🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекорд за България: 30% слънчев ток в обедните часове на 13 март

Над 1300 мВт, или колкото един блок на АЕЦ "Козлодуй", стигна производството от фотоволтаичните централи

Делът на енергийните източници по обед на 14 март
Делът на енергийните източници по обед на 14 март
Делът на енергийните източници по обед на 14 март    ©  ЕСО
Делът на енергийните източници по обед на 14 март    ©  ЕСО

Ситуацията на електроенергийния пазар видимо се променя. В определени моменти от денонощието дори България започва да разчита все по-сериозно на соларната енергия, която в обедните часове на 13 март достига дял от 25% от общото производство и 30% от вътрешното потребление. Това е исторически рекорд за българския пазар. Разбира се, за целия ден делът на слънчевата енергия е много по-нисък - 9%

Актуализирано на 16 март

За сравнение, в същото обедно време на 13 март въглищните централи генерираха 25% от електроенергията в страната, или колкото соларните. А общото производство от всички ВЕИ - соларни, вятърни ВЕЦ и биомаса, надхвърляше 30%.

На 14 март данните в регистъра на ENSTO-E са дори още по-красноречиви, тъй като соларното производство на ток надвишава, макар и само за два часа, това от въглищните централи. Тогава делът на достига 31.2% от потреблението в страната, с което подобрява рекорда от предния ден.

Резултатът от новата реалност е, че в една част от денонощието делът на въглищните централи пада сериозно и се изравнява с този на соларната енергия. В следващите месеци по всяка вероятност той ще бъде и надминаван, тъй когато се очакват и още соларни централи да влязат в употреба. Засега ръстът в производството на слънчев ток от началото на годината в мрежата на ЕСО, където са големите централи, е над 60%.

Логичното е в този случай въглищните централи, на които страната ни разчиташе сериозно в последните месеци и работеха на пълни обороти, да започнат да намаляват участието си в енергийния микс в периодите от деня, когато соларните мощности работят най-много. Показателно е, че ТЕЦ "Марица-изток 2" и сега работи с едва 25% натоварване през деня, а последните търгове за енергията ѝ се провалиха поради високата цена.

През 2022 г. в България бяха пуснати в експлоатация близо 400 мегавата нови соларни мощности, поради които общото производство на соларна енергия се е повишило с 30% през миналата година. За тази година се очакват още 700 - 800 мВт нови мощности. Съвсем логично е това да се пренесе в още по-силна степен и през тази година, с навлизането в летните месеци и по-силното слънце.

Ново начало

Показателно за разликата в икономическата ефективност на соларните и въглищните мощности е, че когато соларите работят през деня, въглищните централи са неконкурентоспособни заради по-високата себестойност на производството им. Обикновено най-ниски са цените на енергийната борса през нощта, когато потреблението е много малко и по обед, когато работят фотоволтаиците.

При средна цена на енергията за деня от 163 лв. на мВтч цената през нощта е 3 лв. на мВтч, а по обед по 30 лв. на мВтч. В същото време въглищата могат да продават на минимум 300 лв. на мВтч.

Така поради скъпите въглеродни квоти, които в последните седмици са над 90 евро/тон и като цяло много по-скъпата технология, въглищните централи не са рентабилни в тези промеждутъци от денонощието и тяхното използване тогава само вдига цената.

Гледай на юг

Огромният износ на електроенергия през миналата година може да се окаже мираж през тази и да покаже какво предстои за българската енергетика. България като цяло се движи по-бавно от съседите си в инсталирането на нови ВЕИ и започва да става вносител на евтин ток от Гърция. Страната, която традиционно и все още е нетен вносител на електроенергия от България, в последните седмици всеки обед изнася ток за нашия пазар. Причината е именно в големия набор от соларни мощности на юг, страната присъедини над 1 гигават мощности само през миналата година. През лятото със сигурност ще има дни, в които Гърция ще бъде нетен износител на енергия към България.

Делът по обед на ВЕИ мощностите в Гърция е почти 50% и вероятно през летните месеци страната ни ще внася евтин гръцки соларен ток през все по-големи части на денонощието.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yfu16319541891076305 avatar :-@
    русороби вън
    • - 2
    • + 3

    Ей не се научихте как се пишат мерните единици... Малко м означава мили - 10^-3, голямо М означава мега - 10^6. 9 orders of magnitude разлика... А в картинките даже е написано правилно...

    Нередност?
  • 2
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • - 6
    • + 11

    Ами който го произвежда да бъде така добър да си го складира и да го пуска в продажба тогава, когато потребителите се нуждаят от него, включително и по сезони. Иначе е безполезен. Но така ще лъсне и реалната му цена. Или с други думи казано, безполезен боклук ...

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 10

    Сега требе и да се научат да го бутилират га мръкне ...

    Нередност?
  • 4
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 2
    • + 7

    И??
    През това време ТЕЦ и АЕЦ са въртяли на празен ход ..

    Вървели са им заплати за персонал, поддръжка, загрявала се е вода в парогенераторите и се е изразходвало гориво, бойлерите за топла вода в съблекалните на персонала са работели, автобусите са си карали смените и са им вървели разходи и на тях .. ..

    Единствено, дето са били изключени от енерго-системата ..
    Дошла е вечерта и са ги включили ..

    През цялото време са бачкали на празен ход!

    Нередност?
  • 5
    tafricanski avatar :-|
    Теодор
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#2] от "tct19646882":

    Супер Ентелигентно съждение! Супер!

