🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Следвоенното възстановяване на Украйна: помощ от Запада и репарации от Русия

Предстоящата конференция в Лондон трябва да интегрира предложенията и инициативите в единна стратегия

Световната банка неотдавна оцени щетите от руската агресия в Украйна на над 400 млрд. долара
Световната банка неотдавна оцени щетите от руската агресия в Украйна на над 400 млрд. долара
Световната банка неотдавна оцени щетите от руската агресия в Украйна на над 400 млрд. долара    ©  Shutterstock
Световната банка неотдавна оцени щетите от руската агресия в Украйна на над 400 млрд. долара    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Андерс Аслунд, старши научен сътрудник на Стокхолмския форум за свободен свят и съавтор на "Реконструкция, реформа и присъединяване към ЕС за Украйна" (2023 г.), в коментар за Project Syndicate

Предстоящата конференция за следвоенното възстановяване на Украйна в Лондон на 21-22 юни ще събере представители от страната и други държави, както и международни организации - всяка със своите предложения за необходимите стъпки в тази посока, които трябва да бъдат интегрирани в единна стратегия.

Световната банка в сътрудничество с Киевското училище по икономика и украинското Министерство на общностите, териториите и инфраструктурата, наскоро оцени щетите от агресията на Русия на над 411 млрд. долара - 2.6 пъти повече от БВП на страната през 2022 г.

От началото на войната Г-7 се превърна в движеща сила зад икономическата подкрепа за Украйна. Групата на седемте най-развити държави създаде и платформа за координация на донорите, за да наблюдава следвоенното възстановяване. Но Западът е по-голям от G7. Като големи донори страни като Полша, Швеция, Норвегия и Швейцария заслужават място на масата за вземане на решения. Правителството на Украйна и активното гражданско общество на страната също трябва са част от тези дискусии.

Лондонската конференция трябва да изясни структурата и мандата на тази нова агенция и да насърчи назначаването на изпълнителен директор, който да ръководи усилията за следвоенното възстановяване на Украйна. За да се осигури прозрачност, предложената агенция трябва да установи строги механизми за одитиране на разходите. Частните компании също трябва да бъдат ангажирани от самото начало - може би чрез консултативен съвет на частния сектор, включващ западни и украински бизнес лидери.

Русия, която започна тази война, трябва да плати репарации, за да финансира процеса по възстановяването. Това е в съответствие с опита от предишни агресии като иракската инвазия в Кувейт през 1990 г., която доведе до плащането от Багдад на 52 млрд. долара репарации. Предвид мащаба на опустошението, причинено от инвазията на Русия в Украйна, репарациите, които тя ще дължи, биха били значително по-големи.

През ноември Общото събрание на ООН прие резолюция, която държи Русия отговорна за разходите по възстановяването на Украйна. Тя гласи, че Русия трябва да "понесе правните последици от всичките си международно неправомерни действия, включително обезщетение за всякакви щети, причинени от такива действия". Резолюцията препоръчва създаването на многонационална институция за репарациите, както и на международен регистър на щетите.

Разбира се, Русия няма да се съгласи да плати репарации, докато Владимир Путин е на власт. Но това не трябва да възпира процеса. Към 1 януари 2022 г. Централната банка на Русия държеше 316 млрд. долара в международни валутни резерви. Тези средства, замразени от страните от Г-7 в началото на войната, трябва да бъдат иззети и използвани за възстановяването на Украйна. Тези резерви са безспорна собственост на руската държава, която носи отговорност за военните си престъпления в Украйна. Те също така са и ликвидни, а прехвърлянето им в ескроу сметки би станало с минимална законодателна работа.

През май ЕС съобщи, че държи повече от 200 млрд. евро активи на руската централна банка. Други страни от Г-7, които притежават руски валутни резерви, включително САЩ, Япония и Канада, трябва да последват примера и да предоставят пълни отчети за своите притежания преди конференцията в Лондон.

