🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС ще криминализира заобикалянето на санкции срещу Русия

Брюксел ще улесни конфискуването на активи на руски олигарси

ЕС се опитва също така да намери начин да се използват руските замразени активи, за да се помогне на Украйна във военните й усилия и да се финансират нуждите й за възстановяване
ЕС се опитва също така да намери начин да се използват руските замразени активи, за да се помогне на Украйна във военните й усилия и да се финансират нуждите й за възстановяване
ЕС се опитва също така да намери начин да се използват руските замразени активи, за да се помогне на Украйна във военните й усилия и да се финансират нуждите й за възстановяване    ©  Reuters
ЕС се опитва също така да намери начин да се използват руските замразени активи, за да се помогне на Украйна във военните й усилия и да се финансират нуждите й за възстановяване    ©  Reuters

Държавите от ЕС постигнаха съгласие по проектозакон, който да улесни конфискуването на активите на руски олигарси и други лица или институции, обвинени в заобикаляне на санкциите на блока срещу Москва заради войната в Украйна.

Решението може да засегне европейските финансови институции, но въпреки това министрите на правосъдието одобриха мерки, с които се криминализира подпомагането на санкционирани лица да заобикалят забраните за пътуване, да търгуват със забранени стоки или да извършват транзакции със санкционирани държави или образувания.

Това "ще даде на държавите членки нови инструменти за проследяване на санкциите", заяви шведският министър на правосъдието Гунар Стрьомер пред Financial Times. Мерките ще засегнат банките, които имат отношения със санкционирани лица, организации или държави. Стрьомер заяви, че целта са "финансовите институции в държавите членки", като добави, че санкционираните лица също ще бъдат засегнати.

ЕС работи по това да се използват руските замразени активи, за да се помогне на Украйна във военните й усилия и да се финансират нуждите й за възстановяване. "Дебатът продължава относно използването на независими руски активи за генериране на ресурси за Украйна", заяви комисарят по правосъдие Дидие Рендерс.

"До момента държавите членки са докладвали за замразени активи от Руската централна банка на стойност над 200 млрд. евро в рамките на 10-ия пакет от санкции", заяви еврокомисарят. В тази сума не влизат "24.3 млрд. евро в активи на лица и организации, замразени досега".

Един от вариантите, които ЕС разглежда, е използването на постъпленията от активи, съхранявани в клирингови къщи, които функционират като посредници на финансовата система.

Една от разглежданите от ЕС опции е използването на приходи от активи в клирингови къщи. Институции като като Euroclear инвестират парите, генерирани от тези активи, и правят печалба, която Брюксел обмисля да използва за подкрепа на Киев. Представителите на съюзниците ще обсъждат плана преди срещата на европейските лидери в края на юни, съобщиха представители на ЕС.

Няма единна позиция за 11-ия пакет санкции

В същото време ЕС все още спори за 11-ия пакет от санкции срещу Москва, но 27-те членки досега не успяха да постигнат единодушно споразумение въпреки продължилите седмици дебати.

Унгария и Гърция отказват да подкрепят пакета в отговор на хода на Киев да включи някои от техните компании в списъка на организациите, считани за "спонсори" на военните действия на Русия.

Няколко държави също така са обезпокоени от предложения механизъм, който може да позволи на ЕС да санкционира дружества в трети държави, за които се счита, че действат като посредници при доставката на санкционирани стоки за Русия. За да се намалят опасенията, че това би могло да навреди на дипломатическите отношения с тези държави, предложеният компромис предвижда създаването на поетапна процедура, която да дава на целевите дружества справедливо предупреждение да променят практиките си, преди да бъдат наказани.

Правосъдните министри също така подкрепиха правила за улесняване на замразяването на активи, свързани с престъпни деяния в по-общ план, включително заобикаляне на санкциите, но също така и с организираната престъпност, прането на пари, измамите и други престъпления.

"Това ще бъде много важен инструмент за борба с организираната престъпност като цяло", заяви Щрьомер.

Европол изчислява, че само около 2% от приходите от престъпна дейност в ЕС са замразени, а около 1% са напълно конфискувани. Преди да влязат в сила, правилата все още трябва да бъдат договорени с парламента на ЕС. Разговорите трябва да започнат преди август, заяви говорител на парламента. Представителите на държавите членки се стремят да постигнат съгласие по пакета преди срещата на върха на лидерите на ЕС на 29 юни.

Все още няма коментари
Нов коментар