🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката в еврозоната продължава да се влошава през юли

Бизнес активността на компаниите спадна до осеммесечно дъно

Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие още повече през следващите месеци, тъй като секторът на услугите продължава да губи скорост
Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие още повече през следващите месеци, тъй като секторът на услугите продължава да губи скорост
Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие още повече през следващите месеци, тъй като секторът на услугите продължава да губи скорост    ©  Reuters
Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие още повече през следващите месеци, тъй като секторът на услугите продължава да губи скорост    ©  Reuters

В началото на третото тримесечие икономическият спад в еврозоната се задълбочава. Внимателно наблюдаваният PMI индекс на мениджърите по поръчките в еврозоната, измерващ активността на компаниите в 20-те държави от блока, спада до осеммесечно дъно след по-рязко от очакваното забавяне в сектора на услугите и по-силен спад в производството през юли.

Стойността на индекса се понижава до 48.9 пункта през юли 2023 г. спрямо 49.9 месец по-рано и е значително под пазарните очаквания за 49.7, показва предварителната оценка. Това е най-силният темп на свиване от ноември миналата година, тъй като притокът на нов бизнес намалява най-много от осем месеца насам, а обемът на неизвършената работа се понижава с най-силния темп от февруари 2013 г. насам, ако се изключат месеците на първоначалното блокиране в условията на ковид-19.

Очаква се този резултат да допринесе за засилване на призивите към Европейската централна банка да спре повишаването на лихвените проценти след очакваното в четвъртък повишение на ставката с четвърт процентен пункт.

Еврото спадна с 0.4% спрямо долара до 1.108, а доходността на двегодишните германски облигации се понижи с 0.05 процентни пункта до 3.16%, тъй като инвеститорите намалиха залозите си за по-нататъшно затягане на лихвените проценти.

Понижението на PMI до 48.9 е още повече под границата от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването, и породи опасения за потенциална рецесия в еврозоната след две тримесечия на леко свиване. Според отделно проучване на PMI, публикувано в понеделник, икономиката на Обединеното кралство също се забавя рязко, като индексът на британската бизнес активност спада до седеммесечно дъно от 50.7 пункта спрямо 52.8 през юни.

Отслабващото търсене предизвиква най-рязкото намаляване на поръчките в промишлеността от 2009 г. насам, докато в сектора на услугите е регистриран първият спад на поръчките от седем месеца.

Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие още повече през следващите месеци, тъй като секторът на услугите продължава да губи скорост, казва пред Financial Times Сирус де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка, като добавя, че има "повишена вероятност" германската икономика да изпадне в рецесия през втората половина на тази година.

Все по-малко поръчки в промишлеността

Секторът на услугите във валутния съюз остава на територията на растежа, въпреки че показателят за PMI спада до шестмесечно дъно от 51.1. Понижението в производствения сектор се задълбочава още повече, след като показанията му спадат до 38-месечно дъно от 42.7 пункта.

Отслабващото търсене предизвиква най-рязкото намаляване на поръчките в промишлеността от 2009 г. насам, докато в сектора на услугите е регистриран първият спад на поръчките от седем месеца. Растежът на работните места продължава, макар и с най-бавния темп от повече от две години насам. Икономистите смятат, че очакваното тази седмица повишение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ може да отбележи края на нейния 12-месечен цикъл на затягане на паричната политика, ако спадът отслаби пазара на труда и доведе до забавяне на растежа на заплатите.

През последните седмици обаче централната банка заяви, че се опасява, че високият ръст на заплатите и повишаващите се цени на услугите могат да задържат инфлацията над целевото равнище от 2% твърде дълго.

Безработицата в еврозоната спадна до рекордно ниското равнище от 6.5% през май, а почасовите разходи за труд нараснаха с 5% през първото тримесечие. Проучването на PMI показва, че цените на едро в производствения сектор на еврозоната са спаднали рязко, за разлика от устойчивото нарастване на цените на услугите, което отразява прехвърлянето от компаниите на по-високите разходи за труд върху клиентите. Въпреки това темпът на инфлация при услугите е най-ниският от октомври 2021 г. насам.

Инфлацията в еврозоната се забави повече от очакваното до 5.5% през юни, което е най-ниското ѝ ниво на нарастване след руската инвазия в Украйна преди повече от година, и се очаква темпът да продължи да намалява. ЕЦБ обаче заяви, че иска да види убедителни доказателства, че базисната инфлация - която изключва разходите за енергия и храна и се разглежда като по-добър измерител на основния ценови натиск, се понижава към целта, преди да спре да повишава лихвените проценти.

Берт Колийн, икономист в нидерландската банка ING, посочва, че проучването на PMI показва, че "нарастващите заплати продължават да поддържат висок ценовия натиск в сферата на услугите". Според него това "запазва ястребовите опасения за влиянието на заплатите върху инфлацията".

Колко е важно проучването

Въз основа на месечно проучване сред висши мениджъри на стотици компании във всяка страна индексът на мениджърите по поръчките показва дали производството, заетостта, поръчките, сроковете за доставка от доставчиците и запасите са се увеличили, намалили или са останали непроменени спрямо предходния месец. Проучването на PMI се следи отблизо от централните банкери и анализаторите за ранни признаци, че икономиката променя посоката си. Стойности над 50 означават, че активността на предприятията се повишава, докато показания под 50 показват обратното.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D

    А нас защо ППДБ ни навеждат натам, след като нещата са толкова видими?

    Нередност?
Нов коментар