    Нередност?
  • 6
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 4
    • + 9

    До коментар [#5] от "Теодор":

    Нема са плашиш Теодоре - сега ППДБ като вземат властта и Василев пак пробута идеята за завод за батерии ще се сбъдне и таз мечта. За твоя и моя сметка.

    А инак един sim4o по-горе е малко прав, малко - понеже не са били изключени от електро мрежата, ами произведената енергия е изнасяна за други, по-зелени икономики. Нещо като Немция дето се отказала от атомните централи, ама внася ток от Франция.
    Гответе се за смяна в тарифите дневна и нощна ако нямаме завод за батерии - затова гласувайте за правилните партии.

    Нередност?
  • 7
    bratkubrat avatar :-|
    Mike
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "sim4o":

    Говориш абсолютни глупости.
    Една електроцентрала няма как да върви "на празен ход" - или прави пара и върти, т.е. произвежда ток, или не. Ако само загрява вода, но няма товар на турбината, водата логично ще се изпари. При натоварване парата кондензира обратно до вода и цикълът се завърта.

    Но за разлика от тебе хората в централите не падат от небето, знае се доста добре (най-малко от предния ден) в колко часа колко ток ще бъде нужен и на база на това се планира захранването в рамките на деня. Тук предимството нс ТЕЦ е, че може да се регулира доста динамично според актуалните нужди.

    При АЕЦ регулирането е доста по-бавно и в по-малки граници - може да се намали от 100% на 60% примерно, но не и на 10%. Но там няма и нужда да се намалява, защото токът от АЕЦ като себестойност е сред най-евтините, сравним със соларния и вятърния, тъй като не плаща за въглеродни емисии. Няма нищо общо с въглищния ток. Съответно няма никаква логика да се намалява производството на евтин ток от АЕЦ.

    За която и партия да гласувате факт е, че въглищния ток ще става все по-скъп и нерентабилен. Това ще се случи на световните пазари, без значение какво й се иска на една или друга партия. Тия приказки за запазването на ТЕЦ-овете са за лов на гласове на гърба на (за съжаление) преобладаващо ниско образованите работници в тази индустрия, които сами не разбират какво им се пече, въпреки че гледат нещата от вътре.

    Нередност?
  • 8
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 2

    Oтваряме, какво са написали германците за въглищните централи и как се спират и пущат:

    -- --
    .. "Kohlekraftwerks wird zwischen Heißstart, Warmstart und Kaltstart unterschieden.
    Heißstart bezeichnet ein Anfahren nach einem Stillstand von weniger als 8 Stunden, ein Warmstart den Zeitraum von 8 bis 48 Stunden und ein Kaltstart ein Wiederanfahren nach einem Stillstand von mehr als 48 Stunden.

    Steinkohlekraftwerke benötigen für einen Heißstart 2 bis 4 Stunden; ein Kaltstart dauert 6–8 Stunden.

    Braunkohlekraftwerke benötigen für einen Kaltstart 9 bis 15 Stunden und sind deutlich schlechter regelbar..."

    Да поясним:

    Теа различават ТОПЪЛ СТАРТ, ГОРЕЩ СТАРТ И СТУДЕН СТАРТ .. както и лигнитни и ТЕЦ на каменни въглища ..

    За кафяви въглища - старт ОТ 9 ДО 15 ЧАСА.. за лигнитни - още по зле ..
    Да си представим:

    - в 11 часа соларките почват да бълват яко енергия

    - в 12 са заели целият капацитет на ТЕЦ

    - в 16 ч. слънцето заема неефективна позиция и теа почват да намаляват производство..

    - в 17:30 трябва да минем 80% на ТЕЦ

    - в 18:15 трябва да сме 100% на ТЕЦ ..

    И как СПИРАМЕ И ПУСКАМЕ ТЕЦ ???????


    За КАМЕННИ ВЪГЛИЩА, каквито, уви у нас нямаме, имаме 9 часа подготовка ТЕЦ да тръгне ..

    За лигнит, студен старт - може да имаме и над 15часа ..

    Как точно ТЕЦ е спрял напълно , като са се задействали соларките - и после пак е тръгнал ??

    А заплати и разходи в ТЕЦ е ясно - въобще няма как да се спестят ..

    Нередност?
  • 9
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#7] от "Mike":

    "въглищния ток ще става все по-скъп и нерентабилен..."

    -- --

    Абсолютно вярно..

    Все по-скъп!

    Защо - обяснихме .. щото ТЕЦ не са направени да се пускат и спират ..

    А нерентабилен е ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ..

    Кат се вдигнат цените - си е рентабилен!

    За това - средната цена, на цялото електричество ще върви НАГОРЕ и това е!

    Щото, ако спре вятърът и е мъгливо кво става?
    Животът спира?

    Производството спира?

    Заводите с пещи, дето са на 24 часа режим - металургични, керамични, фаянс , стъкло, порцелан - излизат в планов ремонт, или що?

    Ми не .. вземат, каквато енергия има ..
    Иначе ако им застине стопилка в пещите ще имат милиарди загуба ..

    За това - цените на ТЕЦ ще са все по-нагоре и средните цени на енергията - и те ще са нагоре!

    Нередност?
  • 10
    sirhamiltonf1 avatar :-P
    hamiltonf
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "sim4o":

    Колхозник, в момента, при тези цени, държавните ТЕЦ ще работят на здрава загуба, ако произвеждат.

    Нередност?
Нов коментар