по около 25%. На годишна база продължава да се ускорява инфлацията в сферите на здравеопазването и образованието, като лекарствата поскъпват с над 10% спрямо миналия януари.

В еврозоната инфлацията също се забавя през последните месеци, като през януари достига 8.5%, измерена по ХИПЦ. За България сравнимото число е 14.1%.

Прогнозите са за бавен спад

Инфлацията в България и в цяла Европа започна да се ускорява през 2021 г., докато икономиките се възстановяваха от пандемията, а впоследствие войната в Украйна доведе до скок на цените на енергийните ресурси и храните. Затягането на паричната политика на централните банки и известното нормализиране на цените на енергията пречупиха тренда на покачване на инфлацията, но прогнозите са спускането надолу да е бавно, а показателят вероятно ще остане над считаното за нормално ниво от 2% дори и през следващата година. Цените на услугите предстои да растат още, смятат анализатори, а като основен фактор тази година се очертават разходите за труд, които се покачват с най-бързи темпове за последното десетилетие.

Въпреки високата инфлация икономиката на България продължи да расте в реални изражения, като за последното тримесечие на миналата година се е разширила с 2.1% според предварителни данни на НСИ. Разбивката показва, че водещ двигател за ръста е именно потреблението, като то дори леко се ускорява в сравнение с предходното тримесечие.

Високите цени на енергията и храните постепенно се прехвърлиха в себестойността на голяма част от останалите продукти и услуги, ограничавайки разполагаемия доход на домакинствата. Както производители, така и потребители обаче донякъде изпреварват инфлацията - компаниите "прехвърлят изпреварващо" високите разходи в крайните цени. "Ако те срещаха отпор от потребителите, ръстът им щеше да бъде ограничен", пишат икономистите на ОББ в свой анализ. "Това не се случи, защото потребителите настояваха и получиха по-високи възнаграждения и с повечето пари започнаха също да изпреварват инфлацията, приемайки все по-високите цени на производителите. Така инфлационната спирала се завъртя и докато този тип пазарно поведение продължи, високата инфлация ще спада твърде бавно", посочва анализът.

Повече по темата очаквайте в седмичния "Капитал".

Все още няма коментари
Нов коментар