Германия е против плана на ЕС за отнемане на руските замразени активи

Брюксел предложи тези средства да се използват в подкрепа на Украйна

Брюксел се отказа от идеята за конфискуване на активите и вместо това търси начини за прибиране на част от приходите в полза на Киев
Брюксел се отказа от идеята за конфискуване на активите и вместо това търси начини за прибиране на част от приходите в полза на Киев
Брюксел се отказа от идеята за конфискуване на активите и вместо това търси начини за прибиране на част от приходите в полза на Киев    ©  Reuters
Брюксел се отказа от идеята за конфискуване на активите и вместо това търси начини за прибиране на част от приходите в полза на Киев    ©  Reuters
Темата накратко
  • Берлин се съмнява, че планът ще получи достатъчна подкрепа, тъй като правните рискове са твърде високи.
  • ЕЦБ предупреди ЕС, че изземането на руски активи може да навреди на позицията на еврото като глобална валута и да окаже натиск върху финансовата стабилност.
  • Според Европейската комисия консенсусът по въпроса е постижим, като се вземат предвид и забележките на ЕЦБ.

Германия изрази възражения срещу плановете на Брюксел да наложи запор на замразени активи на Руската централна банка за възстановяване на Украйна, като предупреди, че прибързаната стъпка може да предизвика правни или финансови рискове.

Европейската комисия (ЕК) работи по план, който би могъл да набере милиарди евро, като изиска от финансовите институции, притежаващи замразени руски активи, да предадат част от получените печалби и да ги използват за възстановяването на Украйна, съобщава Financial Times. Но след като Европейската централна банка изрази загриженост, Берлин и други столици призоваха за допълнително обмисляне на идеите.

Високопоставени германски правителствени служители заявиха, че се съмняват, че планът ще получи достатъчна подкрепа, тъй като правните рискове са твърде високи. Служител на външното министерство заяви, че Москва "ще трябва да плати за щетите, които е нанесла в Украйна", и настоя, че Германия прави "всичко, което е възможно по закон", за да открие и замрази активите на санкционираните руски лица и компании. Той обаче смята, че идеята за използване на руски средства за възстановяването на Украйна повдига "сложни финансови и правни въпроси".

ЕЦБ предупреди ЕС, че изземането на руски активи може да навреди на позицията на еврото като глобална валута и да окаже натиск върху финансовата стабилност. Според хора, запознати с разговорите, представители на ЕЦБ са провели разговор с ЕК за лошия сигнал, който планът на Брюксел би пратил към световните пазари.

"Последиците могат да са значителни; може да се стигне до диверсификация на резервите от активи, деноминирани в евро, да има увеличение на разходите за финансиране на европейските страни и да се стигне до диверсификация на търговията", пише в съобщение на ЕС, описвайки позицията на ЕЦБ, видяно от Financial Times. От ЕЦБ не са пожелали да коментират темата пред изданието.

Къде е Германия

Един от служителите заяви, че Марко Бушман, министърът на правосъдието на Германия, е проучил предложенията на ЕС за изземване активите на Руската централна банка и е стигнал до заключението, че те са правно неприложими. Говорител на Бушман отказа коментар. На среща с ЕК в сряда няколко дипломати призоваха за предпазливост, като заявиха, че трябва да се отговори на важни въпроси, преди да се направи официално предложение, казаха хора, запознати с дискусиите.

Откакто ЕС и неговите съюзници запорираха стотици милиарди евро от активите на Руската централна банка след нахлуването в Украйна, официалните лица обсъждат начини за влагане на част от тези пари за възстановяване на страната. Брюксел се отказа от идеята за конфискуване на активите и вместо това търси начини за прибиране на част от приходите в полза на Киев. Един от вариантите е депозитарите на ценни книжа да бъдат задължени да правят извънредни вноски от печалбите, генерирани при реинвестирането на приходите от обездвижените руски активи.

Високопоставен украински служител заяви, че Киев смята, че ЕС би могъл да събере 3 млрд. евро годишно от притежаването на активи на Руската централна банка. Длъжностното лице заяви, че Украйна също така разглежда алтернативна схема, при която ЕК би могла да използва конфискуваните руски активи като обезпечение, срещу което да вземе заем, за да инвестира срещу възвръщаемост, която да бъде предназначена за Киев.

"Предизвикателството е да се опитаме да измислим кое е юридически издържано и защитимо, каза един от дипломатите на ЕС, участващи в дискусиите. Това е по-сложно, отколкото някой си мислеше в началото."

Рисковете на плана

"Предизвикателството е да се изработи какво е легално и защитимо, сподели европейски дипломат, включен в разговорите за брюкселския план. Много по-сложно е, отколкото някой смяташе в началото."

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че трябва да се балансира между това Русия да бъде държана отговорна за щетите, които е нанесла, с уважаването на "законовата рамка, която защитава имунитета на активите в централните банки, върху което обърна внимание и ЕЦБ".

Говорител на комисията обяви петък, че има "генерална подкрепа" от страните членки по темата и консенсусът е постижим. Четирима служители на държавите от съюза потвърдиха, че се наблюдава съгласие между европейските страни спрямо решението да се използват приходите от конфискуваните активи, но и да се вземат предвид опасенията на ЕЦБ.

"Има много ясен и обширен консенсус между държавите членки, че средства, генерирани от замразените активи, трябва и могат да бъдат използвани, сподели втори европейски дипломат. Но има и много ясен консенсус, че това не е нещо, което можем да направим само след политическо решение."

Кристиан Уиганд, представител на комисията, обяви, че европейските лидери ще се срещнат в Брюксел този четвъртък и ще обсъдят темата. "Някои въпроси изискват разяснение и допълнителна координация с нашите международни партньори ще бъде необходима, особено страните от Г-7, за да е възможно създаването на конкретно предложение."