След месец в неизвестност китайският външен министър беше уволнен

Цин Ган отдавна е смятан за близък до президента Си Цзинпин и за изгряваща звезда в ККП

Изчезването на Цин става в момент, когато президентът Си Цзинпин се подготвя за потенциална среща с Джо Байдън през ноември на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в САЩ
Изчезването на Цин става в момент, когато президентът Си Цзинпин се подготвя за потенциална среща с Джо Байдън през ноември на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в САЩ
Изчезването на Цин става в момент, когато президентът Си Цзинпин се подготвя за потенциална среща с Джо Байдън през ноември на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в САЩ    ©  Reuters
Изчезването на Цин става в момент, когато президентът Си Цзинпин се подготвя за потенциална среща с Джо Байдън през ноември на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в САЩ    ©  Reuters
Темата накратко
  • Китайският външен министър не е виждан публично от месец и това предизвиква множество спекулации къде се намира.
  • Липсата на Цин Ган заплашва да усложни усилията на САЩ за съживяване на ангажиментите на най-високо ниво и стремежа на Китай да възстанови чуждестранното доверие в икономиката си.
  • Обстоятелствата, свързани с отсъствието на Цин, показват, че той може да е изгубил благоразположението на Пекин.

Цин Ган се издигна стремглаво в жестокия свят на елитната китайска политика, като изпревари по-опитни кандидати и стана външен министър на Си Цзинпин през март, след което внезапно изчезна без обяснение. След месец в неизвестност държавната китайска медия CCTV съобщи, че е бил уволнен във вторник. Новият външен министър ще бъде предшественикът на Цин, Ван И. В съобщението на медията не се посочва причина за внезапното уволнение на Цин, който беше близък до президента Си Цзинпин.Цин Ган не е виждан публично от месец и това предизвиква множество спекулации къде е в момента. За последно той участва на 25 юни в среща с представители на Русия, Виетнам и Шри Ланка. Последната му поява в държавните медии е била срещата му с руския заместник външен министър Андрей Руденко, който посети Пекин 2 дни след неуспешния бунт на ЧВК "Вагнер".

Оттогава Цин Ган е пропуснал няколко значителни дипломатически ангажимента. На 4 юли той е трябвало да се срещне с върховния представител на ЕС Жозеп Борел, но според представители на ЕС Китай е отказал разговорите с няколко дни предизвестие. След това той не се е появил на срещите с американския финансов министър Джанет Йелън и американския пратеник по климатичните въпроси Джон Кери. По време на заседание на външните министри на страните от ASEAN, провело се в Джакарта миналата седмица, Китай е бил представляван от водещия си дипломат и бивш външен министър Уан И. В сряда Китай обяви, че И ще представлява страната и на срещата на BRICS, която ще се проведе в Йоханесбург на 24-25 юли.

След като Цин отсъства от публичното пространство в продължение на един месец, анализатори, дипломати и служители се опитват да обяснят липсата му, която заплашва да усложни усилията на САЩ за съживяване на ангажиментите на най-високо ниво и стремежа на Китай да възстанови чуждестранното доверие в икономиката си.

"За другите държави няма особено значение защо го няма. Фактът, че си е тръгнал, спира дипломацията с Китай", казва пред Financial Times Нийл Томас, сътрудник по китайска политика в американския мозъчен тръст Asia Society Policy Institute.

Изчезването на Цин става в момент, когато Си се подготвя за потенциална среща с Джо Байдън през ноември на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в САЩ. Миналия месец Цин прекара пет часа и половина с Антъни Блинкен по време на посещението на държавния секретар на САЩ в Китай. Пекин заяви, че други служители поемат отговорностите на Цин, а неговият предшественик Ван И, член на елитното 24-членно политбюро на партията, през последните седмици поддържаше пълен график от срещи с гостуващи чуждестранни делегации.

Бони Глейзър, експерт по Китай във фонд "Маршал", заяви, че отсъствието му няма да се отрази на отношенията между САЩ и Китай в дългосрочен план, тъй като в китайската система външният министър изпълнява, а не определя външната политика. Но тя смята, че то може да има последици в краткосрочен план, като отбеляза, че Блинкен е поканил Цин да посети Вашингтон при срещата им в Пекин.

"Очевидно това е замразено, докато няма по-голяма яснота дали и кога Цин ще се върне на поста си. Така че това е очевиден пример за въздействие върху отношенията между САЩ и Китай", каза Глейзър.

