Нови санкции на САЩ може да усложнят работата на "Турски поток" и "Силата на Сибир"

Вашингтон забрани доставките до Русия на всички газови турбини и резервни части за тях

През последните години Русия се опитва да направи собствено производство на газови турбини.
През последните години Русия се опитва да направи собствено производство на газови турбини.
През последните години Русия се опитва да направи собствено производство на газови турбини.    ©  Reuters
През последните години Русия се опитва да направи собствено производство на газови турбини.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Забраната се отнася за доставките на газови турбини от всички размери
  • Руските компании активно търсят нови доставчици в Китай и Иран, а също така купуват газови турбини и резервни части за тях на вторичния пазар
  • Новите санкции на САЩ могат потенциално да засегнат вече значително намалените приходи на Русия от нефт и газ

Пакетът от санкции, наложени от САЩ в края на февруари, включващ забрана за доставки на всички газови турбини и резервни части за Русия, може да създаде проблеми за ключови руски експортни проекти. Въпреки че всички големи производители на турбини вече са напуснали Русия, в някои случаи доставките на резервни части от САЩ все пак са продължили и след началото на военните действия в Украйна, твърдят източници на руския вестник "Комерсант". Важни руски експортни газопроводи, включително "Силата на Сибир" и "Турски поток", който преминава и през България, могат да се сблъскат с проблеми заради новата забрана.

Източниците на "Комерсант" в руския енергиен сектор посочват, че в рамките на последния кръг от американски санкции Бюрото за промишленост и сигурност (BIS) на страната е засилило експортния контрол върху доставките на газови турбини от всички размери за Русия и Беларус. Разяснение на бюрото, публикувано в края на февруари, показва, че турбините и голям брой критични части за тях вече се класифицират като луксозни стоки.

"В случай на заявление за такива сделки със стоки BIS ще прилага политика на отказ, т.е. с редки изключения, които ще бъдат оценявани от гледна точка на полезността за Русия, ще се предполага отрицателен отговор на заявлението за разрешение за износ или продажба от територията на САЩ", обяснява партньорът и ръководител на практиката по санкциите в AB A-PRO Екатерина Макеева.

Един от източниците на "Комерсант" не вярва, че разширяването на контрола върху износа се отнася за промишлени газови турбини, но отбелязва, че създава известна несигурност относно тълкуването на санкциите.

След руската инвазия в Украйна нито ЕС, нито САЩ доскоро налагаха официална забрана за доставки на газови турбини за Русия. Но най-големите производители на машини в света, включително германската Siemens и американската Baker Hughes, обявиха, че се изтеглят от Русия или преустановяват дейността си. Baker Hughes, например, пое инициативата да спре обслужването на проектите Ямал LNG на "Новатек" и Сахалин II на "Газпром" и изпрати някои газови турбини за проекта Arctic LNG-2 на "Новатек", който в момента се изгражда.

"Новатек" не е отговорила на запитването на "Комерсант". Но редица източници на изданието сред машиностроителните компании твърдят, че доскоро частите и газовите турбини са били доставяни в Русия от САЩ. В същото време доставките от ЕС са напълно спрени. Новите санкции на САЩ забраняват не само преките доставки, но и реекспорта на турбини и части за тях. Чуждестранните лица и компании, които нарушават забраната, могат да бъдат подложени на вторични санкции, обясняват юристи.

Търсене на нови доставчици от Китай и Иран

Руските компании активно търсят нови доставчици в Китай и Иран, а също така купуват газови турбини и резервни части за тях на вторичния пазар, но все още е трудно да се работи с алтернативни доставчици за Европа и САЩ, казват източниците на изданието.

Спирането на доставките на критични възли би могло да създаде трудности за производството и обслужването на турбините "Ладога" на "Газпром", инсталирани в компресорните станции на газопроводите "Бованенково-Ухта" и "Силата на Сибир", в компресорна станция на "Турски поток", в Амурската ГПГ и в проекта за втечнен природен газ "Сахалин-2". Тези турбини се произвеждат по лиценз на Baker Hughes. От "Газпром" са отказали коментар.

Липсата на собствена технология за производство на газови турбини в Русия неведнъж е довеждала до големи международни скандали - от свръхдоставката на турбини на Siemens Energy в Крим до невъзможността да се върне в Русия една от турбините на германския производител за компресорната станция "Портовая" по "Северен поток".

Новите санкции на САЩ могат да усложнят работата на руските газопроводи за износ и потенциално да засегнат вече значително намалените приходи на Русия от нефт и газ. Постъпленията от двете енергийни суровини са намалели с 46% през януари и февруари, главно поради санкциите на Запада срещу петролната индустрия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    За протокола:
    а) колко руски банки фалираха след десетте кръга душмански санкции?
    Нула.
    б) колко американски банки фалираха от нефелата икономическа политика на Бидон?
    Засега три. Готви се и Credit Suisse, в която мажоритарният ѝ собственик от Саудитска не може да налива повече пари. Ефектът на доминото?
    Може би Капитал трябва да обясни на читателите си чака ли ни ново КТБ. И нека да е от известен икономист извън редакцията и той да не е от Отворено общество.

    Нередност?
  • 2
    baza avatar :-P
    Божидар Здравков
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Известният икономист да е от гостите в предаванията на Петър Волгин, нали?

    Нередност?
  • 3
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • + 2

    Късно е либе за китка, ватенките трябва да бъдат напълно изолирани от нормалния свят. Злото, идващо от североизточните блата трябва да бъде спряно...

    Нередност?
Нов коментар