🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската икономика губи инерция през второто тримесечие

БВП нарасна едва с 0.8% в сравнение с периода януари - март

Трудностите, пред които е изправена втората по големина икономика в света, ще окажат допълнителен натиск върху глобалния растеж и ще засилят призивите към Пекин да повиши мерките за стимулиране
Трудностите, пред които е изправена втората по големина икономика в света, ще окажат допълнителен натиск върху глобалния растеж и ще засилят призивите към Пекин да повиши мерките за стимулиране
Трудностите, пред които е изправена втората по големина икономика в света, ще окажат допълнителен натиск върху глобалния растеж и ще засилят призивите към Пекин да повиши мерките за стимулиране    ©  Reuters
Трудностите, пред които е изправена втората по големина икономика в света, ще окажат допълнителен натиск върху глобалния растеж и ще засилят призивите към Пекин да повиши мерките за стимулиране    ©  Reuters
Темата накратко
  • На годишна база икономиката нарасна с 6.3% поради ефекта на ниската база от миналата година, но очакванията бяха по-големи.
  • Износът през юни е спаднал с 8.3% в сравнение с предходната година.
  • Инвестициите в имоти и частните инвестиции са се понижили през първата половина на годината.

Икономиката на Китай загуби инерция през второто тримесечие, като брутният вътрешен продукт (БВП) се разшири с 0.8% спрямо предходните три месеца, тъй като намаляващият износ, слабите продажби на дребно и отслабеният имотен сектор натежаха на растежа.

Трудностите, пред които е изправена втората по големина икономика в света, ще окажат допълнителен натиск върху глобалния растеж и ще засилят призивите към Пекин да повиши мерките за стимулиране повече от шест месеца след като се отказа от строгия контрол върху Covid-19.

Темпът на растеж през второто тримесечие е по-висок от прогнозираните 0.5% в анкетата на анализаторите на Reuters, но е по-слаб от 2.2% тримесечен ръст през периода януари - март.

На годишна база икономиката нарасна с 6.3% през второто тримесечие поради ефекта на ниската база от миналата година, когато големите градове, включително Шанхай, бяха блокирани за продължителен период от време. В анкетата на Reuters се прогнозираше ръст от 7.3%.

Връщане към нормалното

В понеделник Националното статистическо бюро заяви, че "като цяло" икономическото развитие се е "върнало напълно към нормалното" през първата половина на годината. "Въпреки това трябва да сме наясно, че международната политическа и икономическа обстановка е доста сложна и основата за устойчиво възстановяване у дома все още не е стабилна", заяви говорителят на бюрото Фу Линхуей.

Първоначално китайската икономика се възстанови по-силно от продължителните блокирания заради ковид през миналата година, но през последните месеци започна да губи скорост заради слабото доверие на домакинствата и бизнеса. Положението се усложнява от забавянето на търговията, тъй като високите лихвени проценти на Запад натежават върху покупките на стоки, произведени в Китай.

Спад на износа

Статистическото бюро съобщи още, че износът през юни е спаднал с 8.3% в сравнение с предходната година. Продажбите на дребно са нараснали с 3.1% през юни в сравнение със същия период на предходната година, но ръстът е по-бавен спрямо отчетения 12.7% през май.

Безработицата сред хората на възраст между 16 и 24 години достигна нов връх от 21.3% през второто тримесечие, докато общата безработица в градовете се запази на ниво от 5.2% през юни.

Карлос Казанова, старши икономист за Азия в Union Bancaire Privée, заяви пред Financial Times, че продажбите на дребно и потреблението би трябвало да са двигателят на растежа в Китай през тази година, поради което данните за растежа през юни са разочароващи. Според него правителството ще трябва да се съсредоточи върху подобряване на настроенията в частния сектор, особено ако иска да намали младежката безработица.

Безработицата сред хората на възраст между 16 и 24 години достигна нов връх от 21.3% през второто тримесечие.

"Най-разочароващото от всичко... е нивото на младежката заетост...Това не предвещава нищо добро за настроенията, за стабилността, за общия просперитет, смята Казанова. Те ще трябва да се съсредоточат върху начините за намаляване на тази безработица."

Инвестициите в имоти са намалели със 7.9% през първата половина на годината в сравнение със същия период на предходната година, като продажбите на търговски имоти по площ са спаднали с 5.3%. Частните инвестиции са се понижили с 0.2% през първото полугодие, а капиталовите разходи са се свили повсеместно. Вложенията в инфраструктура, използвани от правителството за стимулиране на икономиката, нараснаха със 7.2% през първата половина на годината в сравнение с година по-рано.

"Възстановяването на Китай върви от лошо към по-лошо", заяви Хари Мърфи Круз, икономист в Moody's Analytics, в изследователска бележка. Той смята, че потребителите се опасяват да харчат и вместо това спестяват. Предприятията не желаят да инвестират, докато зараждащото се в началото на годината възстановяване на пазара на имоти се забавя, а домакинствата в чужбина харчат повече за услуги, отколкото за стоки като електроника, което се отразява на китайския износ.

Круз припомни, че централната банка вече е намалила лихвите по кредитите, а Пекин е разширил данъчните облекчения за продажбите на електромобили. Той очаква още подкрепа за недвижимите имоти и строителството. "Но тази допълнителна подкрепа няма да бъде "сребърен куршум", каза той. "Все повече 2023 г. изглежда като година, която Китай ще забрави."

Положителните неща

Положителна новина е, че продажбите в сферата на общественото хранене са се увеличили с 21.4% през първото полугодие, тъй като потребителите се върнаха в ресторантите. Индустриалното производство в сектора на възобновяемите енергийни източници също нарасна, като продажбите на електромобили скочи с 35% на годишна база през първото полугодие.

Вниманието на инвеститорите ще се насочи към срещата на управляващото политбюро на Китай този месец, на която се очаква да бъдат разгледани допълнителни възможни мерки за подкрепа на икономиката.

Реакция на пазарите

След оповестяването на данните последва разпродажба на китайски акции, а юанът спадна с 0.3% спрямо долара. Петролът също се понижи заради опасение за потреблението във втората по големина световна икономика. Брентът и американският лек сорт отстъпиха с почти 1.5% до съответно 78.75 и 74.23 долара за барел.

Китайските рафинерии са преработвали с 1.6% повече суров петрол на ден през юни в сравнение с май. Те са увеличили дейността си след пролетната поддръжка, сочат данни на статистическото бюро, което съвпада със силния внос на най-големия вносител на суровината в света през миналия месец.

Търговията на водещите фондови пазари в Европа - Лондон, Париж и Франкфурт, започна с леко понижение.

Все още няма коментари
Нов коментар