🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Русия се оттегля от зърнената сделка с Украйна

Това може да застраши износа на Киев през Черно море на големи количества храни

В понеделник сутринта Москва информира другите заинтересовани страни, че ще се оттегли от сделката
В понеделник сутринта Москва информира другите заинтересовани страни, че ще се оттегли от сделката
В понеделник сутринта Москва информира другите заинтересовани страни, че ще се оттегли от сделката    ©  Reuters
В понеделник сутринта Москва информира другите заинтересовани страни, че ще се оттегли от сделката    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Русия официално се оттегли от постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за износ на украинско зърно през Черно море, което може да застраши износа на десетки милиони тонове храни от разкъсваната от война страна. Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, заяви в понеделник, че споразумението е "по същество прекратено" и Русия повече няма да сътрудничи с него.

Новината идва няколко часа след като нова серия от взривове блокира тази нощ стратегически важния Керченски мост, който свързва анексирания от Путин Кримски полуостров и руския регион Краснодарски край. Песков отхвърли хипотезата, че решението на Кремъл да излезе от зърнената сделка е свързано с ударите върху важното инфраструктурно съоръжение, което е жизненоважно за функционирането на Кримския полуостров и логистичната поддръжка на руските окупационни сили в Южна Украйна.

Исканията на Кремъл

Откакто ООН и Турция първоначално посредничиха за сделката преди година, Русия се оплаква, че западните санкции възпрепятстват паралелно споразумение, което да позволи плащания, застраховки и доставки в чужбина на селскостопански продукти от Москва. Песков заяви, че Русия ще възобнови участието си в сделката "веднага щом бъдат изпълнени съответните споразумения".

В понеделник сутринта Москва информира другите заинтересовани страни, че ще се оттегли от сделката, заяви западен дипломат пред Financial Times.

Според координационния комитет, създаден за наблюдение на изпълнението на инициативата, от август насам по море от Украйна са изнесени около 32.9 млн. метрични тона храни, повече от половината от които за развиващи се страни.Второ оттегляне

Русия се оттегля за втори път от зърнената сделка, след като направи това за кратко през ноември. Кремъл се присъедини отново ден по-късно под натиска на турския президент Реджеп Ердоган.

Сега хора, участващи в преговорите, заявиха, че Русия е изглеждала по-решителна да провали сделката в навечерието на крайния срок в понеделник. Според двама от тях Кремъл е отменил в кратък срок планирано пътуване на Ребека Грийнспан, служителката на ООН, която ръководи работната група по застрашения износ, до Москва миналата седмица.

В понеделник Ердоган каза, че вярва, че Путин "иска сделката за черноморското зърно да продължи" и че Анкара е "активизирала" дипломатическите си усилия.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен остро осъди "циничния ход на Русия да прекрати инициативата "Черноморско зърно" въпреки усилията на ООН и Турция". "ЕС работи за осигуряване на продоволствена сигурност за уязвимите хора по света."

Русия също загуби интерес към сделката, след като усилията за облекчаване на пътищата за собствения ѝ износ на храни и торове се сблъскаха със западните санкции. Въпреки че САЩ и ЕС въведоха облекчения за руските износители на селскостопанска продукция и вратички за улесняване на плащанията към голяма руска държавна банка, Москва се оплака, че не е направено достатъчно, за да може продукцията ѝ да се върне на пазара.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 8

    Изчаках търпеливо някой от 2778-те прочели дописката да коментира във форума. Никой не е пожелал. Предполагам, че след моя коментар ще стане навалицата.
    Както винаги...

