🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВФ: Глобалната икономика е по-устойчива от очакваното, но рисковете остават

Активността губи инерцията, а инфлацията още не е победена, предупреждава фондът в новата си макропрогноза

Инфлацията в повечето страни върви надолу главно благодарение на спада на цените на енергията и храните от миналогодишните върхове.
Инфлацията в повечето страни върви надолу главно благодарение на спада на цените на енергията и храните от миналогодишните върхове.
Инфлацията в повечето страни върви надолу главно благодарение на спада на цените на енергията и храните от миналогодишните върхове.    ©  Reuters
Инфлацията в повечето страни върви надолу главно благодарение на спада на цените на енергията и храните от миналогодишните върхове.    ©  Reuters

Световната икономика показва, че е по-устойчива от очакваното, но опасностите от високата инфлация, покачващите се лихви и войната в Украйна остават. Така накратко могат да се обобщят посланията на Международния валутен фонд (МВФ) в най-новата прогноза на организацията, в която очакванията за глобалния растеж през 2023 г. са ревизирани минимално нагоре до 3%. Погледнат в перспектива, обаче тазгодишният резултат ще бъде исторически слаб, а двигател на разширяването ще са развиващите се страни, докато богатите държави ще отбележат доста скромен напредък.

Световната икономика постепенно се отърсва от преживените шокове - пандемията и войната в Украйна. Прекъсванията във веригите за доставки се върнаха към нивата отпреди ковид, а инфлацията постепенно се охлажда. Банковите сътресения от март бяха овладени от бързата реакция на властите в САЩ и Швейцария, отбелязва МВФ. Въпреки предизвикателната среда икономическата активност през първото тримесечие се оказа устойчива. Но докато здравната криза и свързаните с нея опасности са отминали, войната в Украйна продължава да крие рискове за глобалната икономика.

Слабо представяне

Макар прогнозата за глобалния растеж да е ревизирана с 0.2 пр. пункта нагоре в сравнение с тази от април, очакванията са за слаб растеж - около 3%, в сравнение с 3.5% миналата година. Забавянето е съсредоточено в развитите икономики, където предвижданият растеж е едва 1.5%, като допълнително ще спадне до 1.4% през 2024 г. Като най-слабо изпъква представянето на еврозоната, която все още се възстановява от миналогодишния скок на цените на газа. Все пак като цяло блокът, а и повечето развити страни, се очаква да завършат годината на плюс. Изключение е Германия, за която прогнозата е ревизирана надолу и фондът залага нейната икономика да се свие с 0.3%.

В контраст е растежът на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, който се очаква да набере инерция и да се ускори от 3.1% в края на 2022 г. до 4.1% тази и следващата година.

Като цяло обаче глобалната активност губи инерция. Заради затягането на паричната политика лихвите вече са в рестриктивна територия, т.е. такава, която ограничава растежа. Това забавя кредитирането, увеличава лихвените плащания на домакинствата и фирмите и оказва натиск върху пазарите на недвижими имоти.

Битката срещу инфлацията не е спечелена

Инфлацията в повечето страни върви надолу главно благодарение на спада на цените на енергията и храните от миналогодишните върхове. Прогнозата за инфлацията в глобален мащаб обаче е тя да се понижи съвсем малко тази година - от 8.7% на 6.8%, оставайки в пъти над нормалните нива. Съществуват рискове тя да се задържи висока или дори отново да нарасне, ако настъпят нови шокове, включително свързани с войната в Украйна или екстремни метеорологични явления, предупреждават икономистите.

Базовата инфлация е твърде упорита и очакванията са в развитите страни тя да остане без промяна тази година на ниво от малко над 5%. Ключов фактор за нея са пазарите на труда и динамиката на заплатите и печалбите.

Глобално ръстът на заплатите е ускорен, но изостава от инфлацията, в резултат на което реалните възнаграждения са намалели между първото тримесечие на 2022 и на 2023 г. "Тъй като средните маржове на печалбата на фирмите са нараснали стабилно през последните две години, оставам уверен, че има място за възстановяване на реалните заплати, без да се предизвика спирала между цени и заплати", пише главният икономист на фонда Пиер-Оливие Гуринша.