Китай е на ръба на дефлацията

Очакванията са Пекин да подготви нов пакет стимули

По време на посещението си в Пекин през уикенда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се опита да успокои домакините си, че САЩ не се стремят към пълно икономическо разединение.
По време на посещението си в Пекин през уикенда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се опита да успокои домакините си, че САЩ не се стремят към пълно икономическо разединение.
По време на посещението си в Пекин през уикенда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се опита да успокои домакините си, че САЩ не се стремят към пълно икономическо разединение.    ©  Reuters
По време на посещението си в Пекин през уикенда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се опита да успокои домакините си, че САЩ не се стремят към пълно икономическо разединение.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Индексът на потребителските цени не се промени на годишна база и се понижи с 0.2% в сравнение с предходния месец.
  • Заводските цени се понижиха с най-бързия темп от 2016 г. насам, тъй като търсенето на потребителски и промишлени продукти отслабна.
  • Отслабването на икономиката идва в момент, когато Пекин се опитва да охлади напрежението със САЩ.

През юни китайската икономика е била на ръба на дефлацията, което засили призивите към Пекин да подготви по-силен пакет от стимули, за да поддържа задъхващото се възстановяване на страната след ковид-19. Индексът на потребителските цени не се промени на годишна база и се понижи с 0.2% в сравнение с предходния месец, докато заводските цени се понижиха с най-бързия темп от 2016 г. насам, тъй като търсенето на потребителски и промишлени продукти отслабна.

Анализаторите очакваха, че данните ще накарат Китайската централна банка отново да намали лихвените проценти, добавяйки ги към кръга от понижения от миналия месец, които според мнозина Пекин ще трябва да допълни с политики на фискални стимули.

"Китай продължава да расте - въпросът е дали ще постигне целта си", казва пред Financial Times Херон Лим, икономист в Moody's Analytics. "По отношение на това възстановяване то все още е налице, но опасенията са, че се забавя."

Крехко възстановяване

Китай планира ръст на брутния вътрешен продукт от 5% през тази година, тъй като икономиката излиза от тежкия контрол на ковид-19, но възстановяването се оказва крехко, като цените на имотите и износът намаляват.

Потреблението все още расте, но има опасения, че правителството ще трябва да направи повече, за да поддържа възстановяването, тъй като световният икономически растеж се забавя, намалявайки търсенето на китайския износ. Отслабването на икономиката идва в момент, когато Пекин се опитва да охлади напрежението със САЩ, което според мнозина е причина за липсата на инвеститорско доверие в Китай след поредицата от санкции.

По време на посещението си в Пекин през уикенда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се опита да успокои домакините си, сред които и китайският премиер Ли Цян, че САЩ не се стремят към пълно икономическо разединение.

Спадът на индекса на потребителските цени се размина с очакванията на анализаторите в анкета на Reuters за повишение с 0.2%. Производствените цени се понижиха с 5.4% в сравнение със същия период на предходната година, което е по-бързо от намалението с 4.6% през май и по-бързо от прогнозирания от анализаторите, анкетирани от Reuters, спад от 5%.

Анализаторите на Goldman Sachs смятат, че спадът се дължи отчасти на по-ниските цени на суровините и на продължаващото намаляване на цените поради провеждания в средата на годината в Китай фестивал за онлайн пазаруване "618".

Инфлацията при хранителните стоки се повиши през юни отчасти поради по-високите цени на зеленчуците, които нараснаха с 10.8% на годишна база в сравнение със спада от 1.7% през май. Цените на свинското месо обаче бяха ниски поради слабото търсене.

"Свръхниските данни за инфлацията подкрепят мнението ни, че Китайската централна банка вероятно ще осъществи още два кръга на намаляване на лихвените проценти", пишат икономисти от Nomura в бележка до клиентите си. Като добавят, че централната банка може да се опита да освободи повече ликвидност чрез допълнително намаляване на нивото на задължителните резерви на банките.

Лим от Moody's заяви, че малцина очакват стимулиране в стил "базука". "Въпреки факта, че икономиката е доста близо до дефлацията, не изглежда, че централната банка търси парични стимули от типа, който биха направили Фед на САЩ или Европейската централна банка."

Смяна на посоката на стимулите

Отслабването на икономиката идва в момент, когато китайските икономисти настояват правителството да премине от традиционната си форма на стимулиране - инвестиране в големи инфраструктурни проекти - към насочване към потребителите.

"Това може по-пряко да съответства на действителните ни икономически блокади и недостатъци", казва Цай Фанг, старши икономист от държавната Китайска академия за социални науки, според стенограма от бизнес форум, публикувана от китайския новинарски уебсайт Caijing.

Спад на фондовите пазари в Европа

Новината, че китайската икономика е на ръба на дефлация, доведе до понижение на европейските акции в понеделник, като по този начин продължиха спада от миналата седмица. Европейският Stoxx 600, френският Cac 40 и германският Dax загубиха по 0.2% в началото на търговията, докато лондонският FTSE 100 беше стабилен. Цените на суровия петрол сорт брент се понижиха с 0.7% в понеделник сутринта до 77.85 долара за барел.

Бавният ръст на цените само ще засили опасенията на инвеститорите за забавящото се възстановяване на Китай през тази година, докато очакванията им в началото на годината бяха напълно противоположни.

"Докато инфлацията показва признаци на упоритост в други икономики, в Китай действат дезинфлационни сили, които рискуват да тласнат втората по големина икономика в света към дефлационен сценарий", каза Сузана Стритер от Hargreaves Lansdown.