Като пратеник на Пекин във Вашингтон от 2021 до 2023 г. - период на историческо двустранно напрежение - Цин имаше труден период. Администрацията на Байдън го държеше на разстояние, отчасти защото го смяташе за незаинтересован от стабилизирането на отношенията. Макар че му бяха осигурени срещи със служители на Белия дом и Държавния департамент, той почти не е участвал в срещи със секретари на кабинета и се е борил да установи контакти с американския Конгрес.

Един от дипломатите, запознат с въпроса, заяви пред изданието, че Цин е бил "изключен" във Вашингтон отчасти като отмъщение за липсата на достъп, даден на посланика на САЩ в Китай Ник Бърнс.

Според хора, които са работили с Цин във Вашингтон, посланикът се е фокусирал върху бизнес групи, които се стремят да подобрят резултатите си в Китай, и е посетил американски щати като Айова, където настроенията по отношение на Китай са по-меки.

Без обяснение

Изчезването на Цин от дипломатическата сцена също така повдигаше въпроси относно графика за други ангажименти, но с назначаването нов министър вероятно проблемите ще бъдат изгладени.

В началото на този месец китайското външно министерство заяви, че отсъствието на Цин Ган се дължи на "здравословни причини", но това обяснение не присъства в официалната информация на министерството, което отказва да предостави повече данни и отклонява въпросите на журналисти по време на ежедневните брифинги. Тази липса на допълнителна информация поражда спекулации относно изчезването на Цин, който все още продължава да фигурира като външен министър на сайта на министерството.

Според Стив Цанг, директор на SOAS Institute of China, обстоятелствата, свързани с отсъствието на Цин, показват, че той е изгубил благоразположението на Пекин. "Изчезването на висши служители в Китай не е нещо необичайно, но освен Си Цзинпин, който изчезна за около две седмици в навечерието на 18-ия партиен конгрес, на другите им се наложи да изчезнат. В тези случаи те обикновено имаха проблеми - бяха в ареста или разследвани - когато се появиха отново публични сведения за тях", заяви Цанг пред Al Jazeera.

Случаят със Си беше необичаен, тъй като по това време той вече беше на върха и направи тактически ход, за да постигне своето, добавя Цанг. "Цин не е достатъчно високопоставен или влиятелен, за да играе играта, която Си изигра преди десетилетие. По-вероятно е изчезването на Цин да не е доброволно, като в такъв случай е по-вероятно той да има проблеми. Като човек, повишен по бързата процедура от Си, само Си може да накаже Цин."

Търсенията за Цин Ган в търсачката Baidu са се увеличи близо 30 пъти през последните седмици, достигайки до над 380 хил. дневно, съобщава агенцията, позовавайки се на данни на платформата. Коментарите към статиите, в които се споменава Цин, споделени в приложението за съобщения WeChat, са забранени, а търсене на Reuters не открива скорошни споменавания на Цин в държавните медии.

Обичайна практика

Изчезването на високопоставени фигури не е необичайно за Китай, като в някои случаи те се появяват месеци или години по-късно, за да бъдат осъдени. През 2018 г. Мън Хунвей, бивш шеф на Interpol, изчезва за няколко седмици, като по-късно Китай съобщава, че е бил арестуван и през 2020 г. е осъден на 13 години и половина затвор за подкуп. Бо Силай, бившият партиен секретар на Чунцин, изчезва от общественото пространство за няколко месеца през 2013 г., преди да получи доживотна присъда за корупция, след като съпругата му беше осъдена за убийство. През февруари инвестиционният банкер Бао Фан изчезва за период от две седмици, преди компанията му да съобщи, че той "сътрудничи на разследване", без да предостави повече подробности.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Някой знае ли името на българския външен министър, та газетата ни е запритеснявала чак толкова за съдбата на китайския?
    И после - нескончаемите опити с англосаксонски опорки да се обясни Китай са толкова безумни, че съм смутен от твърдоглавието на правещите ги.

    В 4000-годишен Китай никога - ама никога! - китайски министър не е провеждал политика! Той просто е администрирал в ресора си политиката на императора или на ЦК на ККП (което е абсолютно едно и също).

    Настоящият китайски външен министър Цин в началото на м.г. в качеството си тогава на посланик на КНР във Вашингтон се появява на събитие на Пентагона, облечен в униформено яке на американски пилот.

    В дипломатическия протокол това освен че е колосален гаф, е безпрецедентна проява на безчестие. Дори при срещите на съюзниците от Нато няма случай някой да се е появявал с чужда униформа! Просто се опитайте да си представите Блинкен, например, в руски генералски кител до Шойгу в Москва...

