🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция разследва пет банки за данъчни измами

BNP Paribas, Societe Generale, HSBC и други може да са помагали на свои клиенти да укриват данъци върху дивиденти, смятат разследващите

Над 150 финансови следователи и 16 местни магистрати са претърсили централите на банките в района на Париж, което се смята за най-мащабната акция на френските финансови прокурори досега
Над 150 финансови следователи и 16 местни магистрати са претърсили централите на банките в района на Париж, което се смята за най-мащабната акция на френските финансови прокурори досега
Над 150 финансови следователи и 16 местни магистрати са претърсили централите на банките в района на Париж, което се смята за най-мащабната акция на френските финансови прокурори досега    ©  Reuters
Над 150 финансови следователи и 16 местни магистрати са претърсили централите на банките в района на Париж, което се смята за най-мащабната акция на френските финансови прокурори досега    ©  Reuters
Темата накратко
  • Централите на BNP Paribas, Societe Generale, HSBC, Natixis и Exane бяха претърсени от френските данъчни прокурори във вторник.
  • Рейдовете са част от разследване за укриване на данъци върху дивиденти.
  • Банките могат да бъдат глобени с общо 1 млрд. евро.

Френски финансови прокурори обискираха офисите на няколко големи банки в Париж, включително BNP Paribas, Societe Generale, HSBC, Natixis и дъщерното дружество на BNP Exane. Рейдовете във вторник са част от започнало през 2021 г. разследване за данъчни измами, които може да са ощетили френския бюджет с милиарди евро. Над 150 финансови следователи и 16 местни магистрати са претърсили централите на банките в района на Париж, което се смята за най-мащабната акция на френските финансови прокурори досега.

Акцията е част от поредица разследвания на европейките власти срещу данъчни измами от същия тип, които се разгръщат на четири континента, обхващайки десетки банки и около 1500 заподозрени, по информация на The New York Times.

Обвиненията са, че банките са замесени в схема, известна като cum-cum търговия (от латински "със-със"), чрез която техни клиенти са избягвали плащането на данъци върху дивиденти. Френската прокуратура заяви, че претърсените банки са използвали стратегия, при която акционерите за кратко са прехвърляли акции на инвеститори в чужбина, за да избегнат плащането на данък върху дивидентите, а в някои случаи са успявали да получат възстановяване на данъци. Впоследствие инвеститорите са продавали акциите обратно на първоначалния собственик, а страните са си поделяли спестената от данъци сума.

Финансовата прокуратура заяви, че обиските са свързани с разследвания, започнали през 2021 г. по обвинения в предполагаемо пране на пари и данъчни измами. Данъчните власти на страната ще настояват за глоба на обща стойност над 1 млрд. евро на банките според източник на Financial Times, запознат с разследването.

В рейдове, които са били внимателно подготвяни в продължение на месеци, са участвали и шестима прокурори от Германия, където през последното десетилетие правоохранителните органи разследваха група трейдъри и банкери за подобна измама, струвала на държавата милиарди евро. Схемата в Германия е малко по-различна и се базира на cum-ex търговията (от латински "със-без"), чрез която инвеститори са успявали да възстановят два пъти данък дивидент, платен веднъж за едни и същи акции, отново чрез прехвърляния между различни лица.

Международна схема

Редица европейски страни се борят срещу това, което френският всекидневник Le Monde нарича "грабежа на века". Смята се, че в продължение на години стотици банкери, адвокати и инвеститори са успели да източат около 55 млрд. долара от бюджетите на европейските страни чрез подобни схеми. Германия е най-засегната, с приблизително 30 млрд. долара загуби, следвана от Франция, която е загубила около 17 млрд. долара. С по-малки суми са ощетени Испания, Италия, Белгия, Австрия, Норвегия, Финландия, Полша и др. Практиката се разпространява в Европа в началото на века и добива популярност в навечерието на финансовата криза. През последните години държавите затварят законовите вратички, позволяващи cum-ex търговията, но често липсва координация с данъчните власти в останалите страни.

През декември адвокат, считан за мозъка зад данъчната измама в Германия, беше осъден на осем години затвор от съда в Бон. Той е работил като данъчен инспектор, преди да започне частна практика и да стане инициатор на измамите. Схемата също така доведе до дела във Великобритания и Дания, където служители твърдят, че данъчната агенция на страната е била ощетена с 2 млрд. евро от лондонски финансист. В края на януари прокурори претърсиха офиса на BNP Paribas във Франкфурт като част от разследване за cum-ex търговия.

Обиските в Париж идват на фона на трусове на банковата система, включително фалитите на две банки в САЩ и придобиването от UBS на изпадналия в затруднения кредитор Credit Suisse в Швейцария.

Все още няма коментари
Нов коментар