🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС обмисля отстъпки на Русия, за да удължи зърнената сделка

Ново дъщерно дружество на Росселхозбанк може да получи възможността отново да се свърже със SWIFT

Руската инвазия в Украйна ограничи производството и износа на голямото количество селскостопански продукти през Черно море и доведе до притеснения за световна хранителна криза.
Руската инвазия в Украйна ограничи производството и износа на голямото количество селскостопански продукти през Черно море и доведе до притеснения за световна хранителна криза.
Руската инвазия в Украйна ограничи производството и износа на голямото количество селскостопански продукти през Черно море и доведе до притеснения за световна хранителна криза.    ©  Reuters
Руската инвазия в Украйна ограничи производството и износа на голямото количество селскостопански продукти през Черно море и доведе до притеснения за световна хранителна криза.    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) обмисля да разреши на Руската селскостопанска банка да създаде дъщерно дружество, за да се свърже отново с глобалната финансова мрежа SWIFT. Идеята е по този начин да убеди Москва да продължи действието на зърнения коридор, съобщава Financial Times. На Росселхозбанк са наложени санкции заради войната в Украйна и според Москва това блокира възможностите й да изнася земеделска продукция, макар че руският износ на храни не е ограничен.

Дъщерното дружество може да е решение, което да позволи да се защити черноморската сделка за зърно, която позволява на Украйна да изнася храни на световните пазари.

Планът е предложен на Москва по време на преговори с посредничеството на ООН, след като миналата седмица Русия заяви, че не вижда причина да удължи действието на коридора след 17 юли. Доводът на Москва е, че Западът действа по "възмутителен" начин по отношение на споразумението, въпреки че увери бедните страни, че руският износ на зърно ще продължи. Руската инвазия в Украйна ограничи производството и износа на голямото количество селскостопански продукти през Черното море и доведе до притеснения за световна хранителна криза.

Черноморската зърнена сделка беше първо подписана през миналия юли и оттогава е удължавана няколко пъти независимо от заплахите на Москва да я прекрати. Русия твърди, че западните държави не се придържат към тяхната част от уговорката, визирайки липсата на обещание, че руският износ на храни няма да бъде засегнат от западните санкции.

Все още няма решение

Създаването на дъщерно дружество на банката беше обсъдено от европейските лидери на срещата им в Брюксел миналата седмица като потенциален начин да се убеди Москва да удължи черноморската сделка след изтичането й на 17 юли. Идеята беше описана от поддръжниците й като "най-малкото зло" за осигуряването на продължаването на сделката, заявяват двама от запознатите с преговорите. Високопоставени служители казват, че заплахите на Русия да прекрати споразумението изглеждат по-сериозни от предишните заплахи.

Новото предложение подчертава колко силно западните правителства желаят да запазят зърнената сделка, която е и финансов спасителен пояс за Украйна заради големия ѝ земеделски сектор. Руският външен министър Сергей Лавров заяви миналата седмица, че Москва не вижда причина да се съгласява на удължение.

Предложението за създаване на дъщерно дружество на банката в момента се анализира от европейски служители, за да се прецени дали е постижимо, споделят трима от източниците на изданието. Проблемът се усложнява допълнително от това, че Росселхозбанк е изцяло държавна собственост. Предишният й изпълнителен директор, Дмитрий Патрушев, е сегашният земеделски министър и син на Николай Патрушев, помощник на Путин и секретар на Руския съвет за сигурност, който е ключов фактор за началото на войната срещу Украйна.

ЕС се затруднява с постигането на консенсус относно облекчаване на санкциите за някои руски компании, за да им позволят да изнасят определени земеделски продукти през държавите в съюза по хуманитарни причини или за държави от третия свят. Отчасти това се дължи на опозицията на източните държави от съюза, които смятат, че подобни решения ще помогнат на Кремъл да си осигури допълнителни средства за финансиране на войната.

Русия отказа да коментира европейското предложение, както и Европейската комисия. Някои европейски служители обаче наблегнаха на това, че европейските санкции не са насочени към търговията със земеделски продукти и хранителни стоки на Русия и страните от третия свят.