🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК е против тавана на цените на електронергията в Германия

Според комисаря по енергетиката това би навредило на единния европейски пазар

Германският министър на икономиката Робърт Хабек иска предприятията да се възползват от ниската цена на възобновяемата енергия
Германският министър на икономиката Робърт Хабек иска предприятията да се възползват от ниската цена на възобновяемата енергия
Германският министър на икономиката Робърт Хабек иска предприятията да се възползват от ниската цена на възобновяемата енергия    ©  Reuters
Германският министър на икономиката Робърт Хабек иска предприятията да се възползват от ниската цена на възобновяемата енергия    ©  Reuters

Високите цени на енергията през 2022 г. накараха много правителства в ЕС да търсят начини да подкрепят компаниите и домакинствата. Германия изненадващо предложи налагането на таван на цените на електроенергията за индустрията в страната.

В сряда против тази идея се обяви еврокомисарят по енергетика Кадри Самсон, която заяви, че подобен ход би навредил на единния европейски пазар. "Много държави членки имат различни бюджетни възможности да субсидират своята индустрия", каза тя пред Financial Times, имайки предвид подготвените предложения на Германия. "Трябва да вземем предвид, че трябва да има честна конкуренция в ЕС", добави Самсон.

Европейската комисия вече представи своя версия на подкрепа към бизнеса, като тя се фокусира върху използването на дългосрочни договори за доставката на енергията. Според еврокомисаря плановете на комисията, обявени във вторник, ще позволят на германската индустрия да "нарасне на пазара на електроенергия" и да избере "дългосрочни 5- до 10-годишни предвидими схеми за ценообразуване" вместо подкрепа от данъкоплатците. Тя добави, че германското подпомагане ще бъде разгледано в детайли от служители на комисията, специализирани в държавната помощ.

Реформите, предложени от Брюксел, са насочени към избягване на повтарящи се подобни скокове на цените на пазара на електроенергия чрез насърчаване на дългосрочни договори за възобновяема енергия и предоставяне на повече прозрачност и избор на потребителите. Но мерките спират до пълно преразглеждане на пазара.

Намеренията на Берлин

Германският министър на икономиката Робърт Хабек заяви миналата седмица, че Берлин напредва в плановете си за "промишлена цена на електроенергията", като каза, че предприятията трябва да могат да се възползват от ниската цена на възобновяемата енергия чрез "споразумения за закупуване на енергия" с разработчиците на вятърна и слънчева енергия. "Производствените разходи са около 5-9 цента на киловатчас и това е мястото, където е коридорът", каза той. Министърът обаче намекна, че подобна схема ще работи само след като има изобилие от налични евтини възобновяеми източници на енергия. "Възобновяемите енергийни източници трябва първо да бъдат построени, разбира се", добави той, цитиран от английското издание.

Това не е първият път, в който Германия подхожда "егоистично" към икономическите си нужди. Германия многократно беше обект на критики по време на енергийната криза за това, че използва държавни средства за подкрепа на собствената си индустрия за сметка на честната конкуренция в блока. Част от причината цените на газа да достигнат рекордни върхове от 300 евро за киловатчас миналия август беше поради внезапното бързане на Берлин да си осигури неруски газови доставки преди зимата.

Все още няма коментари
Нов коментар