🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел иска Китай да улесни достъпа на компании от ЕС до местния пазар

Въпросът ще бъде обсъден в детайли по време на среща на високо ниво през септември

Ако споразумение не бъде постигнато, Брюксел е готов да отговори с ответни мерки
Ако споразумение не бъде постигнато, Брюксел е готов да отговори с ответни мерки
Ако споразумение не бъде постигнато, Брюксел е готов да отговори с ответни мерки    ©  Reuters
Ако споразумение не бъде постигнато, Брюксел е готов да отговори с ответни мерки    ©  Reuters

Брюксел иска Пекин да улесни достъпа на европейски компании до местния пазар, обяви еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис пред Financial Times. Причина за искането е огромният търговски дефицит на Европейския съюз (ЕС) с Китай, който през миналата година достигна почти 400 млрд. долара.

Тенденцията разликата между вноса и износа да се увеличава се засили през последните няколко години. През 2021 г. дефицитът възлизаше на малко под 200 млрд. долара, което кара съюза да обръща все повече внимание на този въпрос.

Европейското искане ще бъде обсъдено в детайли по време на срещата на високо ниво между Брюксел и Пекин, която е насрочена за септември. Част от процеса ще бъде и разглеждането на китайските притеснения, като целта е те да бъдат разрешени възможно най-бързо. Според Домбровскис срещата "предоставя възможност за обсъждане на тези проблеми и намиране на решения".

"Търговските отношения между Китай и ЕС са много небалансирани. Китай има огромен търговски излишък", каза еврокомисарят пред английското издание. "И нивото на откритост от страна на Китай не е същото като нивото на откритост от страна на ЕС", добавя той.

Домбровскис е на мнение, че е изключително важно търговските отношения между двете страни да бъдат запазени, тъй като те са фундаментални за редица индустрии. Една от тях е тази на зелената енергия, като Пекин е абсолютен лидер при производството и прилагането на подобни технологии. Това прави намирането на решение изключително важно за Брюксел, като изпълнението на амбициозните цели за нетни нулеви емисии до 2050 г. може да зависи именно от бъдещето на търговията по оста ЕС - Китай.

Домбровскис е на мнение, че е изключително важно търговските отношения между двете страни да бъдат запазени, тъй като те са фундаментални за редица индустрии.

Макар и постигането на съгласие да е важен въпрос за ЕС, блокът не изключва възможността договорка с Пекин да не бъде постигната. Ако това се случи, то Брюксел е готов да използва няколко различни подхода, които са обединени под шапката ex-officio. Този пакет от действия включва инструмент за борба с принудата, който позволява ответни действия срещу търговски мерки, които са предназначени да принудят промяна във външната политика. Освен това ЕС има възможност да блокира местните инвестиции на субсидирани от китайската държава компании, а затварянето на пазарите за държавни поръчки за страни, които не ги отварят за предприятия от ЕС, е последното оръжие в търговския арсенал на съюза.

Въпреки това желанието да се стигне до подобни крайни действия е силно ограничено, като това се дължи на развитата през годините китайска зависимост в определени браншове. Това е и причината Домбровскис да описва този сценарий като "намаляване на риска", а не "отделяне".

Решението на Пекин да ограничи износа на редките суровини галий и германий налива още масло в огъня, допълва еврокомисарят. Двата метала са ключови за производството на полупроводници, електрически автомобили и други модерни технологии, като по-трудният достъп до тях може сериозно да попречи на технологичните иновации. "Сега правим подробен анализ на разпоредбите и тяхното потенциално въздействие върху веригите за доставки и индустриите на ЕС и наистина има опасения, тъй като тези експортни ограничения надхвърлят необходимото за защита на основните интереси на сигурността", коментира Домбровскис. Мерките бяха представени в отговор на решението на САЩ да спре износа за Китай на технология за производството на полупроводници, към които в последствие се присъединиха Нидерландия и Япония.

Пекин пренасрочи срещата с Жозеп Борел

До края на есента трябва да се проведе още една среща среща между съюза и азиатската свръхдържава - тази между върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и външният министър на Китай Ван И.

Първоначално тя трябваше да се проведе през лятото, но това се оказа невъзможно. Макар и официална причина за пропадането на пътуването да не бе дадена, според анализатори изчезването на уволнения заради едномесечно изчезване вече бивш външен министър Цин Ган със сигурност е изместило посещението на Борел за есента.

През уикенда Ван И и Борел са провели телефонен разговор, в който китайският висш дипломат е поканил европейския си колега в Пекин. Офертата е била приета, макар и до момента да няма яснота за точните дати на посещението. "Китай и ЕС трябва да проведат повече институционални диалози, да компенсират липсващите уроци за обмен между Китай и ЕС през трите години на епидемията и да инжектират нов силен тласък във всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и ЕС", заяви Ван, цитиран от външното министерство на Китай.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар