🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Южнокорейците се подмладиха с една до две години

С нов закон възрастта на всички вече ще се отчита по международните стандарти

Президентът Юн Сук Юл е главният инициатор на промяната
Президентът Юн Сук Юл е главният инициатор на промяната
Президентът Юн Сук Юл е главният инициатор на промяната    ©  Reuters
Президентът Юн Сук Юл е главният инициатор на промяната    ©  Reuters

Южнокорейците станаха с една до две години по-млади заради нов закон, който привежда в съответствие два традиционни метода за отчитане на възрастта в страната с международните стандарти. Законът отменя една традиционна система, според която южнокорейците са навършили една година при раждането си, като се брои времето в утробата, съобщава BBC. Друга система отчита всички като остаряващи с една година на всеки 1 януари вместо на рождените им дни.

Южна Корея е въвела международния метод за изчисляване на години през 60-те години на миналия век за медицински и легални документи, но голяма част от южнокорейците продължават да използват традиционните начини за всичко друго.

Най-широко използваният метод за изчисление в страната е вековната система за "корейската възраст", при която човек навършва една година при раждането си и добавя една година на 1 януари. Това означава, че бебе, родено на 31 декември, ще навърши две години на следващия ден.

Отделна система за "отчитане на възрастта", която също традиционно се използва в страната, определя, че човек е на нула години при раждане и добавя година на 1 януари.

Президентът Юн Сук Юл е главният инициатор на промяната, още по времето на предизборната кампания миналата година. Според него традиционните методи за броене на години създават "ненужни социални и икономически разходи". През декември проектозаконът беше одобрен.

"Имаме очаквания, че правните спорове, жалбите и общественото объркване, причинено от това как да се смята възрастта на хората, ще намалеят", заяви министърът на правосъдието Лии Уан-Кю.

Според нововъведената международна система човек, роден на 29 юни 2003 г., е на 19 години на 20 според традиционната система водена по Лунната Нова година и на 21 спрямо "корейската възраст". Проучване, направено от правителството през 2022 г., показва, че 86% от южнокорейците казват, че ще използват международния метод за смятане на възрастта им в личния си живот, след като бъде приет законът.

"Щях да навърша 30 догодина [според "корейската възраст"], но сега си спечелих още малко време и много ми харесва, каза Чои Хюн-джи, 27-годишна служителка в Сеул. Просто е страхотно да се чувстваш подмладен."

Някои като Йънгсък Лу се надяват промяната да унищожи корейската йерархична култура.

"Има подсъзнателен манталитет на дискриминация, базирана на възраст, в поведението на хората. Това е видимо дори и само при сложната езикова структура за възрастта... надявам се премахването на "корейската възраст" и адаптирането към международния стандарт да премахне старите реликви на миналото", добавя той.

Независимо от новия закон, някои съществуващи институции и правила ще продължат да използват метода, обвързан с Лунната Нова година. Например южнокорейците ще могат да купуват легално алкохол и тютюневи изделия от годината, а не датата, в която навършват 19 години. Допълнително задължителната военна служба в Южна Корея и приемът в учебни заведения ще продължат да използват традиционния начин за изчисляване на възраст.

Традиционните методи са използвани и от други източноазиатски държави, но повечето от тях са ги премахнали отдавна. Япония е приела международния стандарт през 1950 г., а Северна Корея последва примера й през 80-те години на миналия век.