🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Луксозен комплекс в Турция се превърна в смъртоносен капан след земетресенията

Срутеният Rönesans Rezidans показва недъзите при строителството

Хиляди хора в Турция загубиха живота си в модерни блокове, построени преди по-малко от 20 години по правила, които трябваше да ги остави "изправени" дори след най-голямото земетресение в страната от един век насам.
Хиляди хора в Турция загубиха живота си в модерни блокове, построени преди по-малко от 20 години по правила, които трябваше да ги остави "изправени" дори след най-голямото земетресение в страната от един век насам.
Хиляди хора в Турция загубиха живота си в модерни блокове, построени преди по-малко от 20 години по правила, които трябваше да ги остави "изправени" дори след най-голямото земетресение в страната от един век насам.    ©  Reuters
Хиляди хора в Турция загубиха живота си в модерни блокове, построени преди по-малко от 20 години по правила, които трябваше да ги остави "изправени" дори след най-голямото земетресение в страната от един век насам.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Комплексът Rönesans започва да се строи през 2011 г., представлява три 12-етажни, свързани помежду си блока, предлагащи удобства на 5-звезден хотел.
  • Дни след земетресението Мехмет Яшар Джошкун, основател на групата Antis Yapı, която разработи Rönesans, беше задържан на летището в Истанбул.
  • "Нашите сгради трябва да издържат на тези сеизмични сили", каза Огуз Джем Челик, професор по структурно и земетръсно инженерство в Истанбулския технически университет.

Редица високопоставени гости присъстват в горещ летен ден през 2011 г. на церемонията по първата копка за изграждането на "райско кътче". От стара маслинова горичка ще се издигне модерен, луксозен апартаментен комплекс, който ще помогне да се превърнат покрайнините на древна Антакия в блестящ метрополис. На събитието са присъствали тогавашният министър на правосъдието на Турция, губернаторът на местната провинция Хатай, кметът на града, началникът на полицията. И все пак 12 години по-късно Rönesans Rezidans, огромна сграда във формата на iPhone с 249 апартамента и плувен басейн, се срути и остави след себе си купчина развалини - като редица други, построени десетилетия по-рано.

Масивната му счупена конструкция се превърна в известен паметник на това, което се обърка, когато силно земетресение удари Южна Турция и Северна Сирия малко преди зазоряване на 6 февруари. Стотици жители загубиха живота си в руините му. Rönesans - преведено като "Ренесанс", се превърна в символ на загниването на строителната система на Турция.

Ще е необходима подробна съдебна експертиза, за да се установи точно какъв проблем е довел до това 12-етажната конструкция да се срути. Но четирима строителни и земетръсни инженери, които прегледаха наличните доказателства, събрани от Financial Times - включително архитектурни планове, строителни снимки и изображения на срутването - посочиха потенциални обяснения от неговия основен дизайн и конструкция.

Подобни оценки са само началото на национална равносметка за Турция. В цялата зона на земетресението броят на жертвите надхвърли 44 хил. души в Турция и близо 6 хил. в Сирия. Хиляди от тях бяха смазани в модерни апартаменти на по-малко от 20 години - построени съгласно правила, които трябваше да ги остави "изправени" дори след най-голямото земетресение в Турция от един век насам.

Тъмните години продължават

Комплексът Rönesans беше изграден около три 12-етажни свързани помежду си блока, които се отваряха към плувен басейн, магазини, фитнес зала, и предлагаше удобства на 5-звезден хотел. Той беше предлаган и продаван като "избор на начин на живот" за бъдещите му обитатели.

Дни след земетресението Мехмет Яшар Джошкун, основател на групата Antis Yapı, която разработи Rönesans, беше задържан на летището в Истанбул. Това се случи, докато той се опитваше да се качи на полет за Черна гора, където семейната му компания също има офиси. Кадри, излъчени от държавната информационна агенция Anadolu, показват как Джошкун е задържан от четирима служители, окован с белезници и ескортиран.

Той твърди пред полицията, че не знае защо Rönesans се е срутил. Според него наземното проучване показва, че е в "здраво състояние", използван е стоманобетон и конструкцията е в съответствие със строителните норми. Адвокатът на Джошкун - Кюбра Калкан Чолакоглу, обяснява, че само част от изявлението му пред полицията е разпространено от държавните медии. Тя отказа да коментира повече, докато клиентът й не бъде официално обвинен. Групата Antis Yapı отказа коментар.

Притесненията относно дизайна на сградата бяха повдигнати още преди земетресението. Ферит Шахин, чийто брат Шахин и племенник Угур загинаха в Rönesans, каза, че семейството му е завело дело срещу Antis Yapı през 2016 г. Още тогава има обвинения в нарушаване на безопасността, включително липсата на скривалище при земетресение и подходящ достъп за превозни средства за спешна помощ. Компанията на Джошкун отрече да е извършила нередности и делото замира в съда. Ферит Шахин, чието семейство е притежавало земята, върху която е построен комплексът, каза, че серия от експерти, извикани от опиталия да избяга в Черна гора бизнесмен, са направили тестове, за да няма големи проблеми в Rönesans.

Когато семейство Шахин решават да разработят част от маслинова горичка, която са наследили от покойната си майка, семейството избира Джошкун - уважаван представител на общността, който е служил като ръководител на Камарата на архитектите на Антакия. В замяна на земята семейството получава 90 от 249 апартамента, повечето от които фамилията впоследствие продава. Само Шахин Шахин, на 55 години, продължава да живее в Rönesans. "Мислехме, че сме намерили най-добрите хора за проекта... Бях впечатлен от професионализма им. Доверих им се", казва Гьокхан Шахин. Но със задна дата дори малките неща се виждат в различна светлина. "Джошкун никога не са живели в Rönesans", каза той. "Това наистина ме изненада."

Строителни инженери и специалисти по земетресения казват, че е твърде рано да се каже точно защо Rönesans е паднал. Но има консенсус по един въпрос: такива модерни блокове не трябваше да се срутят в резултат на земетресението от 7.8 степен по скалата на Рихтер. Нито от втория шок с магнитуд 7.5, последвал няколко часа по-късно.

"Нашите сгради трябва да издържат на тези сеизмични сили", каза Огуз Джем Челик, професор по структурно и земетръсно инженерство в Истанбулския технически университет. Възможни са сериозни щети, но колапсът "е нещо различно". "Има червена линия", обяснява той за правилата. "Никога не можем да приемем срутване на сграда (колкото и силно да е) разклащането."

Мевлют Кахраман, директор по строителството и техническите дейности в университета "Билкент" в Анкара, разкрива, че местните измервания показват, че силата, довела до събарянето на Rönesans, вероятно надхвърля сценария за земетресение веднъж на 2500 години - максимумът, определен в строителните норми.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samoedin avatar :-|
    samoedin

    "Нашите сгради трябва да издържат на тези сеизмични сили", каза Огуз Джем Челик, професор по структурно и земетръсно инженерство в Истанбулския технически университет."

    Рубриката каква я мислехме, каква се оказа....след теста със земетресението........

    Нередност?
Нов коментар