🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Накъде ще тръгнат пазарите след SVB и Credit Suisse

Засега епизодът с банковите проблеми изглежда овладян, а борсите - сравнително незасегнати, но волатилността се увеличава

Ситуацията на Уол Стрийт изглежда привидно спокойна за момента.
Ситуацията на Уол Стрийт изглежда привидно спокойна за момента.
Ситуацията на Уол Стрийт изглежда привидно спокойна за момента.    ©  Unsplash
Ситуацията на Уол Стрийт изглежда привидно спокойна за момента.    ©  Unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Засега банковата криза няма огромно отражение на борсовите пазари, но професионалистите са нащрек.
  • Кредитирането ще се затегне, а централните банки може да натиснат спирачката на покачващите се лихви.
  • Рискът за европейските банки е по-малък, тъй като имат по-малка експозиция към пазара на облигации.

"Върнете се на борсата и им кажете, че ще има пари за тях (инвеститорите)." "Къде?" "В банките!" С тези думи към Рансъм Томас и Джеймс Стилман, президентите на Нюйоркската фондова борса и National City Bank, една от най-големите банки в САЩ в началото на XX век, Джон П. Морган предотвратява банковата криза от октомври 1907 г., която се оказва причината за формирането на Федералния резерв шест години по-късно.

На 10 март 2023 г. Silicon Valley Bank, регионалната американска банка, фалира, след като не успя да си осигури ликвидност. Продажбата на държавни облигации (на загуба) и последващото (неуспешно) набиране на капитал срина акциите на банката с над 60% за ден, което принуди Федералния резерв да се намеси. Кризата се разпространи и към други банки.

Банков коктейл

Банкови кризи не се случват всеки ден, но когато се случaт, обикновено имат продължителен ефект. Фалитът на SVB и решението на Фед да гарантира всички депозити в банката предизвикаха ефекта на доминото. Първо HSCB закупи бизнеса на SVB на Острова под натиск от Централната банка на Англия за 1 паунд. А на 18 март швейцарската UBS със съдействието на Швейцарската централна банка обяви, че ще придобие Credit Suisse за около около 3 млрд. евро, което първоначално свали акциите на двете банки (след което тези на UBS се възстановиха). Двете събития нямаха връзка, но влошиха допълнително настроенията на борсите.

След SVB акциите и на First Republic Bank, друга регионална банка, също се сринаха. За две седмици First Republic загуби 90% от капитализацията си. Ситуацията принуди гигантите да се намесят: JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup и други банки обявиха, че ще влеят над 30 млрд. долара в банката, опитвайки се да избегнат втори фалит, което обаче не доведе до особено положителен резултат. Според WSJ към 22 март Джейми Даймън, изпълнителен директор на JP Morgan, води преговори с останалите големи банки относно нов пакет за стабилизиране на закъсалата банка.

По-малко риск в Европа

В понеделник (20 март) Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка, приветства усилията на Швейцарската централна банка за спасяването на Credit Suisse. "Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции", сподели Лагард относно състоянието на банките на континента, добавяйки, че централната банка разполага с достатъчно широк набор от инструменти, за да осигури ликвидна подкрепа на финансовата система на еврозоната, "ако е необходимо".

Страданието на европейските банки обаче не може да остане незабелязано, макар и в по-малък мащаб засега. Акциите на испанската Banco Santander, френската BNP Paribas, германската Deutsche Bank и британската HSBC поевтиняваха с около 15% от 8 март насам. Една от причините за по-спокойната ситуация в еврозоната са по-ниските лихви - ЕЦБ повиши по-плавно основния лихвен процент и все още изостава от САЩ. Освен това европейските банки са изложени на по-нисък риск, свързан с облигациите, в сравнение с американските си колеги. На 14 март Moody's понижи оценката си за целия банков сектор в САЩ. Компанията обаче не промени перспективите си за Европа. "Критична разлика между европейската и американската система, която ще ограничи въздействието отвъд Атлантическия океан, е, че притежаваните облигации на европейските банки са по-ниски (като процент) и техните депозити са по-стабилни, след като са нараснали по-бавно", отбелязва агенцията в доклада си. Според Moody's дълговите ценни книжа - които включват държавни облигации - съставляват около 12% от балансите на банките в еврозоната в сравнение с около 30% за търговските банки в САЩ.

"Поради усложнената ситуация във финансовия сектор може би преходна ще се окаже не инфлацията, а по-затегнатата монетарна политика. За съжаление, към момента централните банки нямат правилен ход"

Ивайло Чаушев
Ивайло Чаушев

Главен пазарен анализатор, "Делтасток"

Не на последно място е по-затегнатата регулаторна рамка на Стария континент. През 2018 г., по времето на Доналд Тръмп, Конгресът отмени части от закона "Дод - Франк", който налагаше по-строги правила за банковия сектор след финансовата криза от 2008 г. Малките и средните банки, с активи под 250 млрд. долара, като SVB бяха освободени от някои капиталови ограничения, както и от задължението да се подлагат на стрес тестове от Федералния резерв всяка година. Преди това само банки с активи под 50 млрд. долара бяха освободени от подобен надзор. За пет години SVB успя да инвестира голяма част от капитала си в държавни облигации, които след повишаването на лихвите се оказаха губеща инвестиция.

Затягане на коланите

"Скорошните сътресения вече започват да влияят негативно на пазарните настроения и на очакванията за икономическия растеж, като вероятността случилите се събития да са последното сътресение не е висока", споделя пред "Капитал" Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток". Според стратега комбинацията от по-ниско доверие във финансовата система от страна на вложителите и инвеститорите, по-затегнати кредитни пазари, спад в ликвидността и висока волатилност може да доведе до по-сериозно от очакваното забавяне на икономиката, по-висока безработица, по-слаби корпоративни отчети и по-затегнати условия за отпускане на кредити.