    Сигналът, който Цин даде с якето бе разтълкуван от Вашингтон на мига като пробив в твърдата антиамериканска политика на председателя Си и възможност да пробват докъде може да стигнат в опитите да провокират Китай. Броени дни след историята с якето Нанси Пелоси в качеството си на спикер на Конгреса на САЩ се раздели с колебанието си и направи официално посещение в Тайван, с което реално САЩ се отметнаха от основополагащия документ на двустранните отношения - Шанхайската декларация за единен Китай.
    Нещо повече: именно тогава висшите военни на САЩ започнаха открито да заявяват готовността си за война с КНР, блокът Нато за първи път в историята си публично обяви враждебния характер на КНР и пр.

    Какво може да направи един непремислен жест на висш дипломат!
    И то в момент, когато китайската политика по отношение на САЩ е на видимо втвърдяване и демонстриране на сила и нежелание за компромис в отношенията с Вашингтон и когато военният министър Ли отказа да се срещне с американския си колега, както и да се установи пряка линия между военните видомства на двете страни!
    В КНР нарастват обществените призиви за противопоставяне на всякакви прояви на слабост по отношение на САЩ и за подготовка за война. Мобилизирането на китайския народ за война е лесно постижимо, докато за САЩ това остава трудна задача.

    И накрая да обобщя - причината за изчезването от публичното пространство и най-вероятно отстраняване на Цин Ган като външен министър се дължи на допуснатото публично демонстрирано отклонение от линията на ККП в отношенията спрямо САЩ.
    Което навсякъде е гаф, но в Китай е абсолютно недопустим и е предпоставка за заплаха за държавата.

    Нередност?
  • 2
    weiss avatar :-|
    Weiss

    Било по времето на империята Тан, в самото начало на 9 век. Ли Цзян казал на императора Сян-цзун: "Отделяйте порочните и ласкателите, издигайте преданите и прямите, водете доверителни беседи с висшите чиновници и правете така, че дребните хора да не участват в тях, Забавлявайте се с мъдрите, допускайте ги до себе си, спазвайки приличие, и не допускайте недостойните. Колко истина има в тези думи, които определят пътя на поведение на Господаря! Ето защо в Шу Цзин (Книга на документите, една от петте класики на древната китайска литература) е казано: Давайки поръчение на мъдрия, не мислете за друг кандидат. Отстранявайки порочния, не се съмнявайте,"

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    P.S. Междувременно по темата станаха известни още факти от абсолютно затворената политическа лаборатория на Пекин, чиито тълкувания биха могли да хвърлят допълнителна светлина, както върху отстраняването на Цин, така и върху процесите в КНР.

    Цин Ган, перспективният млад (57 г) лидер, доскорошен успешен посланик в САЩ и минаващ за личен избор на председателя Си, бе най-кратко пребивавалият на поста министър на МВнР от създаването на КНР през 1949 г - малко повече от 6 месеца.
    Мина без внимание, но на същата сесия на ПК на ВСНП от 25 юли бе прието и решение за освобождаването на И Гън, друг перспективен партиен лидер, от поста председател на Народната банка на Китай, който само преди 4 месеца беше преизбран за втори мандат.

    Ден по-рано е проведено заседание на Политбюро на ЦК на ККП. Освен "и други решения", на него за висшия апарат е проведен курс по "укрепване на военното управление" (а може би на български звучи по-ясно формулировката "управление в условия на война"?).

    Светкавичното свикване на ПК на ВСНП веднага след заседанието на Политбюро говори за възникване на изключителна ситуация, на която е трябвало да се реагира мълниеносно. Това говори, че политическата ситуация в Пекин е необичайно напрегната.

    Разбира се, случващото се има определено негативен ефект върху картината за политическа стабилност, представяна от председателя Си както за външна, така и за вътрешна употреба.
    Вероятно курсът на сегашното ръководство за противопоставяне на САЩ, провеждането на независима политика и съблюдаването на неутралитет по отношение на прокси войната в Укриана несъмнено предизвиква недоволство у някои властови и политически кръгове в Китай и у техните западни партньори.

    В този смисъл двете абсолютно неочаквани оставки могат да се разглеждат като елемент от борба с квази фракция във висшия ешелон на ККП, която мълниеносно е унищожена.
    С особено внимание трябва да се разглежда и новината за военния курс за членовете на Политбюро, което е напълно в унисон с линията на председателя Си за подготовка на държавата за възможна война със САЩ.

    Нередност?
Нов коментар