Следвайки иракския прецедент, руските валутни резерви трябва да бъдат прехвърлени в договорена ескроу сметка на централната банка. В САЩ това може да се постигне със Закона за международните извънредни икономически правомощия от 1977 г. Други западни страни трябва по примера на Канада да приемат нови закони, позволяващи използването на конфискувани руски активи за финансиране на реконструкцията на Украйна. Западните правителства трябва да разработят план за разпределяне и управление на тези средства.

Икономическото възстановяване ще е движено от частния сектор, което означава, че украинското правителство трябва да продължи приватизацията и дерегулацията, за да намали ролята на държавата. Като защитава правата на собственост и се бори с корупцията, Украйна може да помогне съществено за финансирането на реконструкцията си и да постигне устойчив растеж.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 9

    Коалицията на желаещите също щеше да възстановява Ирак. Намазаха единствено Хълибъртън, Ескън и подобни. Блекрок вече са поизкупили Украйна...

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 7

    Някой да спре хапчетата на този анализатор. Русия ще плаща репарации само в кило и мегатонове и затова за подобен процес не трябва и да се помисля дори. Форматът Г7, който отдавна е загубил значението си, защото от години не включва седемте най-големи икономики (включва само три – САЩ, Япония и Германия по БВП при ППС и пет по номинален БВП – с Франция и Великобритания). Та, Западът сега играе в ролята на рибаря, който слага тигана, а още не е излязъл за риба. Накрая да не се окаже само с една пластмасова чашка с цаци. И по-лошото – да плаща за тях, вместо да ходи да ги лови. ЕС започва да изпитва проблеми с финансовата помощ за следващата година, какво остава за трилионите, които ще струват връщането на Украйна във Втория свят.

    Трети материал в Капитал за войната в Украйна и нито ред за вече десетия ден от великата „контраофанзива“. За това време, силите на Киев въоръжени, тренирани и може би водени от НАТО не могат да преминат цялата буферна зона между контактната линия и първата отбранителна такава на руснаците. Ситуацията под Велика Новоселка не вдъхва оптимизъм – две малки селца по западния фланг и едвам се удържа превзетата преди ден Макаровка. ВСУ премести всичките си танкови бригади в региона – към 1ва и 3та се присъедини 4та. 17та не е боеспособна от няколко месеца, а резервната 5та се ползва за обучение и донор за съществуващата на хартия в момента 17та. Руснаците обаче се радват на почти пълно превъзходство във въздуха и в артилерия. Деградацията на украинското ПВО и огнева поддръжка също започва да се усеща. Единствено ударите направени с HIMARS имат някаква стойност за ВСУ в момента, но само срещу потвърдени и важни цели.

    Зеленски все още не смее да предприеме атака, която да пробие руската отбрана, но и която ще заличи по-голямата част от армията му. Затова държи „контраофанзивата“ като заложник през Запада и се опитва да си уреди гаранции за сигурността. Ако НАТО даде такива – това означава пълномащабна война с Русия, която бързо ще ескалира в ядрена. просто защото гаранции за сигурността означават военна намеса на терен. Затова този вариант почти автоматично отпада и по-вероятно е такива да се получат от други „кръводарители“ и бъдещи „герои“. Обичайният заподозрян е Полша и донякъде Балтийските държави. За Румъния е по-умно да се ориентира към такива за Молдова, което е по-малко рискова конфронтация с Русия.

    Едва тогава може би Зеленски ще изпрати цялата си маневрена армия да прекърши Южния коридор на руснаците с Крим. С цената на всичко, разбира се. Спекулира се, че подобни гаранции за сигурността може да се дадат на срещата на НАТО във Вилнюс, но тя е чак в средата на юли. Дотогава може нервите на Киев да не издържат и да тръгнат или пък вече пресъхващия в източната си част язовир Каховка да се окаже примамлив маршрут за заобикаляне на руските позиции в Запорожие.
    За любопитните, ето снимки от вчера (ако не го пусне целия линк, копирайте си го в браузъра) - https://zoom.earth/maps/satellite-hd/ #view=47.539308,35.156829,10z/date=2023-06-13,am

