🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

UBS връща Серджио Ермоти за изпълнителен директор след сделката с Credit Suisse

Ралф Хамърс се оттегля, след като договори придобиването на закъсалата банка за 3.2 млрд. долара

Бордът на UBS е взел решението "в светлината на новите предизвикателства и приоритети", пред които е изправена банката след спасителната сделка
Бордът на UBS е взел решението "в светлината на новите предизвикателства и приоритети", пред които е изправена банката след спасителната сделка
Бордът на UBS е взел решението "в светлината на новите предизвикателства и приоритети", пред които е изправена банката след спасителната сделка    ©  Reuters
Бордът на UBS е взел решението "в светлината на новите предизвикателства и приоритети", пред които е изправена банката след спасителната сделка    ©  Reuters
Темата накратко
  • Бившият изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти отново поема управлението на банката.
  • Той ще замени Ралф Хамърс, който по-рано този месец договори придобиването на закъсалата Credit Suisse.
  • Според борда на UBS Ермоти е подходящият избор за ръководител, който да извърши предизвикателната интеграция на Credit Suisse.

Бившият изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти отново ще поеме управлението на най-голямата швейцарска банка и ще вземе в свои ръце придобиването на Credit Suisse. Ермоти, който преди това девет години ръководи UBS, ще се върне на поста още от 5 април, става ясно от съобщениe на финансовата институция, цитирано от The Wall Street Journal. Той ще замени Ралф Хамърс, който по-рано този месец договори покупката на закъсалата Credit Suisse за 3.2 млрд. долара, а сега ще остане в ролята на съветник за известен преходен период.

Бордът на UBS е взел решението "в светлината на новите предизвикателства и приоритети", пред които е изправена банката след спасителната сделка. Придобиването, за което швейцарските власти оказаха натиск, за да предотвратят по-широка банкова криза, ще обедини две мащабни и системно важни глобални финансови институции, които оперират в много държави и имат припокриващи се бизнеси. Интегрирането на Credit Suisse в системата на UBS ще бъде голямо предизвикателство и вероятно ще изисква съкращаване на персонал, както и закриване или намаляване на размера на част от операциите.

Отново на поста след тригодишна пауза

Шейсет и две годишният Ермоти управлява UBS от 2011 г. до февруари 2020 г. На него се приписва трансформацията на стратегията на банката към по-малко рискови бизнеси след претърпените загуби по време на световната финансова криза. Той съкращава инвестиционното банкиране и засилване подразделенията за управление на богатство и активи. Неговият "уникален опит заедно с дълбокото му разбиране на индустрията на финансовите услуги в Швейцария и по света поставят Серджо Ермоти в идеална позиция да изпълни интеграцията на Credit Suisse", каза UBS. "Настоящата задача е спешна и предизвикателна", коментира Ермоти.

След като напусна UBS през 2020 г., той оглавяваше презастрахователя Swiss Re, както и компанията за придобиване със специална цел, която купи италианската група за луксозна мода Ermenegildo Zegna, по информация на Financial Times.

Хамърс, който досега заемаше поста главен изпълнителен директор, се е съгласил да се оттегли "в името на интересите на новото обединение, на швейцарския финансов сектор и страната", според съобщението на банката. Той каза, че съжалява, че напуска UBS, "но обстоятелствата са се променили по начини, които никой от нас не е очаквал".

Хамърс се присъедини към UBS след 25-годишен опит в холандския кредитор ING, от които седем като главен изпълнителен директор. Той беше изненадващ избор за UBS, въпреки че беше посочен от тогавашния председател на борда Аксел Вебер. Критиците му изтъкваха липсата му на опит в управлението на богатството и инвестиционното банкиране, двата най-големи бизнеса на UBS, както и бавната реализация на неговите идеи.

Все още няма коментари
Нов коментар