    Всичко е в рамкита на очакваното.
    Затова само няколко (дребни) фактологични бележки към автора:

    1. "Русия официално се оттегли ..." е неточно, защото в 0 часа на 17 юли изтече срока на поредното (мисля четвърто) продължение от руска страна на т.нар. зърнена сделка.
    Когато срокът на един договор изтече, той се ПРЕКРАТЯВА и това е записано в него. В този смисъл не може да се вменява вина на която и да е от страните, поради изтичане срока на договора;
    2. "...може да застраши износа на десетки милиони тонове храни..." Украина храни не изнася. "Храна" е краен продукт, освен ако украинската пшеница, с която в Испания за по-евтино с хранят прасета, не се приеме за храна и в хуманния смисъл...Украина изнася СУРОВИНИ - предимно зърно (пшеница с ниско качество и слънчоглед) от миналогодишната реколта;
    3. Новината наистина идва "няколко часа след" терористичня акт срещу Кримския мост, при който загинаха двама мирни жители на Белгород, а дъщеря им остана кръгъл сирак, но между двете събития от руска гл.т. едва ли има връзка, защото още миналата седмица от Кремъл заявиха, че няма да продължават сделката. Ердоган преди да тръгне за Вилнюс (10 юни) изрази съжаление за това, че Русия този път няма да продължи сделката. Това с моста е видимо поредната украинска провокация, която да се разтегля пропагандно от Запада и неговите медийни йоркшири по места;
    4. "Откакто ООН и Турция първоначално посредничиха за сделката преди година, Русия се оплаква..." Тогава (юли 2022 г) бе постигнато съгласие между Русия и ООН с посредничеството на Турция, че РФ няма да препятства морски транспортен коридор от украинските пристанища до Босфора, срещу което:
    а) Росселхозбанк, през която ще минават плащанията за износа на русто зърно и торове, ще получи отново достъп до SWIFT;
    б) ще бъде вдигната санкционната забрана за износ на равно количество руско зърно и торове;
    в) ще бъде вдигната забраната на корабите с това зърно и торове да акостират в пристанища.
    г) корабите и товара им ще могат да бъдат застраховани.

    Нищо от това не бе изпълнено цяла година!

    И да оббощя: имаме сделка, при която единият от участниците цяло година НЕ ИЗПЪЛНЯВА своята част от условията по сделката, а накрая се прави на изненадан от ""циничния ход на Русия да прекрати инициативата..."
    Колосално лицемерие!

    Зърнената сделка ходи в обувките на Минските споразумения.
    Смисълът на ЕС в тая "сделка" е освен да печали време под формата на размишления, и да се презапаси с украинско зърно, защото не е вярно, че "по-голямата част е отишла в гладуващите страни". Основният бенефициент на украинското зърно е Турция и ЕС, които си пълнят хамбарите, защото все още се изнася реколта 2022.

    Дали и каква ще е реколта 2023 зависи от военните министерства на Украина и Русия. Видимо доста скромна.

    Това, което следва да се отчете слид оттичането на Зърненана е поредното осъзнаване на Москва, че на Запада не може да се има доверие - нито в политически (Минските споразумения), нито в икономически (зърнената) сделки.

    Видимо конфликтът ще продължи предимно с военни средства.
    В този ред на мисли, четох, че един снаряд за 155 мм натовска гаубица, които ВМЗ вече било произвеждало по заявка, струва 6-7 хил лв. Една линейка с неонатологично (за недоносени деца) оборудване струва около 200 хил.лв.
    Нужен ли ви и калкулатор да сметнете в колко снаряда инвестираме парите, с които можем да купим една жизненоважна ни линейка?
    Една неонатологична линейка е на цената на 30 (тридесет!) произведени в БГ снаряда за прокси войната на САЩ срещу Русия в Украина...

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Защо така Капитал не дава цифри, а само твърдения? Да добавя малко цифри: едва 3% от зърното по сделката са отишли в Бангладеж и Египет.
    Останалите...
    https://colonelcassad.livejournal.com/8498488.html

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • + 2

    Зеленски обяви, че не му трябва Москва за да продължи коридора. Ще бъде забавно как уж празен кораб гърми като фойерверки на 4 юли в САЩ, пълен ссссс "комбайни". Защото корабите си тръгват със зърно и пшеница от Украйна, но не пристигат празни. А и така ще се намалят приходите на Киев, които и без това вече са повече от социалните помощи на Запада, отколкото от реална икономика.

    Нередност?
Нов коментар