Икономистите от Goldman Sachs вече понижиха прогнозата си за растежа на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие (на годишна база) с 0.3% до 1.2%. Очакванията са най-засегнати да бъдат малките и средните банки, като индексите с по-голяма експозиция към финансовия сектор като Russel и S&P 500 могат да бъдат по-волатилни в сравнение с индустриални и индекси за сини чипове. Малките и средните банки обаче играят важна роля в американската икономика и може ефектът да засегне цялата икономика. Кредиторите с активи под 250 млрд. долара представляват приблизително 50% от търговските и промишлените заеми в САЩ, 60% от кредитите за жилищни недвижими имоти, 80% от кредитите за търговски недвижими имоти и 45% от потребителските кредити според доклад на Мануел Абекасис и Дейвид Мерикъл от Goldman Sachs. Мерикъл и Абекасис прогнозират, че вследствие на събитията кредитирането ще се затегне в по-голяма степен, отколкото по време на дотком кризата, но по-малко, отколкото по време на финансовата криза или разгара на пандемията. На този фон икономистите на банката очакваха Фед да постави на пауза увеличаването на лихвите на 21-22 март или да ги повиши само с 25 б.п.

Падане на меко

Въпреки че пазарите остават сравнително стабилни, а спадът - ограничен до финансовите фирми, централните банки ще бъдат изправени пред тежко решение: дали да продължат да затягат монетарните политики на фона на очертаващата се криза, или да отдръпнат крака от педала. "Мекото приземяване" на икономиката се оказа също толкова вероятно, колкото и очакванията за "преходната" инфлация, поставяйки централните банки в изключително трудна ситуация - да спрат покачването на цените или да рискуват стабилността на финансовата система", посочва Ивайло Чаушев, като според него борбата с инфлацията ще бъде оставена на заден план и целите за потребителските цени да бъдат ревизирани нагоре.

"За момента с изключение на банковия сектор пазарите не реагират особено притеснено", посочва пазарният анализатор, като спадовете при индексите в САЩ и Европа за последния месец са по-скоро умерени. "Въпреки това мисля, че трябва да се подхожда с предпазливост, имайки предвид, че след фалита на "Беар Стърнс" през 2008 г. S&P500 беляза ръст над 10% за няколко месеца, преди да се срине", отбелязва Чаушев. "Също така фактът, че доходността по двегодишните американски облигации спадна с над 100 базисни точки - движение, което е по-голямо от това през 2008, 2002 и равносилно на кризата от 1987 година, ме кара да бъда по-предпазлив. Бид-аск спредовете на американските облигации също индикират по-ниска ликвидност на пазара, което най-вероятно ще задържи волатилността висока", добавя стратегът.

Ходът на инвеститорите

Навигирането на подобни кризи изисква особена комбинация от дисциплина, хладнокръвие и критичен подход. Професионалистите съветват да се избягва вземането на импулсивни решения, продиктувани от паника или алчност, дори текущите развития да са притеснителни. Да се запази дългосрочната перспектива с добре диверсифицираното портфолио и своевременно ребалансиране. Ако поне на нещо ни учи фалитът на SVB, то e, че от съществено значение е и наличието на кешов буфер, който може да се използва при нужда, за да не се налага ликвидирането на инвестиции в неподходящ момент. "Спадовете на пазарите представят добри възможности за инвестиции в качествени активи на по-ниски цени и наличието на списък с предпочитани инвестиции и достатъчна ликвидност позволява възползването от такива възможности, когато възникнат", заключава Ивайло Чаушев.

Q/A с Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "Елана Трейдинг"

Как могат да се отразят сътресенията на финансовите пазари на глобалната икономика и борсите?

Банковата криза винаги е въпрос на доверие към институциите. Ефектите върху икономиката и борсите от нея зависят от мащабите на загубата на доверие. До тук в САЩ видяхме ликвидна криза на банки от голямо прехвърляне на депозити от институции, които по отчет нямат загуби, но пазарната оценка на активите им е доста по-ниска. За инвеститори и депозанти това е достатъчно, за да възникнат съмнения в стабилността на банките.

Повечето макроикономисти предвиждаха "мека рецесия", като сценариите се изместиха за второто тримесечие на 2023 г. Как се отразява подобна несигурност на пазарните условия?

Рецесията не се прояви в пълна степен, защото много бързо паднаха цените на енергоносителите.

През миналата година нямаше и сериозно затягане на условията за кредитиране, както е по време на предишни рецесии, защото банките спират заемите в очакване на фалити. Лихвите се покачиха, но огромната част от заемите са все още на много ниски фиксирани нива. Затова рецесията се "отлага", а за пазарите тя дори изчезва като вероятно събитие. Банковите проблеми прекъснаха тази позитивна за рисковите активи тенденция.

Какво бихте посъветвали инвеститорите?

Управлението на риска при голяма динамика на пазарите става с по-ниски обеми на сделките и за сметка на това с по-голям толеранс при поставяне на стоп-поръчка. От гледна точка на дългосрочния инвеститор вече се забелязва успокояване на пазарите и това може да е добра възможност за увеличение на рисковите активи в портфейла с хоризонт от няколко седмици и месеца. За по-дългосрочна перспектива смятам, че петролния сектор и добива на някои индустриални метали имат по-добро съотношение риск и възвръщаемост на фона на новите стимули в Китай.
Все още няма коментари
Нов коментар