Брюксел готви план за 4-годишна подкрепа на Украйна

Целта е подкрепата за Киев да стане по-стабилна и предвидима

Украинците и международни финансови институции са на мнение, че реконструкцията на Украйна трябва да започне бързо за ключова инфаструктура в части на страната, които са най-малко изложени на войната.
Украинците и международни финансови институции са на мнение, че реконструкцията на Украйна трябва да започне бързо за ключова инфаструктура в части на страната, които са най-малко изложени на войната.
Украинците и международни финансови институции са на мнение, че реконструкцията на Украйна трябва да започне бързо за ключова инфаструктура в части на страната, които са най-малко изложени на войната.    ©  Reuters
Украинците и международни финансови институции са на мнение, че реконструкцията на Украйна трябва да започне бързо за ключова инфаструктура в части на страната, които са най-малко изложени на войната.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Поддръжниците на плана твърдят, че той ще осигури на Киев повече прозрачност и сигурност във финансите му
  • Той има за цел да насърчи и други съюзници, като САЩ и Великобритания, да поемат подобни дългосрочни ангажименти
  • Финансовият пакет ще бъде обвързан с изисквания за реформи и механизми, подсигуряващи, че парите са правилно използвани

Европейската комисия (ЕК) работи по четиригодишен финансов план за Украйна на стойност десетки милиарди евро, като се стреми да постави подкрепата си за разкъсваната от война страна на по-стабилна и предвидима основа. Новият подход на ЕК е следствие от критиките на съюзниците от миналата година за хаотичната и непредсказуема финансова подкрепа на ЕС за Киев, чиито публични финанси са подложени на огромно напрежение заради войната. Според дипломати и служители на ЕС Брюксел е започнала работа по предложение, което ще помогне за покриване на нуждите на страната не само през следващата година, но и до 2027 г., съобщава Financial Times.

Поддръжниците на плана, който все още трябва да бъде доразвит, твърдят, че той ще осигури на Киев повече прозрачност и сигурност във финансите му. Той има за цел да насърчи и други съюзници, като САЩ и Великобритания, да поемат подобни дългосрочни ангажименти.

Според Килския институт към февруари САЩ са обещали повече от 26 млрд. долара икономическа подкрепа, а Великобритания се е ангажирало да насочи 2.5 млрд. паунда, като военната помощ е още по-голяма.

Ако бъде получено съгласието на всички държави от съюза, което едва ли ще бъде лесно, парите ще могат да бъдат използвани за обща бюджетна подкрепа на Украйна, като се разшири настоящият пакет за макрофинансова помощ на ЕС на стойност 18 млрд. евро за тази година. Но средствата на ЕС биха могли да бъдат използвани и за подпомагане на Украйна за покриване на първостепенните нужди от незабавно възстановяване, които само през тази година се оценяват на 14 млрд. долара.

Предложенията на Брюксел все още се изготвят, но може да бъдат готови още този месец, евентуално преди конференцията за възстановяване на Украйна, планирана в Лондон на 21-22 юни.

Притесненията на Запада

Планът за финансиране, който би могъл да доведе до емитиране на нов дълг от страна на Комисията, идва на фона на прегледа на многогодишния бюджет на ЕС за 2021-2027 г., който е силно обтегнат заради войната и свързания с нея приток на бежанци, както и от високата инфлация. Държавите донори се борят и със собствената си задлъжнялост и забавения икономически растеж и се нуждаят от уверение от украинското правителство, че средствата ще бъдат използвани по предназначение.

Финансовият пакет ще бъде обвързан с изисквания за реформи и механизми, подсигуряващи, че парите са правилно използвани, но прозразчността и контролът на изразходването на парите в Украйна продължа да бъде причина за притеснение от държавите донори. Според експерти е необходим достатъчен административен капацитет за правилното разпределяне на помощите, както и наблюдение дали не се злоупотребява с тях.

Европейските лидери не са склонни да финансират с големи средства държава във война, ако има риск инвестициите в енергетиката, железопътната и друга инфраструктура дабъдат унищожени. "Целият въпрос за възстановяването е нещо, което може да започне едва след като има мир," заяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан.

Украинците и международни финансови институции, сред които и Световната банка и Европейската инвестиционна банка, са на мнение, че реконструкцията трябва да започне бързо за ключова инфаструктура в части на страната, които са най-малко изложени на войната.

Къде са ЕС, САЩ и Великобритания

Високопоставени служители на комисията се надяват, че създаването на дългосрочен план за финансиране на Киев ще окуражи Белия дом да предложи собствен такъв. Това е от голямо значение, взимайки предвид политическата несигурност във Вашингтон, предстоящите избори за президент догодина и несъгласието на част от републиканците с размера на американската помощ за Украйна. Размерът на финансирането тепърва трябва да бъде финализиран от комисията, която отказва да даде коментар.

Постигането на пълно съгласие от всички държави в съюза ще бъде предизвикателство, особено след като Унгария вече забави предишно финансиране на Украйна, като част от тактиките на премиера Виктор Обран да отблокира милиарди евро от замразените пари на ЕС за страната му.

"Нуждите на Украйна са сериозни и имат нужда от по-голямо уверение", отговори служител, попитан от Financial Times за предложението. "Ще бъде голяма борба (със страните членки), но все още има голямо желание да се помогне на Украйна".

Международният валутен фонд обяви през март, че ще предостави 15.6 млрд. долара на Украйна за 48 месеца, като част от подновеното усилие да се стабилизират финансите на Киев. Украйна е индикирала, че финансовите й потребности догодина може да са с размерите на тези от 2023 г.

Водеща роля във финансирането на Украйна очаквано ще имат САЩ и Европа, заедно с международни банки, последвани от частните инвестиции. Киев иска проектът за възстановяване да използва руски активи, които са замразени от Запада, включително 300 млрд. долара депозити на Руската централна банка. Това обаче няма да бъде лесно заради правни, финансови и политически пречки. Дори ако някои руски активи могат да бъдат конфискувани или използвани чрез преговори, за да се помогне на Украйна, това вероятно ще отнеме години.

Все още няма коментари
Нов коментар