🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът вече отчита спад - 0.2% към май

Цените на ток, горива и масла паднаха от миналогодишните върхове, а заедно с тях и стойността на продажбите

Минусът идва от продуктите, които поскъпнаха драстично и донесоха рекордно високи резултати през миналата година - горива, електроенергия, масла и мазнини.
Минусът идва от продуктите, които поскъпнаха драстично и донесоха рекордно високи резултати през миналата година - горива, електроенергия, масла и мазнини.
Минусът идва от продуктите, които поскъпнаха драстично и донесоха рекордно високи резултати през миналата година - горива, електроенергия, масла и мазнини.
Минусът идва от продуктите, които поскъпнаха драстично и донесоха рекордно високи резултати през миналата година - горива, електроенергия, масла и мазнини.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Износът на български стоки през първите пет месеца на тази година достига 37 млрд. лв. и е с 0.2% по-малко на годишна база.
  • На резултатите влияят спадът на цените на тока и горивата и забавянето на цялостната инфлация.
  • Експортът към ЕС е на минус, докато този към трети страни все още расте.

След няколко по-слаби месеца българския износ на стоки от началото на годината до май включително вече е на минус от 0.2% спрямо същия период на 2022 г., показват предварителни данни на националната статистика. Така за първи път от ковид кризата насам българският експорт не расте, а дори е по-малко спрямо същия период на миналата година на база годишни данни с натрупване. Преди това имаше отделни месеци, в които статистиката отчиташе минуси, но сега забавянето вече се вижда по-отчетливо.

Надолу дърпат продуктите, които донесоха рекордно високи резултати през миналата година - горива, електроенергия, масла и мазнини. И тъй като данните са номинални, понижените им цени се отразяват и на общия резултат. Въпреки че спадът е минимален и с постъпването на по-пълни данни обикновено се ревизира леко нагоре, тенденцията на влошаване на продажбите е видима и прогнозите са тя да продължи през следващите месеци.

Ценови ефект

Общо продадената зад граница българска продукция през първите пет месеца е на стойност малко над 37 млрд. лв. и изостава с около 72 млн. лв. в сравнение със същия период на 2022 г.

Тъй като стойностите са в номинално изражение, важна роля играят цените. Миналата година всички стоки поскъпнаха, най-много енергийните продукти, което беше в основата на добрите резултати. Сега обаче успокояването на пазарите и забавянето на инфлацията влияят в посока надолу. През първото тримесечие, за когато има налични данни, общо износните цени са с около 2% по-ниски в сравнение със средните за миналата година, показва индекс на НСИ. В групата на енергийните продукти те са паднали с над 13%, а българските производители на животинските и растителните масла и мазнини вече продават в чужбина продукцията си с близо 30% по-евтино.

За спадовете на българския експорт допринася и свитото производство на електроенергия в страната през последните месеци, както и по-малкият износ на горива за Украйна - все фактори, които стояха в основата на миналогодишните увеличения. Отслабването беше очаквано и предвид вече високата база сравнение и намаляващото външно търсене.

Към ЕС продажбите спадат, към трети страни растат бавно

Макар тази година експортът както към Европейския съюз, така и към трети страни, да се представя по-слабо, минусът идва от ЕС, който е най-големият пазар за българските стоки. Това не е изненада, тъй като през последните месеци производствената активност в ЕС спада, а еврозоната влезе в техническа рецесия в края на миналата година.

Продажбите към страните извън ЕС към май все още продължават да нарастват, макар и по-бавно - с 8.7% на годишна база. Това вероятно ще се промени, тъй като статистиката отчита през май първи спад на месечния резултат на годишна база от началото на 2021 г. Износът в тази посока сега се поддържа от продажбите на машини и оборудване, които растат със 73% на годишна база, както и на храни и животни, които регистрират увеличение от близо 30%. Все още продължават да растат продажбите на напитки и тютюневи изделия, както и на естествените мазнини. Всички останали групи обаче са на минус спрямо година по-рано, а най-много спадат енергийните продукти. Турция, Великобритания и Китай остават топ 3 търговски партньори на България извън ЕС.

Данните за експорта в посока ЕС се публикуват с месец по-късно и те показват, че към април продажбите намаляват с 1.2% на годишна база. За спада допринасят почти всички групи, най-вече естествените масла и енергийните продукти, но и други големи групи като химични вещества и артикули от различни материали. Ръст обаче все още отчитат стоките с по-висока добавена стойност като машини и разнообразни готови продукти. Германия, Румъния и Италия остават трите най-големи пазара за българска продукция в рамките на ЕС, но и към трите продажбите намаляват.

Ръстът на износа на стоки през 2023 г. ще бъде ограничаван от по-слабото търсене от основните търговски партньори на България, както и от специфични вътрешни фактори, свързани със забраната за износ към страни, различни от Украйна, на нефт и нефтопродукти, произведени от руски петрол, както и с планирани ремонтни дейности в големи производствени предприятия и електроцентрали, обяснява БНБ в последната си макропрогноза.

Към май вносът спада по-бързо от износа - с 2.2%, което намалява минуса по търговското салдо до 3.8 млрд. лв. в сравнение с 4.7 млрд. лв. година по-рано.

Производството продължава да спада

Промишленото производство, което през миналата година също растеше рекордно, вече от няколко месеца е на минус. През май индексът на индустриалното производство на НСИ се понижава с 11% на годишна база. Надолу дърпат енергетиката и добивът на въглища (със спадове съответно 26% и 69%). Активността в преработващата промишленост и почти всички нейни подсектори също намалява. Ръст отчитат само добивът на метали и неметални суровини, както и производството на превозни средства.
Все още няма коментари
Нов коментар