🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ракетите и оръжията бяха акцент на срещата между Путин и Ким Чен Ун

Двамата лидери разговаряха на живо на руския космодрум "Восточний"

Ким Чен Ун и Владимир Путин разговаряха над четири часа, но и двамата отказаха да заявят дали закупуването на оръжия е било тема на разговор
Ким Чен Ун и Владимир Путин разговаряха над четири часа, но и двамата отказаха да заявят дали закупуването на оръжия е било тема на разговор
Ким Чен Ун и Владимир Путин разговаряха над четири часа, но и двамата отказаха да заявят дали закупуването на оръжия е било тема на разговор    ©  Reuters
Ким Чен Ун и Владимир Путин разговаряха над четири часа, но и двамата отказаха да заявят дали закупуването на оръжия е било тема на разговор    ©  Reuters

Руският президент Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се срещнаха на космодрума Восточний във вторник. Това е един от редките случаи, в които севернокорейският лидер напуска пределите на страната си и първият от 2019 г. насам.

Изборът за посещение на Русия не е случаен, като Ким има огромен интерес към руските технологии за производство на космически ракети и сателити. До момента Пхенян на няколко пъти е опитвал да изстрелва сателити, но все още няма успех по тази линия. Путин дори потвърди, че Москва ще помогне на съседката си в това отношение, като заяви, че "затова се и събрахме тук".

Освен обиколката на космодрума Восточний посещението включваше среща заедно с министри, след това такава насаме с руския президент и тържествен обяд. Ким вдигна тост с чаша вино за здравето на Путин, за победата на "велика Русия" и за корейско-руското приятелство, предричайки победа за Русия в нейната "свещена битка" със Запада във войната в Украйна.

Макар и това да беше немислимо доскоро, Северна Корея може да се окаже ключова част от евентуална руска победа. Причината за това е, че запасите от оръжия на Русия значително намаляват, като септември е 18-ия месец на военни действия в Украйна. Пхенян от своя страна разполага с огромно количество муниции и оръжия, някои от които датират времето на Корейската война през 50-те години на миналия век. По този начин, ако Ким е склонен да помогне на Путин, то именно използването на тези запаси ще бъде най-вероятния ход.

И двамата лидери отказаха да потвърдят категорично дали са обсъждали въпроса за оръжията по време на разговорите си, като Путин единствено намекваше, че темата е била засегната. Въпреки това военният министър на Русия Сергей Шойгу също присъстваше на разговорите, което е косвен белег, че закупуването на муниции е било акцент.

Официалните снимки показват, че Ким е придружен от Пак Тхае Сонг, председател на комитета за космическа наука и технологии на Северна Корея, и адмирал от флота Ким Мьонг Сик. Двамата са свързани с усилията на Северна Корея да придобие технологии за производство на шпионски сателити и подводници с ядрени балистични ракети. Ким доведе със себе си и Джо Чун Рионг, служител на управляващата партия, отговарящ за политиките в областта на боеприпасите, който се присъедини към него на неотдавнашни обиколки на фабрики, произвеждащи артилерийски снаряди и ракети.

САЩ обвиниха Северна Корея, че вече доставя оръжия на Русия, включително за продажба на артилерийски снаряди на руската наемническа група "Вагнер". И руски, и севернокорейски официални лица отхвърлиха тези обвинения. Поне на теория закупуването на оръжие от или предоставянето на ракетна технология на Северна Корея би нарушило международните санкции, които Русия е подкрепяла в миналото.

Путин коментира пред руската държавна телевизия, че Ким самостоятелно ще посети след срещата още два руски града в Далечния Изток. Той ще лети до Комсомолск на Амур, където ще посети авиационен завод, а след това ще отиде във Владивосток, за да присъства на "демонстрация на способности" на Тихоокеанския флот на Русия.

"Русия и Северна Корея имат "много интересни проекти" в сфери като транспорта и селското стопанство", каза още руският президент. Москва предоставя на съседа си хуманитарна помощ, но има и възможности за "работа като равни", така че "перспективите не са лоши", добави Путин.