    Ще видим и какво ще каже Капиталската военна „сводка“ в следващите дни, но явно в момента няма какво. Просто защото пропагандата в момента е елементарна, а успехи на терен достойни за по-нормална такава - йок.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Никакъв проблем не е да се открие подобен анализатор. Проблем е да се премисли, че Project Syndicate и останалите англосаксонски мейнстрийм глашатаи се целят в друга публика. Масовият българин в огромното си мнозинство (реститутите и жълтопаветите събират 10-тина %) има коренно различни нагласи: възприема Русия като ядрена велика сила и се отнася с пренебрежение към текстове, в които Украина на животоподдържащи системи се рисува като някакъв съвременен Давид, кайто - щото е напомпан с американски тестостерон - щял бил да гътне империята...

    Сериозно погледнато, статията поставя открито един проблем, чиято същност се неглижира: кражбата на чужди активи, заради което т.нар. Запад е готов да прекрои не само законодателството си , а и да загърби основополъгащи цивилизационни морални норми, залегнали в катехизисите на всички световни религии - дори не пожелавай собствеността на другия!!!

    Ще дам прост пример, за да стане ясно: Пеевски е санкциониран по глобалния закон Магнитски и е обявен за тежко лош от т.нар. свободен свят. Е, от това следва ли, че мога безпрепятствено да си навия килима му от хола или със свободната ръка да взема и някоя китайска ваза от династията Мин (ако я позная, де...) за жена си?

    Защото в момента т.нар. Запад прави тъкмо това с активи на руската държава. Както преди това конфискува плаващите дворци на руски олигарси из западните пристанища просто защото са на въпросните руски олигарси. Няма съд, няма присъда! Всъщност преджобването е, защото въпросните олигарси на са организирали и ръководили народна революция срещу Путин...

    Америка и клакиращият й Запад имат богат опит с краденето. Въпреки, че Обама през 2015 г. свали американските сакции срещу Иран при сключванетоо на сделката, 55 млрд $ ирански активи и до ден днешен не са освободени от американски банки. Лондон сложи ръка на златния резерв на Венецуела, който е депозиран в трезора на британската национална банка и като основание сигурно е защото президентът ѝ има такова шибано име - Мадуро...

    Както казва българинът : веднъж стомна за вода, втори път, но на третия обикновено се чупи.
    Така и с краденето на чужди активи: гепиш на Али Хеменей, тафиш от Мадуро, преджобиш Путин и накрая Саудитска почнала да продава петрола си в юани, Индия и Русия да търгуват в национални валути, а BRICS става все по-привлекателен и заради нагласата да пусне своя валута.

    Доларът взе да става токсичен поради несигурността държателите му кога ще се окажат с празни ръце...
    Удари ли се с подобни клептомански ходове Брентън Уудската система - хегемонията ще приключи на секундата.
    В исторически мерки за време, естествено.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 5
    • + 3

    БРИКС не е нещо повече от абревиатура, докторе. А юанът има фиксиран обменен курс към... американския долар. Не към рублата. Китайците май не са толкова глупави?

    Нередност?
  • 5
    cuam4o avatar :-|
    Ангел
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "Венцеслав Ралев":

    Юана беше фиксиран към долара преди 18 години (до 2005-та). Китайците не знам колко са глупави, но ти си двайсет години назад..

    Нередност?
  • 6
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 1

    До коментар [#4] от "Венцеслав Ралев":

    За валутата на БРИКС никога не се е говорело, като за китайски юан. Говори се за кошница от суровини.
    https://foreignpolicy.com/2023/04/24/brics-currency-end-dollar-dominance-united-states-russia-china/

    Още по-интересно е, че:
    "Since the BRICS reportedly plan to back their new currency with gold and other metals with intrinsic value, like rare-earth metals, interest-paying assets denominated in the bric would resemble interest-paying gold. That’s an unusual characteristic. It is one that could make the assets denominated in the bric attractive to investors who want both the interest-bearing property of bonds and the diversifying properties of gold."

    Нередност?
Нов коментар