🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще бъде ли Европа най-големият губещ на глобалната сцена

За да процъфтява в един свят, доминиран от големи държави с нарастващи военни бюджети, континентът трябва да се превърне в истинска сила

Отговорът на САЩ спрямо китайската конкуренция е да следва такава индустриална политика, която ще ощети производителите в Европа, особено в автомобилния сектор
Отговорът на САЩ спрямо китайската конкуренция е да следва такава индустриална политика, която ще ощети производителите в Европа, особено в автомобилния сектор
Отговорът на САЩ спрямо китайската конкуренция е да следва такава индустриална политика, която ще ощети производителите в Европа, особено в автомобилния сектор    ©  Reuters
Отговорът на САЩ спрямо китайската конкуренция е да следва такава индустриална политика, която ще ощети производителите в Европа, особено в автомобилния сектор    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Йошка Фишер, бивш лидер на германската Зелена партия и външен министър в периода 1998 - 2005 г., в анализ за Project Syndicate

Епохата на глобална стабилност след 1945 г. приключи. От двуполюсния свят на Студената война до доминирания от САЩ еднополюсен свят, който последва, ние от дълго време разчитахме на усещането за стратегически ред. Въпреки че имаше редица малки войни и дори някои по-големи - от Корея и Виетнам до Близкия изток и Афганистан, международната система остана в основата си стабилна и непокътната.

От началото на новото хилядолетие обаче тази стабилност все повече отстъпва на подновеното съперничество между водещи сили, сред които основни са САЩ и Китай. Освен това отдавна е ясно, че Индия, Бразилия, Индонезия, Южна Африка, Саудитска Арабия, Иран и стратегическото влияние на други развиващи се икономики ще се увеличава, както и тяхната роля в глобалната система. В контекста на задълбочаващия се конфликт между Китай и САЩ тези нововъзникващи сили ще имат много възможности да изиграят ролята на едната от двете суперсили на XXI век, която се изправя срещу другата.

Междувременно в Русия политическите елити са погълнати от фантазиите за възстановяване на териториалните и геополитическите измерения на Съветския съюз и на Руската империя преди него. При управлението на президента Владимир Путин руската политика все повече се насочва към преобръщане на наследството от времето след Студената война. За разлика от Запада - тоест САЩ и ЕС, който се придържа към базовото устройство в Европа след Студената война. И остава ангажиран със защитата на основните ценности, като например правото на страните на самоопределение и неприкосновеност на международно признатите граници.

Опитът на Путин да пренапише историята със сила е не само предизвикателство за европейската сигурност, а е насочен срещу цялата международна система на националните държави.

Тези сблъскващи се ценности и ангажименти направиха конфликта с бившите съветски републики неизбежен, както видяхме в Грузия през 2008 г. В Украйна първият изстрел бе даден, когато Русия анексира Крим през 2014 г., но ескалацията дойде миналия февруари, когато Кремъл поде пълномащабна инвазия в страната и сложи край на периода на мир в Европа. Отново континентът се разделя на два лагера.

Опитът на Путин да пренапише историята със сила е не само трагедия за украинците и предизвикателство за европейската сигурност; той също така е насочен срещу цялата международна система на националните държави. Много от новите и нововъзникващите глобални сили отказват да застанат недвусмислено на страната на Украйна, а някои, следвайки примера на Китай, отиват в лагера на Русия или остават "неутрални" с намерението да спечелят някакво тактическо предимство. Последиците са, че тези държави са склонни да пренебрегнат едно огромно нарушение на базовите принципи, съставляващи глобалната стабилност.

Но по-широкообхватната опасност за международната система произлиза не от войната в Украйна, тъй като Русия е прекалено слаба, за да представлява истинска глобална заплаха. А идва от разрива в отношенията между САЩ и Китай. Наистина, като се изключи войнствената риторика на Китай спрямо Тайван, както и неговите агресивни морски учения във водите около острова, конфронтацията засега е повече икономическа, технологична и политическа, отколкото военна. Но това не бива да бъде успокоение, защото може да ескалира.

Някои от най-големите губещи в тази конфронтация вероятно ще бъдат Япония и Европа. Китайските компании са изградили огромни производствени мощности в автомобилната индустрия, особено при електрическите превозни средства, и са на път да надминат европейските и японските автопроизводители, които дълго време са доминирали в глобален аспект.

Ситуацията се влошава, тъй като отговорът на САЩ спрямо китайската конкуренция е да следва такава индустриална политика, която ще ощети производителите в Япония и Европа. Скорошни законодателни мерки например осигуряват огромни субсидии за автомобилите, произведени в САЩ. От американска гледна точка подобни политики постигат едновременно две цели - защитават големите местни производители и им дават стимул да развиват стратегиите си за електрически превозни средства.

Това е едва началото на много по-голяма глобална конфронтация и стратегическо реорганизиране.

Потенциалният резултат ще бъде цялостна реорганизация на глобалната автоиндустрия, като Япония и Европа (особено Германия) ще загубят конкурентност и пазарен дял. И не на последно място - това важно икономическо развитие представлява едва началото на много по-голяма глобална конфронтация и стратегическо реорганизиране.

Европа не само трябва да поеме големи удари, за да запази своя икономически модел по време на тези промени в глобалната икономика. Но също така ще трябва да се справи с високите цени на енергията, разрастващата се технологична пропаст между континента и двете суперсили, както и спешната нужда за повече разходи за отбрана, за да се възпре новата заплаха от Русия. Всички тези приоритети ще станат още по-важни с наближаването на следващите американски президентски избори, предвид възможността Доналд Тръмп да се върне в Белия дом.

Заради всичко това Европа е в особено неизгодна позиция. Тя се намира в един все по-опасен район и все пак остава конфедерация от суверенни национални държави, които никога не постигнаха желание за истинска интеграция - дори след две световни войни и продължилата десетилетия студена война. В един свят, доминиран от големи страни с нарастващи военни бюджети, Европа все още не е истинска сила.

Дали това ще остане така, зависи от европейците. Светът няма да чака Европа да порасне. Ако тя иска да реагира на днешната глобална реорганизация, по-добре да се задейства скоро, или за предпочитане още от вчера.

Все още няма коментари
Нов коментар